Kardiyolog Doç. Dr. Kenan Sönmez Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Kardiyolog Doç. Dr. Kenan Sönmez Açıklaması

Kardiyolog Doç. Dr. Kenan Sönmez Açıklaması

Kalp hastalıklarının tüm yaş gruplarında ve her iki cinste de görülebildiğini belirten Çorlu Özel Reyap Hastanesi Kardiyologu Doç.Dr.Kenan Sönmez, ancak bazı bireylerde kalp hastalıklarına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu...

27.08.2012 14:53

Kalp hastalıklarının tüm yaş gruplarında ve her iki cinste de görülebildiğini belirten Çorlu Özel Reyap Hastanesi Kardiyologu Doç. Dr. Kenan Sönmez, ancak bazı bireylerde kalp hastalıklarına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Sönmez: "Örneğin erkek bireylerin kadınlara göre kalp hastalıklarına yakalanma riski daha yüksektir. Fakat menopoz döneminden sonra kadınlarda da kalp hastalıklarına yakalanma riski artmakta ve erkeklerle eşitlenmektedir. Cinsiyet dışında birçok faktör kalp hastalıklarına yakalanma riskinde rol oynamaktadır. Yaş bunların arasında en önemlilerindendir. Her ne kadar genç yaşlarda da kalp damar hastalığına yakalanma olasılığı olsa da yaş artışı ile beraber kalp damar hastalığına yakalanma riski de artmaktadır. Bunun yanında sigara kullanımı, şişmanlık, hareketsizlik ve kolestrolden zengin gıdalarla beslenme gibi yaşam tarzımıza ait faktörler de kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini arttırmaktadır" dedi.

Dr. Sönmez: "Kalp damar hastalıklarının oluşumunda rol oynadığı kesin olan diğer faktörler şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği ve ailede kalp damar hastalığı bulunma öyküsüdür. Aile bireylerinde, özellikle de birinci derece yakınlarında kalp damar hastalığı bulunan bireylerde bu hastalığa yakalanma riski belirgin olarak artmaktadır. Aynı şekilde şeker hastası olan kişilerin de kalp damar hastalıklarına yakalanma riski iki kat daha fazladır" diye konuştu.

Erkeklerin kadınlara oranla kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinin daha fazla olduğunu söyleyen Dr. Sönmez, menopoz döneminden sonra kadınlarda da bu riskin arttığını ve erkeklerle eşit seviyeye geldiğini belirtti.

Kalp damar hastalıklarından korunma yolları ve korunma adına neler yapılabileceğini de sıralayan Çorlu Özel Reyap Hastanesi Kardiyologu Doç. Dr. Sönmez: "Gelişmiş ülkelerde, günümüzde kalp damar hastalığına yakalanma sıklığı ve kalp damar hastalığı olanların bu hastalıktan ölüm sıklığı giderek azalmaktadır. Kalp damar hastalıklarından korunmak en azından ortaya çıkma sürelerini geciktirmek mümkündür. Bunun için yapılabilecek şeylerin başında yaşam tarzı değişikliği ve kalp damar hastalığı oluşumunu arttıran faktörlerden kaçınmak gereklidir. Yaşam tarzı değişikliğinde yapılabilecek en önemli şey sigara içilmemesi veya sigaranın bırakılmasıdır. Kolesterol yüksekliğinin, diyet, fiziksel egzersiz, kilo azaltılması ve ilaçlarla önlenmesi de kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini önemli oranda azaltmaktadır. Yüksek tansiyonun önlenmesi ve tedavisi kalp damar hastalıklarına yol açan en önemli faktörlerden biri de şeker hastalığıdır. Şeker hastalığı, kalp damar hastalıklarının oluşumunda ve ilerlemesinde önemli rol oynamaktadır. Özellikle ailesinde kalp damar hastalığı bulunan bireylerin bu risk faktörlerine dikkat etmesi kalp damar hastalıklarından korunmada çok önemlidir. Ailesinde kalp damar hastalığı bulunan bireylerin bu sayılan risk faktörlerinden korunmaya çocukluk ve gençlik yaşlarından itibaren özen göstermeleri gereklidir" şeklinde konuştu.

(SŞ - )

27.08.2012 12: 43: 57

TSI

NNNN - TEKİRDAĞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kardiyolog Doç. Dr. Kenan Sönmez Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement