Uzmanlar yeterli hijyene sahip olmayan ve yoğun kullanılan havuzların çocuklarda idrar yolu enfeksiyonuna, bunun da böbrek rahatsızlarına yol açabileceği uyarısında bulunuyor.
Uzmanlar, kalabalık ve kirli havuzlara girilmemesi, uygun tuvalet alışkanlığı kazanılması, bol sıvı tüketimi ile sağlıklı ve rahat giyim şeklinin çocukların yaz sistitlerinden korunmasında önemli olduğunu vurguluyor.
Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Önen, yaptığı yazılı açıklamada, "sistit" adı verilen mesane enfeksiyonunun yüzde 80-90 oranında en sık görülen etkeninin koli basili olduğunu, koli basili bakterilerinin kalın bağırsakta bol miktarda bulunduğunu bildirdi.
Bunların bazı risk faktörlerinin varlığında mesaneye ulaşarak sistite yol açtığına dikkati çeken Önen, kız çocuklarının anatomik yapıları nedeniyle daha sık sistit sorunu yaşadığını belirtti.
Prof. Dr. Önen, özellikle tatil bölgelerinde kalabalık ortamlarda kirli havuzların önemli bir sistit nedeni olduğunu kaydederek açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Sağlık için gerekli şartlara sahip ve hijyenik kurallara uygunluğundan emin olunan havuzlara girilmelidir. Çocukların günde en az 2 litre su içmesi önemli. Çünkü su bakterilerin mesaneye tutunmasını engeller ve dışarı atılmasını sağlar. Kahve, koyu çay gibi içecekler ve acılı, baharatlı yiyeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Bunların mesane üzerine uyarıcı etkileri vardır. Çocukların günde en az 4 kez idrar yapması sağlanmalıdır. Özellikle kız çocuklarında banyo süresi çok uzatılmamalı ve tahriş edici özelliğe sahip köpüklü sabun ve şampuan kullanılmamalıdır. Kabızlığa karşı da önlemler alınmalıdır. Çocuklara dar ve sıkı pantolonlar ile pamuklu olmayan iç çamaşırları giydirilmemeli. Özellikle yaz tatillerinde sık rastlanılan havuz sistiti riskini azaltmak için kalabalık ve kirli havuzlara girmekten kaçınılmalıdır."
Sistitin böbreklere zararı
Prof. Dr. Önen, özellikle kız çocuklarında genital temizliğin doğru yapılmaması, idrar yolu tıkanıklıkları ve taşlar, banyo köpükleri ve şampuanlar ile işeme bozukluklarının da sistite yol açan faktörler olduğunu belirtti.
İdrar yaparken yanma ve ağrı, sık idrar yapma, idrar miktarının az olması, aniden gelen acil idrar yapma hissi, kötü kokulu, koyu ve bulanık idrar, kasıkta ve göbek altında ağrı, idrarın damla damla yapılması ve bu sırada hissedilen şiddetli ağrı, idrarda kan görülmesi ve tuvalete yetişemeden idrar kaçırmanın sistitin belirtileri olduğunu ifade eden Önen, sistitin tedavi edilmediği taktirde böbrekler zarar vermesinin söz konusu olduğunu bildirdi.
Önen, sistitin tedavisine ilişkin şunları kaydetti:
"İdrar yolu enfeksiyonu tanısı konulduktan sonra sorun, bakteriyel bir enfeksiyon olduğu için uygun antibiyotiklerle tedavi edilmelidir. Bol sıvı alımı da mekanik temizlik yaparak tedavinin etkinliğini artırır. Hastalığın etkin tedavisi, üriner sistemde oluşabilecek sorunları en aza indirir. İdrar yollarında sistite neden olan bir idrar yolu hastalığı şüphesi varsa sorun mutlaka doğru tanı ile tespit edilerek uygun tedavi yolu belirlenmelidir. Çünkü sistit ve altta yatan neden tedavi edilmezse böbrekler ciddi şekilde zarar görebilir." - Diyarbakır
Son Dakika › Yerel › Hijyenik Olmayan Havuzlar Böbrek Rahatsızlığına Yol Açabilir - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?