Çorum'da belediye bünyesinde hizmet veren Kadın Kültür ve Sanat Merkezince düzenlenen kursa katılan ev kadınları, saz çalmayı öğreniyor.
En genci 20, en yaşlısı 60 yaşında olan kadın kursiyerler, hayatlarına sanatsal bir yön verebilmenin mutluluğu yaşarken, evrensel müziğin yaş engelinin bulunmadığını da kanıtlar nitelikte çalışmalarını sürdürüyor.
Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, merkezde açılan kursların özellikle ev kadınlarının sosyal hayatlarına sağladığı katkıyı AA muhabirine değerlendirdi.
Belediye olarak özellikle ev kadınlarına yönelik birçok faaliyete öncülük ettiklerinin altını çizen Gül, merkezde açılan kursların kadınların hayata bakış açılarını değiştirdiğine inandığını söyledi.
Sanatın yaşının olmadığını ifade eden Gül, Bahçelievler Kadın Kültür ve Sanat Merkezinde açılan saz kursuna katılan 50 kadının hem saz çalmayı öğrendiğini hem de profesyonel sanatçılara taş çıkartacak nitelikte rahatlıkla türküleri seslendirebilecek özelliklere sahip olduklarını kaydetti.
Kursta eğitim gören kadınların bir sanatkar gibi sazlarını konuşturduğunu, türkülerin, şarkıların notalarına kadının zarif ve inceliğini kazandırdığını söyleyen Gül, "Buradaki kursiyerlerimizin en önemli özelliği bir sanatkar gibi sazlarını konuşturdukları düzeye sıfırdan başlayarak gelmeleridir. Belediyemizin eğitmenleri ve imkanları ile sazı adete profesyonelce dile getiriyor ve şarkılara hayat veriyorlar" değerlendirmesinde bulundu.
-İlk kez sahneye çıkacaklar
Kursta eğitim gören kadınların 10 Mart Salı günü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenecek etkinlikte ilk kez sahneye çıkacağını duyuran Gül, koroda herhangi bir sanatçı ya da kursiyerler dışındaki katılımcının yer almayacağını vurguladı.
Çorum Belediyesi'nin kültürel etkinliklerin yanı sıra sosyal belediyeciliği büyük önem verdiğine dikkati çeken Gül, belediyelerinin sosyal belediyecilik alanında Türkiye'nin en iyileri arasında yer aldığını belirtti.
Vefat eden eşinin hayalini gerçekleştiriyor
Kursiyerlerden 59 yaşındaki Serpil Madak, yaklaşık 10 aydır devam ettiği kursta kendisinin büyük bir öz güvene sahip olmasına katkı sağlandığını söyledi.
Saz çalmanın gençlik hayali olduğunu dile getiren Madak, "Saz çalmayı uzun yıllardır hayal ediyordum. Hatta 6 yıl önce vefat eden eşim de benim saz çalmamı çok istiyordu. Şimdi hem onun hem de kendi hayalimi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Sazımın tellerine dokunduğumda hayatımda hiç yaşamadığım mutlululuğu ve onuru yaşamanın ayrıcalığıyla gururluyum. Hayatın çilesini, yaşadığımız dertleri sazın tellerindeki notalarla unutuyoruz" dedi.
Uzun yıllar iş hayatında yer aldıktan sonra bir yıl önce emekli olan 49 yaşındaki Münevver Erdem de bağlama ve sazın hayatındaki en büyük hayal olduğunu vurguladı.
Kursta geçirdikleri vakti, sadece kendilerine ayırdıkları özel bir süre olarak nitelendiren Erdem, "Bu kurslar sayesinde, kendimize ait bir zamanımız oluyor. Ev hanımı olup da kendime ait olan vaktim saz çaldığım anlar. Günlerde ve aile ortamlarında özel istekler almaya başladık. Buralar bizler için önemli yerler oldu. Ev hanımlarını bu merkezler sosyalleştiriyor. Konserimize hazırlandık. Hayatımızda ilk kez tanışacağımız sahnede şarkılarımızı dostlarımız ve sevdiklerimiz için seslendireceğiz" diye konuştu.
Ev hanımlarını dışarı çıkartan neden "saz"
Bağlama ile hayatının daha da güzelleştiğinin altını çizen iki çocuk annesi 29 yaşındaki Sıla Çelik ise düzenlenen kurslarda sadece kendileri için ter döktüklerini dile getirdi.
Üç ay süresince gördüğü eğitimle bir profesyonel gibi saz çalmanın onurunu yaşadığını vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:
"Bu kurs bizim kendimize, ev hanımlarının kendine ayırdığı bir zaman. Ev hanımlarımız mutlaka kendilerine zaman ayırmalı. Kendimize zaman ayırmadığınızda çocuklarımıza verimli bir anne olamayız. Ev hanımları evde hayatlarını geçirmek zorunda değiller. Bu kurslar sayesinde ev hanımları evden dışarı çıkıyor. Bu kurslar ev hanımlarını dört duvar arasından kurtarıyor. Öğrenmenin azmetmenin hiç yaşı yok. Sanatla uğraşmak kadar mutlu bir şey yok. Dört yaşında bir oğlum var. Beni gördükçe o da saz çalmak için çabalıyor. Eşim ve ailem de beni destekliyor."
Kursiyerlere belirli zaman aralıklarında günde iki saat eğitim veren ve kursu değerlendiren eğitmen Özdemir Öztürk, kursiyerlerinin büyük bir azime ve yeteneğe sahip olduğunu söyleyerek onlarla gurur duyduğunu belirtti.
Son Dakika › Yerel › Hayatlarındaki Çilelerle 'Bam Teline' Dokunuyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?