Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, üreticisi tarafından küçük miktarlardaki yumurtanın son tüketiciye veya son tüketiciye doğrudan satışını yapan perakendecilere doğrudan arzına ilişkin hususların belirlenmesi amacını taşıyan yönetmeliğin 12 Eylül 2015 tarih ve 29473 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi.
Bu yönetmeliğin küçük miktarlarda ürettiği yumurtanın tamamını son tüketiciye arz eden veya son tüketiciye doğrudan satışını yapan perakendecilere doğrudan arz eden birincil üretimden sorumlu gıda işletmecilerini kapsadığına vurgu yapan Hasan Çebi; "Küçük miktarlardaki yumurta, en fazla 250 adet kanatlı hayvana sahip her bir hayvancılık işletmesinden elde edilen yumurta miktarıdır. Birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisi tarafından son tüketiciye ve yerel perakendecilere arz edilebilecek olan yumurtaların toplam miktarı her bir hayvancılık işletmesi için haftalık olarak bin 500 adedi geçemez. Bu yönetmelikle, küçük miktarlardaki yumurtanın doğrudan arzını gerçekleştiren birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisi, sadece kendi üretiminden elde ettiği yumurtaları, üretiminin tamamını kapsayacak şekilde son tüketiciye veya yerel perakendeciye doğrudan küçük miktarlarda arz eder. Bu üretici, tavuk ve tavuk dışındaki kanatlılardan elde edilen yumurtaları, üretim yerinde veya yerel pazaryerlerinde doğrudan son tüketiciye arz ederken, yerel perakendecilere ise mutlaka bu yönetmelikte geçen 'hazır ambalajlı' tanımına uyacak şekilde sadece tavuktan elde edilen yumurtaları arz edebilecektir. Yerel perakendeci de bu yumurtaları asla başka bir gıda işletmesine satamaz. Son tüketiciye arz edebilir. Bu yönetmelikte tanımlanmış olan 'küçük miktarlardaki yumurta' internetten arz edilemez" dedi.
YÖNETMELİĞE UYMAYANLARIN İZİNLERİ İPTAL EDİLECEK
Küçük miktarlardaki yumurtayı doğrudan arz etmek isteyen birincil üretimden sorumlu gıda işletmecilerinin yönetmeliğin 6'ncı maddesine göre, bir beyanname ve dilekçe ile İl veya İlçe Müdürlüklerine başvurarak izin belgesi ve numarası almak zorunda olduğunu kaydeden Çebi, yönetmelik hükümlerine uygun faaliyet göstermeyenlerin belgelerinin iptal edileceğini söyledi. İl Müdürü Çebi, "Yumurtaların taşınması ve muamelesinde kullanılan araç ve konteynerler ile ambalaj/paketleme malzemeleri yumurta için bulaşma kaynağı olamaz. Yumurtalar, yumurtlama tarihinden itibaren en fazla 21 gün içerisinde son tüketiciye ulaştırılır. Yumurtaların son tüketim tarihi yumurtlama tarihinden itibaren 28 günden fazla olamaz. Yumurtlama tarihi farklı olan yumurtaların birlikte satışa sunulması halinde, son tüketim tarihi belirlenirken ilk yumurtlama tarihi dikkate alınır." şeklinde konuştu.
Yumurtaların satışı sırasında tüketicinin talebi doğrultusunda, gıda ile temasa uygun tek kullanımlık malzeme veya tüketici tarafından sağlanan malzeme içerisine yerleştirilerek, doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilerek yada hazır ambalajlı yumurta olarak son tüketiciye arz edilebileceğine değinen İl Müdürü Hasan Çebi şunları söyledi:
"Yumurtalar yerel perakendeciye, gıda ile temasa uygun tek kullanımlık ambalajlama paketleme malzemesi içerisinde hazır ambalajlı yumurta olarak arz edilecektir. Yumurtaların son tüketiciye arzı sırasında; birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisinin adı ve soyadı veya ticari unvanı, adresi ile işletme ve kümes numarası, Yumurtaların ait olduğu kanatlı türü, yumurtlama tarihi, yumurtaların son tüketim tarihi, izin belgesi tarihi ve numarası gibi bilgiler tüketicinin kolaylıkla görebileceği ve okuyabileceği bir şekilde (örneğin tezgahın görünebilecek bir yerinde, okunabilir büyüklükte ve renkte harflerle) sunulacaktır. Hazır ambalajlı yumurtaların son tüketiciye veya yerel perakendeciye arzında ise söz konusu bilgiler, gıdanın ambalajı üzerinde veya ambalaja yapıştırılmış bir etiket üzerinde yer alacaktır." - MANİSA
Son Dakika › Yerel › Küçük Miktardaki Yumurtaya Yeni Standartlar Getirildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?