Medline Aydın Hastanesi Doktoru Gel İshal ve İshalin Tedavi Yöntemlerini Anlattı - Son Dakika
Yerel

Medline Aydın Hastanesi Doktoru Gel İshal ve İshalin Tedavi Yöntemlerini Anlattı

Medline Aydın Hastanesi Doktoru Gel İshal ve İshalin Tedavi Yöntemlerini Anlattı

Medline Aydın Hastanesi'nden Dr.

18.04.2012 09:42

Medline Aydın Hastanesi'nden Dr. Özgür Gel, bahar aylarında çocuklarda en fazla görülen hastalıklardan olan ishal ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

İshalin en sık 0-5 yaş grubunda rastlanan ve özellikle ilk iki yaştaki ölüm nedenlerinin başında gelen bir hastalık olduğunu belirten Dr. Gel, "İshallerin sıklığı ve nedenleri toplumun sağlık koşullarına göre farklılık gösterir. Ülkemizde enfeksiyonlar ishallere yol açan nedenlerin başında gelir. Evlerin akarsu, uygun tuvalet drenajı gibi hijyenik koşullardan yoksun olması, yemeklerin hazırlanışında temizlik kurallarına dikkat edilmemesi, çocuğa bakan kişilerin kişisel hijyen bilgisinden yoksun oluşu ishallerin oluşmasını kolaylaştıran risk faktörleridir. Diğer bir risk faktörü, dengesiz beslenmedir. Tuvalete çıkma sayısı her çocukta farklılık gösterebilir. Ancak çocuğunuz her zamankinden daha sık ve sulu kaka yapıyorsa ishal olmuş demektir. Günde 5'ten fazla uzun süren veya yinelenen ishaller kronik ishal olarak değerlendirilir"dedi.

İSHALİN TEDAVİ YÖNTEMLERİ

İshal tedavisinin yöntemlerini açıklayan Gel, ishal tedavisindeki üç önemli ilkeyi şöyle açıkladı: "İshalle kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin mümkünse ağız yoluyla geri konması,

beslenmenin sürdürülmesi, hastanın zamanında hekime götürülmesidir"

Çocuklarda görülen ishal vakalarının büyük çoğunluğunu hafif ve orta derecede ishal vakaları olduğunu kaydeden Dr. Gel sözlerini şöyle tamamladı: "Bu çocuklar evde tedavi edilebilir. Hafif ishal vakalarında ishale rağmen çocuk iyi görünür, inatçı kusma ve ateş yoktur. Bu durumda daha sık normal su verilmesi, anne sütü veya mamaya devam edilmesi ve çocuğun susuzluk bulguları bakımından izlenmesi yeterlidir. Orta derecedeki ishal vakalarında çocuklar huzursuzdur ve çok susarlar. Bu durumda hekime başvurulmalıdır.

Çocukluk çağında görülen ishal vakalarının büyük çoğunluğu ise virüslere bağlıdır. Antibiyotikler virüsleri öldürmediğinden ishal vakalarının çoğunda antibiotik

kullanmaya ihtiyaç yoktur, ancak hekim kontrolünde kullanılmalıdır" - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Medline Aydın Hastanesi Doktoru Gel İshal ve İshalin Tedavi Yöntemlerini Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement