Aydın'ın Efeler ilçesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından beş ay önce iş güvenliği olmadığı için mühürlenen madende çalışan işçiler, başlattıkları hukuk mücadelesinde ilk davayı kazandı. Madenin mühürlendiği gün geçmiş çalışma günleri yok sayılarak 'işe devamsızlık' gerekçesiyle 80 işçi işten çıkarılırken, işçilerin başlattığı hukuk mücadelesinde ilk duruşmasında işçilerin işe iadeleri ve çalışmadıkları 4 ayın ücretlerinin ödenmesi ve 4 aylık tazminat ödenmesi hükmü verildi.
Efeler Kuloğullar Mahallesinde Gümüşsu Madencilik tarafından işletilen kömür ocağında 25-26 Kasım tarihlerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri tarafından denetleme yapıldı. Yapılan denetimin ardından madende iş güvenliği olmadığı ve çalışanların can güvenliklerinin tehlikede olduğu gerekçe gösterilerek maden mühürlendi. Aksaklıkların giderilmesi içinde firmaya 3 ay süre tanındı. Mühürlemenin ardından bir hafta daha maden bölgesine gelen işçiler mühürlemenin olduğu gün 'devamsızlık' gerekçesiyle işten çıkarıldıklarını öğrenince şok yaşadılar. 26 Kasım günü Kasım ayının puantajlarının silindiğini iddia eden işçiler 80 kişinin aynı anda işe gelmediğini gerekçe gösterilerek iş sözleşmelerinin feshedildiğini belirttiler.
MAHKEMEYE VERDİLER
Bunun üzerine hukuk mücadelesi başlatan 80 İşçi için firma yetkilileri ücretlerini ödeyeceklerini söylemesi üzerine işçiler mahkeme yolunu gitmeyi ertelediler. Geçen süreçte ücretlerinin ödenmemesi üzerine 80 işçi Avukat Hicran İlhan'ı vekalet vererek maden firmasının mahkemeye verdiler. Aydın 2. İş Mahkemesi'nde görüşülen konuyla ilgili mahkeme davanın kabulüne karar verdi.
İŞ FESİHİN GEÇERSİZ SAYILMASINI TALEP EDİLDİ
Davacı Avukatı Hicran İlhan ve Davalı Avukatı Raşit Ceran'ın yanı sıra mağdur maden işçilerinin bir bölümünün de katıldığı duruşmada Davacı Avukat İlhan, işçilerin sözleşmelerinin kurguyla usulsüz bir şekilde feshedildiğini yapılan fesih işleminin geçersiz sayılmasını işçilerin işe iadelerini talep etti. Davalı vekili Avukat Raşit Ceran ise işçilerin yasadışı grevleri nedeni ile madende çökmeler meydana geldiğini ve bu nedenle davanın reddedilmesini istedi.
İŞÇİLERE ÜCRETLERİ VE TAZMİNATLARI ÖDENECEK
Mahkemede tarafların dinlenmesinin ardından 2. İş Mahkemesi hakimi duruşmanın ön inceleme duruşması olarak kabul edilmesini talep etti. Bu talebin kabul görmesinin ardından geçilen tahkikat aşamasında yapılan görüşmeler sonrasında mahkeme heyeti davacı vekil Avukat Hicran İlhan'ın açmış olduğu davanın kabulüne, iş sözleşmelerinin geçersizliğinin tespitine, işe iadelerine, boşta geçen 4 aylık süreçte davacının ücretlerinin ödenmesine 4 aylık ücret tutarında işe başlatmama tazminatı ödenmesi kararı taraflara tebliğ edildi. Üst mahkemeye itiraz hakkı açık olduğu açıklanan mahkeme sonucuyla ilgili gerekçeli kararın önümüzdeki günlerde açıklanacağı öğrenildi.
"HAKKIMIZI SONUNA KADAR ARAYACAĞIZ"
Üst mahkemelere itiraz yolunun açık olduğu mahkeme neticesini sevinçle karşılayan maden işçileri, duruşma çıkışında adliye önünde yaptıkları açıklamada, çalıştıkları maden de iş güvenliği diye bir şeyin olmadığını usulsüz bir şekilde de işten çıkarıldıklarını söylediler. Er yada geç adaletin tecelli edeceğini kaydeden işçiler, haklarını sona kadar arayacaklarını belirttiler. - AYDIN
Son Dakika › Yerel › Maden İşçileri Hukuk Mücadelelerinde İlk Davayı Kazandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?