"Kahramanmaraş Şiir Festivali" - Son Dakika
Yerel

"Kahramanmaraş Şiir Festivali"

Şairler kenti olarak bilinen ve Necip Fazıl, Sezai Karakoç, Aşık Mahzuni Şerif, Cahit Zarifoğlu, Nuri Pakdil ve Erdem Bayazıt gibi onlarca şairi yetiştiren Kahramanmaraş, 24-27 Mayıs'ta Şiir Festivali'ne ev sahipliği yapacak.

10.05.2012 13:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şairler kenti olarak bilinen ve Necip Fazıl, Sezai Karakoç, Aşık Mahzuni Şerif, Cahit Zarifoğlu, Nuri Pakdil ve Erdem Bayazıt gibi onlarca şairi yetiştiren Kahramanmaraş, 24-27 Mayıs'ta Şiir Festivali'ne ev sahipliği yapacak.

Kahramanmaraş Belediyesi'nce 24-27 Mayıs tarihlerinde bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek olan Şiir Festivali, Kız Kulesi'nde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

Festivale katılacak olan bazı şairlerin de yer aldığı toplantıda konuşan Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Maraş'ın tarih boyunca sözlü ve yazılı kültüre büyük katkıları olduğunu, birçok değer yetiştirdiğini belirtti.

Maraş'ın şairler ve yazarlar şehir olduğunu vurgulayan Poyraz, "Maraş hiç şüphesiz şiire en yakışan şehirlerden birisidir. Maraş'ı anlatmak için, en uygun söz sanatının şiir olduğunu herkes biliyor. Maraş, şiir gibi bir şehirdir ve edebiyat dünyasına adını altın harflerle yazdırmış birçok şair yetiştirmiştir. Bu festivalle birlikte şairlerimize sahip çıktığımızı göstermek, onlara bir saygı duruşunda bulunmak istiyoruz" diye konuştu.

Poyraz, Maraş'ın, modern kültürün yanında, mütevazı Anadolu kültürünü kaybetmediğini, şehirde yardımlaşma, iyilik, fedakarlık, misafirperverlik gibi erdemlerin her daim öne çıktığını bildirdi.

Her şehrin bir ruhu olduğunu, Maraş'ın da kendine özgü bir ruhunun bulunduğunu dile getiren Poyraz, şöyle konuştu:

"Bu ruhu kaybettiğinde taş, toprak ve kalabalıktan ibaret olacaktır. İşte Maraş'ımızı taştan, topraktan, kalabalıktan ibaret, sıradan bir şehir olmaktan kurtaran sır şiirdir. Eli kalem tutan Maraşlılar için şiir kimi zaman sevdiğine bir ağıt, kimi zaman da dünyanın kötü gidişatına başlatılan mücadele haline gelmiştir. Bugün ülkemize yön veren bir çok siyasetçi ve düşünce adamı, üstad Necip Fazıl'ın büyük doğrularıyla büyümüştür, Erdem Bayazıt gibi şair ve yazarların düşünce ufkundan geçmiştir. Ülkemizde pırıl pırıl bir nesil onların dizeleriyle yetişmiştir."

Şiirin, Maraş ve Maraşlı için bir hayat şekli olduğunu aktaran Poyraz, şiirini yitirmiş bir şehrin aslında benliğini kaybettiğini vurguladı.

Poyraz, festivalle, genç nesillere de şiir sevgisini aşılamayı hedeflediklerini kaydetti.

-Festival-

Bu yılki teması, hem doğum hem ölüm yıl dönümü 25 Mayıs olan Türkçe üstadı şair Necip Fazıl Kısakürek olarak belirlenen festival kapsamında, ünlü şairlerin katılımıyla, şiir okumaları, söyleşiler, sempozyum ve çeşitli sokak etkinlikleri düzenlenecek.

Şairler İlköğretim Okulu, Şairler Evi ve Şairler Parkı'nında açılacağı festivalin, en dikkat çekici etkinliklerinden biri ise "Çat Kapı Şair Buluşması" olacak.

Festivale katılan her şair, farklı ilköğretim okullarında sınıflara çat kapı girerek şiirler okuyacak, çocukların şiirle tanışmasını sağlayacak.

Festival kapsamında şehir meydanlarında aşıklar atışacak, halk ozanları şiirlerini okuyacak.

Sokaklara "Şiir Kumbarası"nın da kurulacağı festival, 27 Mayıs akşamı Necip Fazıl Kısakürek Onur Ödülü'nün verilmesiyle son bulacak.

- İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Kahramanmaraş Şiir Festivali' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement