Eskişehir Özel Medline Hastanesi KBB Uzmanı Opr. Dr. Ali Şişman, uzun süre geçmeyen öksürüğün farenjitin habercisi olduğunu söyledi.
Opr. Dr. Ali Şişman yaptığı açıklamada, soğuk kış günlerinde sıklıkla ortaya çıkan nezle, grip gibi hastalıklar farenjiti de beraberinde getirdiğini belirterek, "Boğazda görülen kızarıklık, ödem ve iltihaplanmalara, şiddetli öksürük ve yutkunma zorluğu da eklendiyse farenjit olmuşsunuz demektir. Ancak, öksürük ve gıcıklanma hissinin azalmasına karşın bir türlü iyileşemiyorsanız dikkat, kronik farenjit hastası olabilirsiniz.
Boğaz iltihaplanması olan farenjit, geçmeyen öksürükler, boğazda gıcıklanma ve yanma hissi, yutkunma güçlüğü ve boğaz ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Uzmanlar süresine ve yoğunluğuna bağlı olarak hastalığı ikiye ayırıyor. Akut durumlarda hastalık kısa süreli ve şiddetli seyrederken, kronik farenjitte belirtiler daha az şiddetli fakat çok daha uzun süreli görülüyor.
ÇEVRESEL FAKTÖRLER
Üst solunum yolu enfeksiyonlarının sebep olduğu virüslerin akut farenjiti tetiklediğini belirten Dr. Şişman, "Kronik farenjit virüslerin yanı sıra yoğun sigara ve alkol tüketimi, alerji, kuru ve kirli hava, burun kemiğinde eğrilik, reflü, sinüzit, diş ve bademcik iltihapları gibi çevresel faktörlerin etkileriyle oluşuyor. Akut farenjit virüs kaynaklı olduğundan antibiyotik kürü ile kolayca tedavi edilir. Ancak, kronik farenjit daha uzun ve zorlu bir tedavi süreci gerektirir. Uzun süre geçmeyen öksürükler kronik farenjit belirtisi olduğundan dikkate alınmalı ve muhakkak bir hekime danışılmalıdır" dedi.
TEDAVİ SÜRECİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
KBB Uzmanı Opr. Dr. Şişman, en sık görülen boğaz hastalıklarının başında gelen farenjitin tedavisinin aslında çok kolay olduğunu ifade ederek, "Antibiyotik kullanımı akut farenjitin tedavisi için yeterli olurken, kronik farenjitte hastayı daha uzun ve zorlu bir tedavi süreci bekliyor. Kronik faranjiitin tedavisinde ilaç kullanımının yanı sıra hastalığa sebep olan dış faktörlerin tespit edilerek bunların da tedavi edilmesi gerekiyor. Tedavi sürecinde ise dikkat edilmesi gereken konular ise şöyle sıralanıyor. Öncelikle kişinin sigara içmemesi ve sigara içilen ortamlardan uzak durması gerekiyor. Ayrıca, tozlu ortamlardan ve kirli havalardan da kaçınması gerekiyor. Bunların yanı sıra kişi yeme içme alışkanlıklarını değiştirmeli, aşırı sıcak ve soğuk yiyeceklerle acı ve ekşi yiyeceklerden uzak durmalıdır. İyileşme sürecinde ise sürekli su içerek tahriş olan bölgeyi nemli tutmak da faydalı olacaktır" diye konuştu. - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Yerel › Kbb Uzmanı Opr. Dr. Ali Şişman'dan Farenjit Uyarısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?