Karageçi Festivali Kaymakamlıktan Çıkıp BDP'ye Geçti - Son Dakika
Yerel

Karageçi Festivali Kaymakamlıktan Çıkıp BDP'ye Geçti

Karageçi Festivali Kaymakamlıktan Çıkıp BDP\'ye Geçti

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde her yıl kaymakamlıkça düzenlenen Karegeçi Festivali, bu yıl BDP tarafından organize edildi.

07.10.2013 11:47  Güncelleme: 11:55

Siverek Kaymakamlığı tarafından her yıl organize edilen Karageçi Festivali, bu yıl Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından 'Karageçi özgürlük ve demokrasi şöleni' adı altında düzenlendi. Türkmen kimlikleri ile bilinen Karageçi köylerinden Mızar Köyü'nde düzenlenen şölene BDP Milletvekilleri İbrahim Binici, Nursel Aydoğan ve Hüsamettin Zenderlioğlu, Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk, Viranşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Burun, Suruç Belediye Başkan Vekili Hülya Demir ve partililer ile binlerce köylü katıldı. Mızar köyünün meydanı 'Kesk, sor u zer' flamalarla süslenirken, kurulan platforma PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri ve bazı taleplerin yer aldığı afiş ile Rojava halkına destek ifade eden pankartlar asıldı. Ayrıca platforma Karageçi bölgesinin değişik tarihlerde PKK saflarında yaşamını yitirmiş Zeki Akıl, Aliye Akıl ve Hamit Akıl'ın posterlerinin asıldığı görüldü.

ZENDERLİOĞLU ZAZACA VE KÜRTÇE KONUŞMA YAPTI

Saygı duruşu ile başlayan şölende, BDP Siverek ilçe Başkanı İbrahim Ayyıldız, İl Eş Başkanı Halit Yıldıztekin ve Ferhan Türk birer selamlama konuşması yaptı. Derweş Nurullah'ın erbane dinletisi ile devam eden şölen, Hüsamettin Zenderlioğlu'nun Zazaki ve Kurmancî yaptığı konuşma ile devam etti. Karageçililerin Türkmen olarak adlandırıldığını söyleyen Zenderlioğlu, "Ceberrut devlet sizin insan olduğunuzu unutuyor. Bizim için din, dil, kimlik fark etmeksizin insan kimliğiniz önemlidir" dedi. Karageçililerden yaşamını yitirmiş PKK'lileri hatırlatan Zenderlioğlu, Rojava'da din kisvesi altında Kürt Halkına yapılan saldırılara karşı direnen gençlerin yaşamlarını yitirmeye devam ettiğini ve bunu Kürtlerin kabul etmeyeceğini belirtti. Daha sonra 'Barış ve demokratik çözüm sürecine' atıfta bulunan Zenderlioğlu, "Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan başlattı ve Ortadoğu ile Dünya'da ses getirdi. Bizim siyasetimiz ölmek ve öldürmeğe karşıdır. Kürt Halkı çözümsüz bırakılmıştır. Kürtleri katlederek, asimile etmeye çalışarak sonuç alamadılar. Kürtler eskiden Ortadoğu'da faktör, şimdi aktördür. Kürt Halkı'nın da dünya insanlık ailesinin bir parçası olduğunu herkes görecek" diye konuştu.

AYDOĞAN: AVRUPA'DA EN FAZLA URFALI GÖÇMEN VAR

Daha sonra Dicle Fırat Kültür Merkezi'nin Govende grubunun çektiği halay ile coşkuya dönüşen şölen, Nursel Aydoğan'ın konuşması ile devam etti. Urfa'nın Kürt özgürlük mücadelesinin başladığı yer olduğunu söyleyen Aydoğan, "Devlet bu sebeple özel politikalar ile yaklaşıyor. Çünkü ilk şehitler burda düşerken, öncü buradan doğdu" dedi. Milyonlarca dönüm arazisi olan Urfa'da insanların aç bırakılıp sisteme biat eder noktaya getirilmek istendiğine dikkat çeken Aydoğan, "Bu bir devlet politikasıdır. Baskı uyguluyor, korkutuyor. Avrupa'da en fazla Urfalı göçmen var. Gitmek isteyene kapıyı açtılar" diye konuştu. Rojava'da Kürtlerin özgürleşme adımı attığını, ancak Türk devleti tarafından sabote edilmek istendiğini ifade eden Aydoğan, "Rojava'da tek insanımızın parmağı kanarsa burada insanlarımızın yüreği kanıyor. Kürtler birdir. AKP El Kaide çetelerine desteğini çekmezse 100 bin kişi ile Rojava sınırına yürürüz. Bu böyle bilinsin" dedi.

İbrahim Binici de, PKK'li olarak yaşamını yitiren Karageçilileri hatırlatırken, Kürt halkının o gençlere borçlu olduğunu söyledi. Binici, Urfalı olan Öcalan'ı anarak, "Söz veriyoruz sana. Sen özgür olmadan özgürlüğü kabul etmeyeceğiz" dedi.

Urfa Halk İnisiyatifi'nin hazırladığı bildirinin de okunduğu şölen, Koma Nujiyan müzik grubunun söylediği şarkılar ile devam etti. Burada bulunan kalabalık konser ve konuşmalar esnasında sık sık 'Bijî serok Apo', 'Şehit namirin' ve 'Bê serok jiyan nabe' şeklinde sloganlar atarken, PKK bayrakları da ellerde taşındı. Şölen, tiyatro gösteriminin ardından müzik dinletisi ile son buldu.

(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Karageçi Festivali Kaymakamlıktan Çıkıp BDP'ye Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement