İznik'te "2014'e Başlarken Türkiye Paneli" - Son Dakika
Yerel

İznik'te "2014'e Başlarken Türkiye Paneli"

Eski Milletvekili ve Emekli Büyükelçi Onur Öymen, "Her gün binlerce insan, Suriye'de canını kaybediyor.

16.02.2014 10:34

Eski Milletvekili ve Emekli Büyükelçi Onur Öymen, "Her gün binlerce insan, Suriye'de canını kaybediyor. Neden? Çünkü Suriye, İsrail ile komşu ve İsrail için en büyük tehdit olarak kabul ediliyor. Suriye'de bu yönetim durduğu sürece İsrail, Hizbullah'ın tehdidinden kurtulamayacaktır" dedi.

İznik Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki "2014'e Başlarken Türkiye Paneli"nde konuşan Öymen, Türkiye'nin "Avrupa devletlerine korku vermesi"nin nüfus ve rekabet edebilecek potansiyele sahip olmasından ileri geldiğini söyledi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üye olması halinde birlikte Almanya'nın ardından en çok nüfusa sahip 2. ülke olacağını belirten Öymen, "Böylece Avrupa Parlamentosunda temsil edilme oranı da yüksek olacak. Bunun dışında birlikten alacağı ödenekler de diğer ülkelere nazaran daha fazla olacak. Bu yüzden diğer Avrupa ülkeleri, Türkiye'nin birliğe girmesine olumlu yaklaşmıyor. Bunun dışında, Türkiye, AB'ye girerse rekabet potansiyeli yüksek bir ülke olacak. Mesele, bu birliğe girme meselesi değil. Önemli olan bu imkanlardan yararlanmak" diye konuştu.

Öymen, ekonomik gelişmesini tamamlayan batılı ülkelerin "ileri demokrasi" yaşadıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Doğu ülkelerine baktığınızda ise bunu göremezsiniz. Lider cuntası ile ülkeyi ileriye taşımanız mümkün değildir. Bu bölgedeki ülkelerin demokrasiye geçmesi zaten istenmiyor. Farklı dış güçler zaten şu anda ülkelerin tüm zenginliklerine, özellikle de petrole sahipler. Önemli bir örnek Suriye'dir. Her gün binlerce insan, Suriye'de canını kaybediyor. Neden? Çünkü Suriye, İsrail ile komşu ve İsrail için en büyük tehdit olarak kabul ediliyor. Suriye'de bu yönetim durduğu sürece İsrail, Hizbullah'ın tehdidinden kurtulamayacaktır. Bugün yaşananların sebebi budur."

AB'ye girme konusunda Türkiye'nin kendi kendini eleştirmesi gerektiğini ifade eden Öymen, "Basın özgürlüğü konusunda dünyanın en geri kalmış ülkelerinden biriyiz. Bu, Avrupa'da sürekli eleştirilen bir durum" dedi.

Toplantıya, Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Bursa Akademik Direktörü Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, İnoksan İcra Kurulu Başkanı Gürhan Akdoğan ile İznik Kaymakamı Hüseyin Karameşe, Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz, İznik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Dede ve esnaflar katıldı. - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İznik'te '2014'e Başlarken Türkiye Paneli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement