İncirliovalı Merve Uysal bundan 5 yıl önce Konya'da öğrenci iken Selçuk Üniversitesi Engelsiz Yaşam Birimin de gönüllü olarak Görme, ortopedik ve down engeli arkadaşlarıma ders verme ile İşaret Dili öğrenmeye başladı.
İşitme Engellilerin sessiz dünyalarına ses olmak için Meyve Uysal, Konya'da 9 aylık ön seviye ve ileri seviye eğitimlerinin ardından evlenerek Aydın'a taşındı. Aydın Halk Eğitim Merkezi'nde İşaret Dili eğitmenliği yapmaya başlayan Uysal, " Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin sponsorluğunda 19 Mayıs Atatürk 'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda Atatürk Kent Meydanı'nda öğrencilerimle İstiklal Marşını sessizce söyledik" dedi.
İŞARET DİLİNDE ŞARKILAR BİREBİR ÇEVRİLMEZ
Son zamanlar da İşaret Diliyle şarkı söylemenin popüler hale geldiğini ifade eden Uysal, "Onların savundukları "İşitme engellilere şarkıyı anlatalım", ben kesinlikle bunu savunmuyorum. Çünkü şarkı ritim ve kafiye işidir. O müzikle duygulanırsınız. Zaten birebir şarkılar çevrilmiyor mecaz anlam yüklediği için. İşaret Dilinde mecaz anlam yoktur. Onu somut hale getirerek anlatabilirsin. Buradaki tek amacım işaret dilini keyifli bir hale getirmek. Kesinlikle arkadaşlarımıza akıl vermek değil. Düz yazıyı onlara çok rahat çevirebiliyoruz ama şarkılarda iş değişiyor. Hiç kimse İşaret Dili ile şarkı çevirebiliyoruz demesin. Çünkü kafiye ve ritim çok olduğu için zaten onlar bu konu da yetersiz kalıyorlar" şeklinde konuştu.
Aydın'da İşaret Dili ile ilgili aktivetelerini devam ettireceklerini dile getiren Uysal, "Sessiz arkadaşlarımızın yalnız olmadıklarını ve onların sesleri olalım" ifadelerini kullandı. - AYDIN
Son Dakika › Yerel › İncirliovalı Eğitimcinin Azmi Sezsizlerin Dili Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?