Kütahya'da, elektrik dağıtım şirketi tarafından kiracılara gönderilen zorunlu abonelik tebligatlarına vatandaşlar tepki gösterdi.
Alipaşa Mahallesi Asım Gündüz Caddesi üzerinde esnaflık yapan Mustafa Bozkurt, dağıtım şirketinin kendisine gönderdiği tebligatta aboneliğin kendi üstüne geçirilmesi gerektiğinin bildirildiğini söyledi.
Bu abonelik karşılığında 225 lira ücret talep edildiğini belirten Bozkurt, şöyle konuştu:
"Yaklaşık 5 yıldır kiracısı bulunduğum iş yerinde esnaflık yapıyorum. İş yerimin elektrik aboneliği dükkan sahibinin üzerinde devam ediyor. Her ay bana gelen elektrik faturasını aksatmadan ödüyorum. Şimdi ilgili firma bana bir tebligatla aboneliği üzerime almamı istiyor. Üstelik 225 lira da güvence bedeli istiyor. Kullanıcı olarak elektrik faturamı ödemediğim taktirde zaten kesinti yapılıyor. Benden istenen güvence bedelinin mantığını anlamış değilim. Kış mevsiminin ağır şartlarında, benden istenen bu bedelin usulsüz olduğunu düşünüyorum."
Aynı yerde esnaflık yapan Hakan Karakuş da kendisine gelen tebligatı kabul etmediğini dile getirdi.
-"EPDK yönetmelikleri dağıtım şirketleri için bağlayıcı özelliktedir"
Firma Müdürü Kamil Uğur Mumcu da Enerji Piyasası Denetleme Kurumunun (EPDK) Elektrik Tarifeleri Yönetmeliği'ne göre elektrik sözleşmesinin kullanıcı adına olmasının zorunlu olduğunu ifade etti.
Elektrik kullanıcılarını mağdur edecek bir uygulama yapmadıklarını iddia eden Mumcu, şunları kaydetti:
"Bütün dağıtım şirketleri EPDK'ya tabi şirketlerdir. EPDK yönetmelikleri ve kurul kararları dağıtım şirketleri için bağlayıcı özellikte kararlardır. Yönetmeliklerde ve kurul kararlarında, 'önce kullanıcı olarak aboneliğin alınması şarttır' şeklinde ibareler geçer. Kullanıcı dışında başka bir şahsın kullanımındaysa o usulsüz kullanıma girer. Bu durumda da kesme bağlama ücretinin beş katı cezası var. Bunun da bugün itibariyle yaklaşık maliyeti 102 lira civarında. Vatandaşa aboneliğin verilmesindeki temel gerekçe şu; yarın bir gün hukuki bir sıkıntı meydana geldiğinde veya vatandaşın elektrik kullanımıyla ilgili bir mağduriyetinin olması halinde dağıtım şirketinin bir bedel ödemesi lazım. Dolayısıyla karşıdaki kişinin de biz de bir sözleşmesinin olması lazım ki bu mağduriyeti giderebilelim. Diğer yandan şirketlerin elektrik bedelinin ödenmemesi gibi bir risk alması söz konusu. Bu bedeli de güvence bedeli olarak kullanıcıdan almak zorunda. Bu hukuk dışı bir durum değil, aksine hukuki olan bir şey ki bizlerin bunu yapma zorunluluğumuz var."
Son Dakika › Yerel › Kütahya'da Zorunlu Abonelik Uygulamasına Vatandaştan Tepki - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?