Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Nilgün Yılmaz Melik, toplumda şiddet konusunda farkındalık ve duyarlılık yaratmak için okul öncesinden başlayarak kadın hakları ve aile içi şiddet ve şiddeti önleme konusunda bilgilendirici eğitici toplantıların yapılması gerektiğini söyledi.
Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu tarafından Manisa Barosu'nda düzenlenen kadına yönelik şiddet ile ilgili basın toplantısında konuşan Nilgün Yılmaz Melik, Türkiye'de çok sayıda kadının eşleri, sevgilileri ya da aile bireylerince öldürüldüğünü hatırlattı.
Manisa'daki kadın cinayetlerinden örnekler veren Melik, kadınların şiddet gördüklerine ilişkin şikayet ve başvuruları yeterince ciddiye alınmadığını, adaletin gecikmesinin ölümlere yol açtığını ileri sürdü.
Melik, şunları söyledi:
"Kadına yönelik şiddet vakalarında en önemli şey mağdurun adalete erişiminin kolay ve ucuz olması, adaletten alınan sonucun ise hızlı ve etkili olmasıdır. Hiç kimse etkisiz olduğu bir yere başvurmak istemeyeceği gibi, pahalı bir yola başvurabilmesi ise maddi olanağınca mümkün olacaktır. Her ne kadar 6284 sayılı yasaya dayanan tedbir talepleri herhangi bir harca tabi olmasa dahi bu taleplere bağlı olarak istenen boşanma ve velayet gibi davalar harca tabidir. Değişen Hukuk Muhakemeleri Kanunu 'na göre tüm yargılama giderlerinin peşin yatırılması istenmekte en basit boşanma davası dahi yüzlerce liraya mal olmaktadır. Hak arama özgürlüğü ile adalete erişimin önündeki bu büyük engel kaldırılmalı bu duruma son verilmelidir. Bu engeller nedeniyle şiddet gören ve boşanmak isteyen bir çok mağdur kadın içinde bulunduğu ağır koşullara katlanmak zorunda kalmaktadır."
Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri'nin (ŞÖNİM) şu an 15 ilde pilot uygulamasına başladığına dikkati çeken Melik, merkezlerin her ilde kurulması ve herkesin eşit derecede hukuki yardımdan yararlanmasının koşullarının oluşturulması gerektiğini ifade etti.
Kadın cinayetleri konusunun takipçisi olacaklarını vurgulayan Melik, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Toplumda şiddet konusunda farkındalık ve duyarlılık yaratmak için okul öncesinden başlayarak okulda, ailede, kamu kurum ve kuruluşlarında, askerlikte, özel sektörde kadın hakları ve aile içi şiddet ve şiddeti önleme konusunda bilgilendirici, eğitici toplantılar yapılmalıdır."
Öte yandan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri de adliye binası önünde basın açıklaması yaptı. Kadın cinayetlerine son verilmesi yönünde sloganlar atan gruba, kocası tarafından bıçaklanarak öldürülen Fethiye Gökçen'in yakınları da katıldı. - Manisa
Son Dakika › Yerel › Kadına Yönelik Şiddet - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?