Kanadalı şirket, Kırgızistan'daki Kumtör altın madeninden vazgeçti - Son Dakika
Yerel

Kanadalı şirket, Kırgızistan'daki Kumtör altın madeninden vazgeçti

Kanadalı şirket, Kırgızistan\'daki Kumtör altın madeninden vazgeçti

Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı Akılbek Caparov, Kanadalı Centerra Gold Inc. şirketinin Kumtör altın madeninden vazgeçtiğini açıkladı.

20.11.2021 20:37  Güncelleme: 20:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı Akılbek Caparov, Kanadalı Centerra Gold Inc. şirketinin Kumtör altın madeninden vazgeçtiğini açıkladı.

Kırgızistan hükümeti, Kanada merkezli Centerra Gold Inc. şirketini Kumtör altın madeniyle çevreye büyük zarar vermekle suçlamış, şirketin bu suçlamaları kabul etmemesi üzerine geçtiğimiz mayısta madene kayyum atamıştı. Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı Akılbek Caparov yaptığı açıklamada, Centerra Gold Inc. şirketinin dün gece saatlerinde borsa satışlarının kapanmasından sonra Kırgız halkının ulusal hazinesi olan Kumtör altın madeninin artık şirkete ait olmadığını kabul etme kararı aldığını belirtti.

"Centerra Gold Inc., defter değerinden 926 milyon doları çıkartarak Kumtör madeni üzerinde kontrolü kaybettiğini yansıtmak zorunda kaldı" ifadelerini kullanan Caparov, şirketin bu kararı Ontario Eyaleti Menkul Kıymetler Komisyonun talebi üzerine aldığını dile getirdi. Caparov, Kırgız hükümetinin ilk günden itibaren Kanadalı şirketin yönetimini çevreye ve ülke ekonomisine verilen büyük zararı kabul etmeye çağırdığını ifade ederek, "Uluslararası toplumun, bunun yatırımcıların çıkarlarını ihlal etmekle ilgili olmadığına yakında ikna olacağına inanıyoruz. Bakanlar Kurulu, Kırgız halkının ulusal çıkarlarını ve hukuk üstünlüğünü aktif bir şekilde korumaya devam edecektir" dedi.

Kumtör davası

Kumtör madeni, ülkede aralarında eski başbakan, bakan ve milletvekillerinin bulunduğu yetkililerin yolsuzluktan gözaltına alınmasına sebep olmuştu. Kumtör projesinde yolsuzluk olaylarına ilişkin açılan dava kapsamında eski Başbakanlar Muhammedkalıy Abılgaziyev, Ömürbek Babanov, milletvekilleri İshak Pirmatov, Töröbay Zulpukarov ve diğer yetkililer gözaltına alınmıştı.

2005 ayaklanmasından sonra Rusya'ya sığınan eski Cumhurbaşkanı Askar Akayev de Kumtör davası kapsamında ifade alımı için 16 yıl sonra ülkeye getirilmişti. - BİŞKEK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kanadalı şirket, Kırgızistan'daki Kumtör altın madeninden vazgeçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement