Burdur'un Yeşilova ilçesine bağlı Akçaköy'de hayata geçirilen "Lavanta Deresi Projesi" kapsamında köyün gençleri, 600 dekarlık alana lavanta dikmek için çalışma başlattı.
Burdur merkeze bağlı Karakent köyü yakınlarındaki alanda Veteriner Hekim Öztürk Sarıca tarafından sürdürülen "Lisinia Doğa Projesi" kapsamında, geçen yıl, Akçaköy'de 400 dekarlık alana lavanta, 200 dekarlık alana kekik ve 70 dekarlık alana ada çayı dikilerek "Lavanta Deresi Projesi" başlatıldı.
Bu bitkilerin hasadının ardından aynı bölgenin karşısındaki 600 dekarlık alana, köylülerin de katılımıyla lavanta dikilmesine karar verildi. Köyün gençleri, traktörle geldikleri alanda lavanta dikmek için tarlayı sürmeye başladı.
Gençlerden Suat Mahmut Doğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, daha önce büyükbaş hayvancılıkla uğraştıklarını ancak bölgeye dikilen lavantaları gördükten sonra bu işi yapmaya karar verdiklerini anlattı.
Lavantanın getirisinin hayvancılığa göre daha fazla olacağına inandıklarını belirten Doğan, "Maliyeti çok fazla olduğu için hayvancılık yapmaktan vazgeçerek lavanta dikmeye karar verdik. Lavantanın yağını ve suyunu çıkartarak gelir elde edeceğiz. Köyün gençleri, bu işi yaparak geçimlerini sürdürmek istiyor" dedi.
Doğan, lavantaların köylerini görsel açıdan da güzelleştireceğini ifade etti.
"Para kazanmak için köylerini terk etmemiş oldular"
Projenin sorumlusu Sarıca ise proje kapsamında geçen yıl 400 dekarlık alana lavanta diktiklerini aktararak aldıkları ürünlerin yağını çıkardıklarını ve kuruttuklarını dile getirdi. Elde ettikleri iki ürünün de hemen satıldığını anlatan Sarıca, şöyle konuştu:
"Bu gelişmelerin ardından köyde vatandaşları lavanta dikimi konusunda bilgilendirme toplantısı düzenledik. Kaymakam, köylüler, gençler, herkes projeye sahip çıktı. Hiçbir şey yetişmeyen kıraç alanlarda taşların içinde bile lavantanın yetiştiğini gördüler. Para kazanmak için köylerini terk etmemiş oldular. Burada büyükbaş hayvancılık yapmak yerine lavantayı seçtiler. Biz de elimizden gelen desteği veriyoruz. Lisinia Doğa Projesi alanından Salda Gölü'ne kadar 'Lavanta Deresi'nin devamını oluşturmaya çalışıyoruz. Burada ekolojik turizm yapmak istiyoruz."
Sarıca, lavanta yağının kozmetikte kullanıldığını sözlerine ekledi.
- Lisinia Doğa Projesi
Projenin içerisinde Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi Projesi, Burdur Gölü Projesi, Gül Projesi, Doğa Okulu Projesi, Antikanser Projesi, Lavanta Projesi, Organik Tarım Projesi gibi pek çok çalışma yer alıyor. Projeye yurt dışından pek çok gönüllü destek veriyor.
Proje kapsamında organik domates, kavun, karpuz, ayva, gül, şeftali, gül suyu, ada çayı, kekik, lavanta suyu ve ardıç yağı üretiliyor.
Yıl içerisinde çok sayıda kişinin ziyaret ederek ilgi gösterdiği proje alanında gönüllülerin kaldığı ahşap yapıların yanı sıra tedavileri ve rehabilitasyonları gerçekleştirilen yaban hayvanları da ilgi çekiyor.
Son Dakika › Yerel › Lavanta, Köydeki Gençlerin Umudu Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?