Kışın Biriktirdikleri Suyu Yazın Kullanıyorlar - Son Dakika
Yerel

Kışın Biriktirdikleri Suyu Yazın Kullanıyorlar

Zonguldak'ta köy sakinleri, kışın çatı oluklarından sarnıçlara aktararak biriktirdikleri suyu, yaz mevsiminde kullanarak tasarruf sağlıyor Köy sakini Kaya: "Evimin altındaki 100 tonluk sarnıçtan her türlü ihtiyacımızı karşılıyoruz"

18.07.2013 11:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Alaplı ilçesinde köy sakinleri, kışın çatı oluklarından sarnıçlara aktararak biriktirdikleri suyu, yaz mevsiminde kullanarak tasarruf sağlıyor.

Büyüktekke köyü sakinleri, yağışlı geçen kış aylarında çatı oluklarındaki yağmur suyunu yaptırdıkları sarnıçlarda biriktirerek yazın günlük ihtiyaçlarında kullanıyor.

Yaklaşık 100 ton kapasiteli sarnıçlardaki sudan, bahçe sulamasından, tuvalet ve banyo ihtiyaçlarına kadar faydalanan köy sakinleri, yaz mevsimi kurak da geçse sıkıntı yaşamıyor.

Köy sakinlerinden Halit Kaya, AA muhabirine, çatı oluklarını sarnıca aktararak yağmur suyunu biriktirdiklerini, köyün yüzde 80'inin bu yöntemi kullandığını söyledi.

Çatıdaki 3 oluk aracılığıyla sarnıcın yağmurun ardından dolduğunu anlatan Kaya, "Sarnıca giren su fitreden geçerek 74-100 tonluk depoda birikiyor. Genelde kış aylarında bu depolar tamamen doluyor. Yaz aylarında günlük ihtiyaçlarımızda, tuvalette ve bahçede bu suyu kullanıyoruz" diye konuştu.

Kaya, kurak dönemlerde itfaiyeden su isteyerek depolarını doldurduklarını ancak bugüne kadar çok fazla su sıkıntısı yaşanmadığını kaydetti.

Halil Yavuz  da köy sakinlerinin içme suyu ihtiyacını kuyulardan karşıladığını ifade ederek, "Temizlikten bahçe sulamasına kadar diğer ihtiyaçlarımızı ise yağmur suyundan faydalanıyoruz. Yağışları değerlendirerek suyumuzun kıymetini biliyoruz. Böylece önemli bir tasarruf da sağlanıyor" şeklinde konuştu. - Zonguldak

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kışın Biriktirdikleri Suyu Yazın Kullanıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement