Kadınların Seramik Aşkı - Son Dakika
Yerel

Kadınların Seramik Aşkı

Kadınların Seramik Aşkı

Muratpaşa'da AKHEM tarafından Değirmenönü Sanat Merkezi'nde açılan 'Seramik Kursu'na, Antalyalı kadınlar büyük ilgi gösterdi.

31.01.2013 09:45  Güncelleme: 09:41

Foto: Geçen yılki oyunlardan sahne görüntüleri

===

Kadınların seramik aşkı

MURATPAŞA Belediyesi ile Azize Kahraman Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü (AKHEM) işbirliğinde Değirmenönü Sanat Merkezi'nde açılan 'Seramik Kursu'na, Antalyalı kadınlar büyük ilgi gösterdi. Kurslara, toplam 40 kursiyer kadın katıldı. Çamuru elle şekillendiren kadınlar, heykel tarzı, klasik, çok klasik, soyut çalışmalarla dekoratif süs ve hediyelik eşyalar, duvar panoları, kadın forumları üretiyor. Kadınlar, önce kurutup, sonra da fırında pişirdikleri çamur eserleri sırlandırıp renklendiriyor. Kursiyerler, bir yandan da satış yaparak aile bütçelerine katkıda bulunuyor.

RUHEN RAHATLATIYORLAR

Muratpaşa Belediyesi'ne ait Değirmenönü Sanat Merkezi'nde açılan kursta 'Seramik Biçimlendirme' eğitimi veren AKHEM görevlisi uzman öğretici Candan Çelikpençe, "Kadınlarımız, çamurdan sanat üreterek moral kazanıyor, tüm dikkatlerini çamura verip, elle şekillendirme yaparak, sıkıntılarını, üzüntülerini üzerlerinden atıyor, ruhen de rahatlıyor. Bu sanatı öğrenmek için özel bir yetenek gerekmiyor. Çamur şekillendirildikçe, yetenekler de ortaya çıkıyor" dedi. Çelikpençe, çamurla uğraşmaktan hoşlanan genç, yetişkin, yaşlı herkesi seramik sanatıyla ilgilenmeye davet etti.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Seramik çalışmalarından yakın plan, kursiyerler renklendirilmiş seramik eserleri gösterirken toplu, uzman öğretici Candan Çelikpençe'nin eserlerle yakın plan görüntüsü.

===

'Tıngır Mıngır Ülke'de heyecan

ANTALYA Devlet Tiyatrosu (ADT), sezonun ilk çocuk oyununu olan 'Tıngır Mıngır Ülke' adlı eseri Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde sahneye koydu. Kazım Güçlü'nün yazdığı, Mustafa Gürkan Görbil'in rejisörlüğünü yaptığı oyunun prömiyerini 300'den fazla anasınıfı, anaokulu ve kreş öğrencisi minik izledi. Rengarenk sahne dekoru, kostüm, ışık ve ses efektleriyle de dikkat çeken neşeli oyunda, minikler doyasıya güldü. Oyunda, ülkemizdeki deprem gerçeğine de eğlenceli, öğretici bir yaklaşımla dikkat çekildi. Depremden korkma, depremle birlikte yaşama, depremden korunma yöntemleri çocukların algı düzeyi gözetilerek eğlenceli bir şekilde ortaya konuldu.

BECERİKSİZ KRALI İZLEDİLER

Çocukları doyasıya neşelendirip güldüren 'Tıngır Mıngır Ülke' adlı oyunda, Özlem Şendinç, Gökçehan Yazıcı, Gülbahar Bozkurt, M. Okan Kağnıcı, Gökhan Sevimli, Gökhan Güvenatam ve Kerim Güngör rengarenk, sevimli kıyafetleriyle rol aldı. 55 dakika süren tek perdeli oyunda, tahtını kaybetmek istemeyen bir kralın bilgisizliği, beceriksizliği, korkuları, gülünç halleri gözler önüne serildi. Çocuklar da kralın marifetlerini heyecanla izledi. Rejisör Mustafa Gürkan Görbil, "Bu oyunu çocuklarımız için üç ay boyunca geceli- gündüzlü çalışarak hazırladık. Büyük bir keyifle izlenmesi bizi mutlu etti" dedi. Görbil, oyunun 3, 5, 10, 12, 17, 19, 24 ve 26 Şubat tarihlerinde tekrarlanacağını hatırlattı.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Oyun sahnesinden ve izleyen çocuklardan görüntü

===

Antalyalı 'Mutfak Cadıları'nı sevdi

KIRMIZI Kalem Tiyatro'nun sahneye koyduğu 'Mutfak Cadıları' adlı oyun, Eğitim-Sen üyelerine özel gösterimin ardından, Büyükşehir Belediyesi Kültür Salonu'nda yeniden sahnelendi. Caroline Smith'in yazdığı, Ahmet Avkıran'ın yönettiği oyunda, televizyon dünyasının acımasızlığı, yayından kaldırılmak üzere olan 'Mutfak Cadıları' adlı yemek programı ve özel hayatların deşifre olmasıyla patlayan reytingler konu edildi. Salon, yağ ve kavrulmuş soğan kokusuna bürünürken, eğlenceli ve heyecanlı oyun keyifle izlendi. Oyunda, pişen yemekten izleyicilere de tattırıldı.

ÖDÜLLÜ OYUNCULAR ROL ALDI

Oyunda, Direklerarası Seyircisi Jürisi'nden 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü alan Pınar Gülmez Boyar (Dolly Biddle), 'En İyi Yönetmen Ödülü'ne layık görülen Kutsal Kaynak (Stephen Biddle), 'En İyi Komedi Kadın Ödülü'nü kapan Gözlem Küçük (İsobel Lomax) ile Kadir Ekinci (Rob) rol aldı. Formatında değişiklik yapılan oyuna, 'En İyi Dekor-Kostüm Tasarımı' ödülünün sahibi Selin Bezircioğlu da katıldı. Murat Çetinkaya ışık tasarımından, Adile Çelikkaya Sevinç ise dekor ve kostümden sorumlu oldu. Tiyatro sevenler, güldüren, neşelendiren, eğlendiren oyunu sezon içinde birkaç kez daha izleyebilecek.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Oyundan çeşitli sahne ve izleyici görüntüleri

===

Konsey'den türkü ziyafeti

KENT Konseyi Türk Halk Müziği Topluluğu, yeni yılın ilk konserini Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleştirdi. Şef Süleyman Güleryüz'ün yönettiği konser, Sadık Doğan Zile'ye ait 'İzzetli Hürmetli Bilirim Seni' adlı türküyle başladı. Perge Salonu'nu dolduran davetliler, konser süresince birbirinden güzel 22 türkü dinledi, birçoğuna da eşlik edip türkü dolu bir gece yaşadı. 39 kişiden oluşan koro, 'Evlerinin Önü Yoldur', 'Düşürdün Beni Derde', 'Erzurum'un Bağında Güller Açar Bağında', 'Gönül Dağı Yağmur Boran Olunca' adlı türküleri de seslendirdi.

Gecede 'Eledim Eledim Höllük Eledim', 'Evlerinin Önü Mermer Döşeli', 'Ne Güzel Yaratmış Yar Seni Yaratan', 'Erzincan'a Girdim Ne Güzel Bağlar', 'Yazımı Kışa Çevirdim', 'Pınar Başı Ben Olayım' adlı türküleri de solistler seslendirdi. İsmet Özkan, Hidayet Girgin, Melek Nur Bozkurt, Türesin Keskin, Halis Güler, Havva Türkdoğan, Ekrem Ekşi, İkbal Binay, Seval İnan, Semra Aksoy, Canan Daşcan, Çeşminaz Doğan, Lütfü Giray, İsmet Aydın, Mehmet Aydemir, Hülya Akyürek ise Emirdağ, Kerkük, Erzurum, Kırşehir, Silifke, Sivas, Adana, Giresun yörelerine ait en güzel türküleri okudu.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Koro ve izleyenler

===

Yetenekleriyle büyülediler

ÖZEL Önder Altıntaş Sanat Merkezi'nin resim, bale ve müzik kursları öğrencilerinin klasik müzik ve dans gösterileri nefes kesti. Öğrenciler, yılın birinci dönem etkinliğinde, klasik enstrümanlar ile en zor eserleri seslendirdi. Gecede, bale ve dans grupları da izleyenleri büyüledi. Öğrenciler, 3 ay gibi kısa bir sürede hazırlandıkları gösteriyle profesyonelleri aratmadı. Aynı gün içerisinde resim bölümü öğrencilerinin resim sergisi de açıldı. Sergide yağlı boya, karakalem çalışmalarının yanı sıra, 'Üretken ve Yaratıcılık' adı altında oluşturulan eserler ilgi çekti.

MÜZİK VE DANSLI GECE

Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonu'nda gerçekleşen geceye velilerin ve çocukların yoğun ilgisi oldu. Öğrenciler, piyano, keman, çello, yan flüt ve gitar ile klasik müzik bestecilerinin seçme eserlerini seslendirdi. Gecenin sonunda sahneye çıkan modern dans grubu ise büyük alkış aldı. Öğretmen, öğrenci ve velilere teşekkür eden kurucu müdür Önder Altıntaş, çocukların sahne deneyimi ve özgüven kazandığını, yaratıcılık ve üretkenlik konularında çok başarılı olduklarını, velilerin de çocuklarının yeteneklerini büyük bir keyifle, heyecanla izleme fırsatı bulduklarını belirtti.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Öğrenciler piyano, flüt, gitar çalarken bale ve dans gösterisi yaparken

===

Belediyeler ressamlara kucak açtı

MURATPAŞA Belediyesi ile Konyaaltı Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü' etkinlikleri kapsamında kapılarını kadın sanatçılara açtı. Her iki belediyede de 'Kadın' konulu resim yarışması ve sergiler düzenlenecek. Muratpaşa Belediyesi Fuayesi'nde amatör kadın ressamların 'Kadın' konulu resimleri sanatseverle buluşacak. Kültür Müdürlüğü'nce organize edilen etkinlik, resim şenliğine dönüştürülecek. Sergilenecek resimlerde, kadının dünü ve bugünü yansıtılacak. Sergiye katılmak isteyen kadın ressamlar, 8 Şubat Cumartesi akşamına kadar ilgili müdürlüğe başvurabilecek.

KONU: ANADOLU KADINI

Konyaaltı Belediyesi'nce de Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ve kalkınmasında büyük emeği olan Anadolu kadınının hatırlanması amacıyla 'Anadolu Kadını' konulu resim yarışması düzenlenecek. Yarışmaya katılmak isteyenler, 3 Mart Pazartesi günü saat 17.00'ye kadar Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'ne başvurabilecek. Yarışmada dereceye giren ve girmeyen tüm eserler, 8-15 Mart tarihleri arasında belediye hizmet binası fuayesinde sergilenecek. Yarışmaya katılım koşullarının belediyenin www.konyaalti.bel.tr internet adresinde açıklandığı bildirildi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Fuayede resim sergisinden ve kadın konulu bir tablodan görüntü

===

Antalya'ya yeni bir galeri

ANTALYA'da başta Devlet Güzel Sanatlar Galerisi, özel Liman Sanat Galerisi ve Desti Galeri'nin peş peşe kapanması, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı'nı harekete geçirdi. Başkanlık, yeni sanat galerileri açılmasına hız verdi. Demirciler-Sobacılar Çarşısı'nda bir süre önce hizmete giren Fikret Otyam Sanat Galerisi'nin ardından, Altındağ Mahallesi 152'nci Sokak'taki eski Atatürk ASMEK binası da Kent Müzesi'ne çevriliyor. Üç katlı binanın giriş katı, 'Büyükşehir Güzel Sanatlar Galerisi' olarak düzenleniyor. Mayıs ayında hizmete girmesi beklenen yeni galeride, resim, heykel, seramik, geleneksel el sanatları sergileri açılacak.

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Adem Akyürek, sanata ve sanatçıya kazandırılan yeni mekanlarla, ulusal ve uluslararası kültür-sanat etkinlikleriyle, Antalya'nın turizmden sonra kültür-sanat şehri olarak da anılmaya başladığını hatırlattı. Akyürek, yeni kültür merkezleri projeleri yanında, müstakil sanat galerileri de açtıklarını belirterek, "Antalya Kültür Merkezi, Yeni Mahalle Kültür Merkezi Fuayesi, Fikret Otyam Sanat Galerisi'nin kapıları resim, heykeltıraş, seramik, el sanatları sanatçılarımıza açık. Eski ASMEK binası içinde de her türlü kültürel ve sanatsal etkinliğin yapılabileceği, sergilerin açılabileceği bir galeri yaratma çabasındayız" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Eski SMEK binasının görüntüsü

===

Otel ressamı atölye açtı

ANTALYA'da resim, heykel, seramik ve geleneksel el sanatları çalışmalarının yapıldığı atölyelerin sayısı her geçen gün artıyor. 1995 yılından beri birçok beş yıldızlı otel ve tatil köyünde portre ressamı olarak uzun yıllar çalışan Narin Yılmaz da kendisine ait bir sanat atölyesi açarak, pastel, suluboya, yağlıboya ve akrilik tekniklerinde resim eğitimlerine başladı. Sinan Mahallesi 1269'ncu Sokak'taki atölyede üretilen resimlerin ana temasını ise doğa-insan ilişkileri oluşturuyor.

ASKER RESİMLERİ SERGİSİ

Resim sanatını bir yaşam biçimi olarak algılayan Yılmaz, bir yandan Kurtuluş Savaşı yıllarını ve terörle mücadele eden Türk askerlerinin cephedeki çatışmalarını anlatan resimler yapıyor. 1989 yılında Bulgaristan'dan gelerek Antalya'ya yerleşen Yılmaz, kahramanlık öykülerini tuvallerine yansıtıyor. Yılmaz, asker resimlerinden oluşan yeni eserlerini yıl içinde açacağı sergide sanatseverlerin beğenisine sunacak. Sanatçının, yurtiçi ve yurtdışındaki özel koleksiyonlarda eserleri de bulunuyor.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Ressam Narin Yılmaz resim yaparken

===

'İtalyan Macri' konseri

ANTALYA Devlet Senfoni Orkestrası (ADSO), Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın şefi Gürer Aykal'ın yöneteceği yeni bir konsere imza atacak. İtalyan viyolonsel sanatçısı Massimo Macri, bu akşam (Cuma) Antalya Kültür Merkezi Aspendos Salonu'nda solist olarak sahneye çıkacak. Saat 20.00'de başlayacak konserde, viyolonsel ve orkestra için yazılmış eserler, doğaçlama karakterinde, romantik konçerto olarak ve solo çalgının virtüozite (çalgıda ustalık, teknik yetenek sergileme) pasajlarıyla göze çarpacak. Ayrıca, Amerikalı besteci Ernest Bloch'un viyolonsel ve orkestra için İbrani rapsodisi 'Schelomo' da seslendirilecek. Program, D. Gulda ile A. Dvorak'ın viyolonsel konçertosuyla sonlanacak.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Şef Gürer Aykal

========

SERGİLER

========

AYDIN KANZA SANAT GALERİSİ

GÜSAD karma resim sergisi………………………………………………...9-17 Şubat

Semra Aygün'ün resim sergisi…………………………………………..….19-26 Şubat

2000 PLAZA SANAT GALERİSİ

Çiğdem öztürk'ün resim sergisi……………………..………………...…8 Şubat-8 Mart

SEALİFE HOTEL FUAYESİ

Makbule Topçuoğlu'nun resim sergisi…………………………….………….1-5 Şubat

MURATPAŞA BELEDİYESİ FUAYESİ

Filiz Gökmen- Nevzat Erbora'nın resim sergisi……………………..….…..10-17 Şubat

AKM

Dyo Resim Yarışması sergisi………………………………………..….……1-10 Şubat

ARTPARK GALLERY

Mukadder Öztürk'ün resim sergisi…………………………………..…...…14-24 Şubat

============

OPERA - BALE

============

ANTALYA DEVLET OPERA VE BALESİ

Lale Çılgınlığı……………….………………………………………………..2-5 Şubat

Mevlana'nın Çağrısı………………………………………………………….7-9 Şubat

Uyuyan Güzel (Ç.M)………………………………………………………..…13 Şubat

Film Müzikleri Konseri………………………………………………………..14 Şubat

=======

TİYATRO

=======

ANTALYA DEVLET TİYATROSU

(Haşim İşcan Kültür Merkezi)

Othello…………………………………………………………………1-2-6-7-8-9 Şubat

Tıngır Mıngır Ülke (Çocuk Oyunu)……………………… 3-5-10-12-17-19-24-26 Şubat

Pişti………………………………………………………………...….13-14-15-16 Şubat

Ruhlar Gelirse………………………………………………...……20-21-23-27-28 Şubat

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TİYATROSU

Vatan Kurtaran Şaban…………………………………………………….1-8-14 Şubat

Heccav…………………………………………………………….…..2-9-16-23 Şubat

Fehim Paşa Konağı………………………………………...……..….7-15-22-28 Şubat

Sihirli Oyun (Ç.O)………………………………………………………9-16-23 Şubat

İnadına Yaşamak………………………………………………………..…….21 Şubat

KIRMIZI KALEM TİYATRO

(Kırmızı Kalem Cep Tiyatro)

3.Sayfa………………………………………………………………...(Her çarşamba)

======

KONSER

======

ANTALYA DEVLET SENFONİ ORKESTRASI

(Antalya Kültür Merkezi)

Gürer Aykal'ın konseri……………………………………………………..….1 Şubat

=========

İMZA GÜNÜ

=========

ANSAN

Mehmet Şener'in kitap imza günü……………………………………………… 2 Şubat - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Kadınların Seramik Aşkı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement