Konak Belediyesi tarafından yayımlanan KNK Konak'ın 14. sayısı okuyucularına ulaşmaya başladı.
Yeni sayının keyifli belgesel tadında konular ile dolu olduğunu belirten Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan
şöyle konuştu: "İzmir ekonomisine katkı koyan, kültür ve sanatını besleyen, tarihine saygı duyan, sağlık ve spor kenti olma özelliğini destekleyen, kısacası İzmir'e ve İzmirliye değer veren bir anlayışla çalışıyoruz. Biz İzmir'de yaşıyoruz, İzmir'i seviyoruz ve İzmir'imizi hep daha iyi yerlerde, daha ileride görmek istiyoruz. KNK Kent Konak dergimiz de İzmir'in güzelliğini anlatmanın en güzel yollarından biri oldu. 14'üncü sayıya ulaştık. KNK Kent Konak'ı okumak İzmir'i okumak demek. Bu sayımızda kenti kentliyi ilgilendiren pek çok konu yer alıyor. Keyifle okunacak. "
Dergide Dünya'da gelişen konsept; 'Butik müzeler'e geniş yer ayrılıyor. Hakan Tartan İzmir'i ziyaret eden yerli-yabancı ziyaretçilere kültürel hizmet vermek amacı ile Butik Müzeler Projesini hayata geçirdi.
İzmir'de, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşamdan ayrılışının 74'üncü yılında, dünyada ilk kez insandan oluşan Atatürk portresi çizildi. Konak Belediyesi'nin gerçekleştirdiği projede 2 bin 400 kişi bir araya geldi, Atatürk'ün en bilinen ve en sevilen portrelerinden birini, omuz omuza durarak oluşturdu. Portrenin etrafında ise binlerce kişi dev çerçeveyi tamamladı. Tarihi Smyrna'dan çağdaş İzmir'e yolculukta, son yıllarda göze çarpan önemli bir nokta ise kentin binlerce yıllık geçmişini aydınlatan Altınpark. Tarihi alanda Arkeolojik kazıların başlaması 2008 gibi geç bir tarihe denk gelse de 2010 yılında tesadüfi bir gelişmeyle Altınpark, arkeologların ilgi odağı oldu. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, kazı çalışmalarına destek verdi; hız kazandırdı. Kısa zamanda Smyrna antik kentinin Magnesia kapısının bu bölgede olduğu ortaya çıktı.
Açılış hazırlıkları sürdürülen 'İzmir Kadın Müzesi'ne bir bağış da Manisa'nın Soma ilçesinden geldi. Köy Enstitüleri'nin mimarı İsmail Hakkı Tonguç'un oğlu Dr. Engin Tonguç İzmir Kadın Müzesi'nin en önemli bağışçılarından oldu. Usta gazeteci Gürkan Ertaç'ın Vahap Özaltay, Sait Altınordu ve Fuat Göztepe'nin soyadlarını İzmir'in tarihi kulüplerinden aldılar yazısını ilgiyle okuyacaksınız. Türkiye'de sanayi alanında atılımların yeni başladığı bir dönemde İzmir'i ve Ege Bölgesi'ni öne çıkaran, çok ortaklı şirketlerin kurulmasında öncülük yapan Şinasi Ertan, Konak Belediyesi'nin düzenlediği 'Usta'ya Saygı' etkinliğine konuk oldu.
O, bu kentin yetiştirdiği en verimli sanatçılarından biriydi. 50 yıl müzik yaptı. Müziğe aşık, piyanosunu bir dost gibi gören, çevresine hep sevgi ve güzellik dağıtan eşsiz bir adamdı. Ölümü sahnede oldu. Ödül alacağı geceye gitmemesi için eşi, evlerinin kapısını içeriden kilitledi ama nafile… Necdet Karar, son nefesini bir konser salonunda verdi. Tayfur Göçmenoğlu yazdı. Sanat tarihçisi Çağlayan Hergül belgesel tadında anlatıyor: 1970 yılının Ağustos ayı. Konak Meydanı. Saat Kulesi 14: 00'ü vuruyor. Tarihi Hükümet Konağı alevlere teslim oluyor…
DOSTLUK ÖDÜLÜ TARTAN'A
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan'a, Uluslararası Lions Kulüpleri Birliği 118-R
Yönetim Çevresi Federasyonu tarafından Uluslararası Lions Kulüpleri'nin en prestijli ödülü olan ' Melvin Jones Dostluk ödülü verildi.
Tapınak, sur, tiyato, stadyum, cinazyum gibi Antik Dönem'de yapılarında kullanılan yapı taşları artık yerlerinde değil. Çoğu, deprem, yangın, savaş ve diğer nedenlerle yıkıldı veya yerinden söküldü.Antik dönemin izini taşıyan yapı taşları zaman içersinde yeni yapıların duvar ve temellerinde,
bir kısmı da eski İzmir sokaklarında
"basamak taşı, binek taşı, sadaka taşı "olarak kullanıldı. Orhan Beşikçi'nin kaleminden 'Basmane'de Sadaka Taşları'nı okuyacaksınız. Tufan
Atakişi
'Türkiye'nin ilk sualtı fotoğrafçısı olarak bilinen
Mustafa Kapkın'ı anlattı.
Kapkın, Dünya'da Sualtı Arkeoloji Fotoğrafçılığı'nın yaratıcısı olarak bilinir.
Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nin başlattığı 'Mavi Kapak' projesine Konak Belediyesi sahip çıktı. 'Mavi Sevgi'nin adresi artık Konak Belediyesi…
YAŞAR AKSOY YAZDI
İzmir Havraları, kentin Musevi Cemaatı'nın en karakteristik belgeleridir. İzmir'in Musevi Cemaatı, genellikle 1492'de İspanya'dan gelen 'Sefarad Musevileri'
ile ilişkilendirilir. Yani 1492'de İspanya'da baskıcı Katolik Birliği kurulurken ülkeden kovulan İspanyol Yahudileri dünyaya yayılırken Osmanlı Padişahı 2. Beyazıt'ın çağrısı ve yardımı üzerine kalabalık kitleler halinde Osmanlı İmparatorluğu'na sığınmışlar ve böylece Anadolu'da ve bununla ilişkili olarak İzmir'de de Musevi varlığı süreci başlamıştır. Devamı KNK sayfalarında. "Gır Gır giren eve dırdır girmez" sözüyle özdeşleşen 1960'lı yılların ünlü mekanik halı süpürgesi, 20 yıllık üretim sürecinde toplam 10 milyondan fazla eve girdi. Gır Gır süpürgesini tasarlayan ve üreten işadamı Tacettin Hiçyılmaz, bu nedenle 1979 yılında Ege Bölgesi'nde vergi rekortmeni oldu. Üretimine yıllar önce son verilse de bugün hala Gır Gır'ı soranlar var. Tayyar Özdemir futbol takımlarındaki yıldızları yazdı. 1960'lı yıllar içinde Türk futbolunda unutulmaz oyuncuları; Göztepe'de Ali Artuner ile Beşiktaşlı Özcan Arkoç rakiplerinden öndeydi. Ancak Artuner'in fizik yapısı yanında oyun tarzı rakiplerini bile etkilerdi. Varol Ürkmez çok yetenekli ancak ciddi değildi. Son Sümer Kraliçesi Muazzez İlmiye Çığ ile Nalan Kolağası İmre'nin yaptığı röportajı ilgiyle okuyacaksınız. Bugün 99 yaşında ama hala panelden panele koşarak etrafındakileri aydınlatmaya çalışan bir Cumhuriyet kadını olan, Türkiye'nin ilk Sümeroloğu Muazzez İlmiye Çığ, Sümerler'de ve günümüzde kadının yerini, baş örtüsünü, çocukluğunu, mesleğe başlayışını ve en çok yapmak istediği şeyi KNK'ya anlattı. - İZMİR
Son Dakika › Yerel › Knk 14. Sayısıyla Yine Çok Beğenilecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?