Hastane Borcunda Gerileme - Son Dakika
Yerel

Hastane Borcunda Gerileme

Hastane Borcunda Gerileme

Isparta Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Mali İşler Daire Başkanı İbrahim Karagöz, kentteki sağlık kuruluşlarının 10 milyon olan borcunun 2.5 milyon liraya düştüğünü söyledi.

05.06.2014 17:46

Isparta Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Mali İşler Daire Başkanı İbrahim Karagöz, kentteki sağlık kuruluşlarının 10 milyon olan borcunun 2.5 milyon liraya düştüğünü söyledi.

Isparta Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Mali İşler Daire Başkanı İbrahim Karagöz, 2 Kasım 2012 tarihinde kurulan Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliğinin bugüne kadar gerçekleştirdiği hizmetleri basın toplantısında anlattı. Bir buçuk yıllık süreçte 60 milyon TL tutarında 60 ihale yaptıklarını kaydeden Karagöz, "Bu sistem her şeyi tekelde tutuyor. Yani Isparta'daki hastanelere bir şey alınacaksa bunu biz yapıyoruz. Böylelikle hem rekabet ortamını oluşturmuş oluyoruz hem de daha önce aldığımız hizmeti şimdi daha uyguna alıyoruz" şeklinde konuştu.

2 HASTANEDE BORÇ SIFIRLANDI

2013 yılında hastaneleri devir aldıklarında borç yükünün 180 ödeme gün süresine tekamül ettiğini belirten Karagöz, "Şu anda 4 hastanemizin hiç borcu yok.2 hastanemizde de ödeme gün süresi 45 ila 60 gün arasında değişmektedir. Borcu olan hastanelerimiz Isparta Devlet Hastanesi ve Eğirdir Kemik Hastanesi'dir. 2 hastane için de peşin ödeme sistemine geçmeye çalışıyoruz. Amacımız sağlıkta finansal sürdürülebilirliği sağlamak."

10 MİLYON LİRALIK BORÇ 2.5 MİLYON LİRAYA DÜŞTÜ

Genel Sekreterliğin toplam borç yükünün şu anda 2,5 milyon TL olduğunu kaydeden Karagöz, yaklaşık 8-10 milyon lira bir borç yükü devraldıklarını söyledi. 2013 yılından önce finansal bir plan hazırladıklarını anlatan Karagöz, "Hastanelerimizi düzene koyduk. Sonra merkezi satın almaya geçtik. Sonra da ihtiyacın doğru belirlenmesini sağladık. İhtiyacın doğru belirlenmesi finansal sürdürülebilirlik açısından çok önemli. İhtiyaç kadar malzeme alınmalı. Stoklu çalışılmamalı. Amacımız borç yükünü ve stok yığınını önlemekti. Biz bunu başardık. İlk devraldığımızda hastanelerimizin stok gün sayısı 100-120 civarındaydı. İnsanlar 4 aylık stokla çalışıyorlardı. Şuanda 2 aylık stokla çalışılıyor ve hizmette hiçbir aksama olmuyor. Döner sermayeden bağımsız, devletin bize genel bütçeden gönderdiği kaynakları biz sadece yatırım amaçlı kullanıyoruz. Şuan ki kendimizi finanse ettiğimiz durum döner sermaye kaynakları. Bizim isteğimiz de bu zaten. Hastanelerin kendi ayakları üzerinde durmasını sağlamak istiyoruz" diye konuştu.

Sağlıkta kar elde etmek için hastanın sağlığından çalarak kar elde etme gibi bir durumumun olamayacağını belirten Karagöz, "Biz doktorların istediği malzemeyi alıyoruz. Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın onaylamadığı hiçbir cihazı ve ürünü biz alamayız. Kar elde etmek gibi bir amaç ve girişim kesinlikle yoktur. Sabit giderlerimiz çok yüksekti. Örneğin elektrik ihalesine çıktık. Isparta genelindeki tüm hastanelerimizin elektriğini özelleştirdik. Bu özelleşme sonucunda yüzde 12 gibi bir indirim aldık. Fiyat ne olursa olsun biz sabit fiyattan alıyoruz. 1 yıllık elektrik ihalesinde elde ettiğimiz kar tahminimce yaklaşık 400 bin lira. Şuanda tüm hastanelerimizin ihtiyaçları karşılanıyor. Yeni bir 500 kalem tıbbi sarf ihalesi yaptık. Şuanda yürürlükte olan 4 ilaç ihalesi var. Bunların sözleşmeleri devam ediyor. Hastanelerimiz buradan ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Gerek hizmet gerekse mal olarak aksayan bir tarafımız yok."

GÖZ TOMOGRAFİSİ ALINDI

2013'te 2 milyonluk, 40 kalem tıbbi cihazı Isparta'ya kazandırdıklarını söyleyen Kocagöz, "Şu anda ihalesi bitti ama süreç devam ediyor. Bu ciddi bir yatırımdır. Tıbbi cihazların içinde Isparta'da olmayanlar da var. Isparta'da göz tomografi cihazı yoktu. Bunu ilimize kazandırıyoruz. Eğirdir ve Yalvaç'ta manüel röntgen çekimleri yapılıyordu. Buralarda dijital röntgen cihazları olacak. Böylelikle tüm hastanelerde dijital röntgen sistemine geçmiş olacağız. EKK görüntülerini bilgisayar ortamına atacağımız cihazlar alıyoruz. Bundan sonra kağıt kayboldu derdi olmayacak. Bilgiler otomasyon sisteminde yer alacak. Eğirdir'e fizik tedavi yatırımı yaptık. Özel İdare kanalıyla Yalvaç Devlet Hastanesi'ne 90 bin liralık fizik tedavi cihazları aldık. Yaklaşık 5 milyonluk yatırım yapmayı hedefliyoruz" dedi. - ISPARTA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Hastane Borcunda Gerileme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement