ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) öğrencilerinin başlattığı "Kan Kardeşim Projesi" kapsamında, Onkoloji Hastanesi'nde tedavi gören lösemili çocukların kan ihtiyaçları karşılanıyor.
"Kan Kardeşim Projesi" GAÜN Yabancı Diller Yüksekokulu'nda öğrenim gören bazı öğrencilerin, öğretmenleri Deniz Durdu ve Nurten Utar'a, özellikle Onkoloji Hastanesi'nde tedavi gören kanserli çocuklar için bir şeyler yapmak istediklerini iletmeleriyle başladı.
Durdu ve Utar'ın yönlendirmesiyle yetkililerle iletişim kuran gençler, hastanede yatan çocukların tedavisi için gerekli kan ve kan ürünlerini bulmakta zorluk çekildiğini öğrenince "Kan Kardeşim Projesi"ni başlattı.
Projenin başlangıcında 12 olan öğrenci sayısı, çalışmaların duyulmasıyla 500'ü aştı. Genç öğrenciler, "kan kardeşleri" çocuklar için doğum günü kutlaması, Karagöz-Hacivat gösterisi gibi çeşitli etkinlikler düzenliyor.
GAÜN Yabancı Diller Yüksekokulu'nda okutman olarak görev yapan Deniz Durdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin dönem başında kendisine, Onkoloji Hastanesinde tedavi gören çocuklar için bir şeyler yapmak istediklerini ilettiğini söyledi.
Lösemili çocukların en önemli ihtiyaçlarından birinin kan olduğunu söylemesi üzerine, öğrencilerinin sınıfları tek tek dolaşarak kan bağışında bulunabilecek gönüllüler aradığını dile getiren Durdu, ilk etapta kan verebilecek kişilerin listesini oluşturduklarını belirterek, "Ardından gençler birbirlerine acil durumlarda hemen ulaşabilmek için Whatsapp grupları oluşturdu. 12 kişinin girişimiyle başlattığımız projede şu an 500'ü aşkın genç bulunuyor" dedi.
Proje sayesinde Onkoloji Hastanesi'nde tedavi gören çocukların kan ihtiyaçlarının karşılandığını vurgulayan Durdu, şunları söyledi:
"Bize Onkoloji Hastanesi'nin pediatri biriminden bilgi geliyor. Şu anda sadece çocuklara yönelik çalışıyoruz. Bize başvuran olduğunda kim olursa olsun yardımcı olmaya çalışıyoruz. Gerekirse yetişkinlerin kan ihtiyacı için de daha geniş çaplı bir çalışma yapabiliriz. Burada tamamen gönüllülük esası var. Çalışmalarımız duyuldukça sayımız artıyor."
Çocuklara yönelik etkinlikler düzenleniyor
Okutman Nurten Utar da gençlerin sadece kan vermekle kalmayıp, tedavi gören çocukları mutlu etmek için etkinlikler düzenlediklerini söyledi.
Öğrencileri gruplar halinde yönlendirerek her hafta hastanede etkinlikler düzenlediklerini dile getiren Utar, şunları kaydetti:
"Hacivat-Karagöz ve balon gösterileri yaptık. Hediyeler dağıtıyoruz. Oradaki çocuklar için değişiklik oluyor. Üniversite öğrencileri arasındaki farkındalığı artırmak için, ziyaretler sırasında çekilen fotoğraflardan oluşan bir sergi açtık, konferanslar düzenledik. Gruptaki gençler, hazırlık sınıfı öğrencileri. Daha öğrenimlerinin ilk yılında böyle bir çalışma yapmak istemeleri çok güzel."
"Ufacık şeylerden mutlu oluyorlar"
Projenin mimarlarından hazırlık sınıfı öğrencisi Cem Kurudere, çocuklara yardım etmekten zevk aldıklarını söyledi.
Kan ihtiyacı olduğuna dair bilgi geldiğinde üniversitenin kan merkezine giderek bağışta bulunduklarını anlatan Kurudere, kan verebilmek için adeta birbirleriyle yarıştıklarını ifade etti.
Öğrencilerden Mehmet Çalışkan da çocuklara kan vermenin yanı sıra yapılan etkinliklerde de yer aldığını belirterek, "Biz eğleniyoruz, mutlu oluyoruz, dolayısıyla karşımızdaki çocuklar da mutlu oluyor. Hasta da olsa, savaşta da olsa çocuk hep çocuk. Ufacık şeylerden mutlu oluyorlar" diye konuştu.
Onkoloji Hastanesi'nin Sorumlu Başhekimi Doç. Dr. Mesut Özkaya ise GAÜN öğrencilerinin hastalara sahip çıkmasının gurur vesilesi olduğunu belirtti.
Hastane İdari Sorumlusu Ahmet Sami Boşnak da kurumlar arası iş birliğinin önemine dikkat çekerek, hazırlanan projenin profesyonel bir bakış açısıyla ele alındığını, devamlılığı için gerekli tüm adımların titizlikle atılacağını kaydetti.
Son Dakika › Yerel › Lösemili Çocuklarla 'Kan Kardeşi' Oldular - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?