Keşaplılardan HES Tepkisi: "Kefeni Giyeceğiz, Kepçeyi Sokmayacağız" - Son Dakika
Yerel

Keşaplılardan HES Tepkisi: "Kefeni Giyeceğiz, Kepçeyi Sokmayacağız"

Keşaplılardan HES Tepkisi: "Kefeni Giyeceğiz, Kepçeyi Sokmayacağız"

Giresun'un Keşap ilçesinde keşif yapan heyete tepki gösteren vatandaşlar, Karabulduk Deresi üzerine HES yapımına izin vermeyeceklerini söylediler, "Kefeni giyeceğiz, kepçeyi sokmayacağız" dediler

24.05.2011 17:23

Giresun'un Keşap ilçesinde keşif yapan heyete tepki gösteren vatandaşlar, Karabulduk Deresi üzerine HES yapımına izin vermeyeceklerini söylediler, 'Kefeni giyeceğiz, kepçeyi sokmayacağızö dediler.

Karabulduk Deresi üzerine yapılması planlanan HES'lere karşı Arnavut ve Yivdincik köyleri tarafından Ordu İdare Mahkemesi'ne açılan dava sonucu mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Karar sonrasında hakim Orhan Çıldıroğlu başkanlığındaki bir heyet bugün bölgede keşif yaptı. Giresun Çevre ve Orman Müdürü Ali Hıdır'ın da katıldığı keşif çalışmasını bölge halkı da, 'Suyumuzu sattırmayızö, 'Hayatımızı elektrikle söndürmeyinö ve 'Su hayattır, özgür bırakınö pankartlarıyla takip etti.

Keşif sırasında heyet ile köylüler arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı. Arnavut Köyü Muhtarı Emrullah Alaşalvar vatandaşları sakinleştirerek keşfin yapılmasını sağladı.

Keşap'ın Karabulduk beldesi ile çevre köylerden gelen vatandaşların da takip ettiği keşfin ardından hakim Çıldıroğlu, vatandaşlarla bir süre sohbet etti.

HEYELANLI BÖLGE

Köylülerin avukatı Ayça Alpel de, Ordu İdare Mahkemesi'nin Karabulduk deresi üzerine yapılacak olan iki HES projesi için 'yürütmeyi durdurma kararı verdiğini hatırlattı ve, 'Onurlu, namuslu bilim adamları buraları gördükten sonra karar verecek. Bölgeye iki tane HES yapılması planlanıyor.

Ancak burası heyelanlı bir bölge ve bir inşaat sırasında büyük kayıplar yaşanabilir. Bu projeler çok tehlikeli. İnsani nitelikleri taşıdığımız sürece HES'lere karşı olmalıyız. Doğanın yok olmaması için elimizden geleni yapacağız. Hukuka inanmak istiyorum. Kararın buradaki insanların yaşaması yönünde sonuçlanmasını istiyorumö dedi.

KEFENİ GİYECEĞİZ, KEPÇEYİ SOKMAYACAĞIZ

Karabulduk Belediyesi Meclis üyesi AKP'li Şerafettin Tufanoğlu ise, bölgedeki canlıların derenin suyuyla can bulduğunu dile getirerek, 'Bölge heyelanlı bir bölge. Heyelanı önlemek için suyu tünele alacaklarını söylüyorlar. Bu durumda yaşam bitecek. Ekili arazilerdeki ürünlerin neme ihtiyacı var. Olmayınca onlar da yetişmeyecek.

Şu an suyun en yoğun olduğunu dönem. Bu suyu yazın bulmanız imkansız. Bölge halkı olarak burada HES istemiyoruz. Tepkimizi henüz kimse görmedi. Kefeni giyeceğiz, kepçeyi sokmayacağız " dedi.

YILMAYACAĞIZ, MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

Arnavut Köyü muhtarı Emrullah Alaşalvar da, kültürlü insanların öngörülü olacağını belirterek, şu ifadeleri kullandı: 'Mahkemenin keşif kararı vermesinin ardından aramızda 5 bin 125 lira toplayarak heyetin buraya gelmesini sağladık. Bizim amacımız bölgenin yok olmaması, onların amacı ise suyun kullanım hakkını alarak zamanla köylerimize sahip olmak.

Bu imkanı onlara tanımayacağız. Kültürlü insanlar öngörülü olur, cahil insanlar ise yaşayarak öğrenir. Çocuklarımızın geleceğini kötü gördüğümüz için HES'lere karşı bir mücadele başlattık. Yılmayacağız, mücadeleye devam edeceğiz. "

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Keşaplılardan HES Tepkisi: 'Kefeni Giyeceğiz, Kepçeyi Sokmayacağız' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement