Kütahya'da 'Ahteri ve Dönemi' Konulu Sempozyum - Son Dakika
Yerel

Kütahya'da 'Ahteri ve Dönemi' Konulu Sempozyum

Kütahya\'da \'Ahteri ve Dönemi\' Konulu Sempozyum

Kütahya Dumlupınar üniversitesi (DPÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Bilal Kemikli, 'Ahteri ve dönemi' konulu sempozyumun 7-9 Kasım tarihlerinde gerçekleştirileceğini söyledi.

01.11.2013 12:15

Kütahya Dumlupınar üniversitesi (DPÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli, 'Ahteri ve dönemi' konulu sempozyumun 7-9 Kasım tarihlerinde gerçekleştirileceğini söyledi.

Kemikli, yaptığı açıklamada, "DPÜ İlahiyat Fakültesi, kuruluşunun birinci yılında ulusal bir sempozyuma ev sahipliği yapacaktır. 7-9 Kasım 2013 tarihlerinde DPÜ Evliya Çelebi Yerleşkesi'nde gerçekleşecek olan bu sempozyum, Kütahya'nın yetiştirdiği değerlerden birisi olan Ahteri Muslihiddin Efendi'yi ve dönemini içermektedir.

Bilindiği gibi, Muslihiddin Efendi'nin ilim ve kültür hayatımıza kazandırdığı en önemli eser Ahteri Sözlüğü'dür. Bu bakımdan sempozyum, TDK'nın destekleriyle hayata geçirilecektir.Ülkemizde bilginin yerleşik hale gelmesinde önemli katkılar sağlayan Ahteri Kebir Sözlüğü, Kütahya'da yazılmıştır. Yine Muslihiddin Efendi, hem müderris ve hem de önemli bir müelliftir. Sözlükten başka, Fıkıh, Hadis ve İslam Tarihi alanında yazdığı eserlerle de dikkat çeker. Onun eserlerini, yetiştiği ortamı ve ders verdiği Haliliye Medresesine dair kıymetli tebliğleri içeren bu sempozyum, şehir kültürüne ve ilim hayatımıza önemli bir katkı sağlayacaktır.Sempozyumla ilgili olarak desteklerini esirgemeyen Vali Şeref Yılmaz ve Rektör Prof. Dr. Ahmet Karaaslan'a teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.

AHTERİ MUSTAFA EFENDİ KİMDİR?

"Asıl adı Muslihiddin Mustafa, Osmanlı dil ve din bilgini (Afyon, Kütahya 1561). Arap edebiyatı, siyer, fıkıh ve lügat sahalarında çalıştı. Dini konularda Adem'den Hz. Muhammed'e kadar geçen olayları ve yaşayan şahısları derleyen arapça bir tarih; fıkıh konusunda Cami-ül-Lisan (Dil Derlemesi), Cami -ül-Mesail (Meseleler Derlemesi) adlı iki kitap ve kadınlarla ilgili Hamil-ül-Muhamdarat (Kadınlara Dair...) adlı eserleri yazdı, fakat bunlar basılmadı. Tarihinin el yazma bir nüshası Fatih kütüphanesindedir. Mustafa Efendinin basılmış tek ve en önemli kitabı kendi takma adiyle bilinen ünlü lügati Ahteri'dir." - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kütahya'da 'Ahteri ve Dönemi' Konulu Sempozyum - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement