Milas Toplum Sağlığı Merkezi, Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Milaslı kadınlara sağlık semineri verdi. KETEM taramalarından, akılcı ilaç kullanımına kadar geniş kapsamlı sağlık eğitimi yapıldı.
Milas Toplum Sağlığı Merkezi ekibi, kadınlar günü dolayısıyla Milaslı hanımlara sağlık eğitimi düzenledi. Milas Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen eğitimde, Milas Toplum Sağlığı Merkezi'nden Dr. Ebru Özuslu Koç, Ebe Seval Kayrak ve Filiz Yorulmaz, katılımcılara KETEM, böbrek hastalıkları ve akılcı ilaç kullanımı hakkında bilgi verdi.
Dr. Koç, KETEM taramaları hakkında Milaslı kadınlara sunum yaptı. Koç, KETEM taramalarıyla ilgili şunları dile getirdi: "30-65 yaş arası kadınlara serviks (rahim ağzı) kanseri taraması 5 yılda bir, 40-69 yaş arası kadınlara meme kanseri taraması 2 yılda bir, 50-70 yaş arası erkek ve kadınlara kolon (bağırsak ) kanseri taraması 5 yılda bir yapılmaktadır. KETEM birimimize başvuran kişilere, giriş kayıt işlemleri yapıldıktan sonra eğitim salonumuzda meme, rahim ağzı ve bağırsak kanser taramaları hakkında eğitim verilmektedir" dedi.
TUZ TÜKETİMİ 5-6 GRAM OLMALIDIR
Ebe Filiz Yorulmaz, kadınlara Dünya Böbrek Günü'yle ilgili açıklamalarda bulundu. Tuz tüketiminin böbrek hastalıklarında çok önemli rol aldığına değinen Yorulmaz: "Kronik böbrek hastalığı, böbrek işlevinin yıllar süren uzun bir dönemde ilerleyici kaybı ile karakterizedir. Böbrek işlevinin kaybı kritik bir düzeye ulaştığında böbrek yetmezliği gelişir ve vücudun tüm organlarını etkileyen ciddi sorunlar ortaya çıkar. Dünyada her 10 kişiden birinde böbrek hastalığı bulunmaktadır. Ülkemizdeki durum daha da kötüdür. Türk Nefroloji Derneği'nin yaptığı büyük bir tarama çalışması, Türkiye'de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunduğunu göstermiştir. Kronik böbrek hastalığı sıklıkla sessiz seyreder ve sinsi bir şekilde ilerler, özellikle erken evrelerde belirti vermeyebilir. Bu nedenle birçok hastaya zamanında tanı konulamaz. Düzenli egzersiz yapın. Sağlıklı beslenin ve vücut ağırlığınızı koruyun. Tuzu azaltın. Yeterli sıvı alın. Sigara içmeyin. Ağrı kesici ilaçlardan kaçının. Kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürün. Risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin" diye konuştu.
Yorulmaz sözlerine şöyle devam etti: "Sağlıklı bir kişinin günlük tuz tüketimi 5-6 gr civarında olabilmekteyken; hipertansiyon, kalp ve böbrek hastalığı olan kişilerde bu miktar 2-3 gr ile sınırlı tutulmalıdır. SALTurk (Türk Toplumunda Tuz Tüketimi ve Kan Basıncı ) çalışmasına göre; ülkemizde günlük ortalama tuz tüketimi 18 gr civarındadır. Tuz alımının azaltılması konusunda okul çağından itibaren bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır. Tuz tüketiminin azaltılması; böbrek, kalp ve damar sağlığı açısından çok önemlidir. Özellikle kontrolsüz hipertansiyonu olan ve bacakları ile vücutlarında şişlikler görülen kişiler bir de genç yaşta hipertansiyon tespit edilen hastalar vakit kaybetmeden nefroloji uzmanına başvurmalıdır."
Ebe Seval Kayrak'ta, akılcı ilaç kullanımı hakkında bilgilendirmede bulundu. Kayrak, akılcı ilaç kullanımına dikkat çekerek: "Akılcı ilaç kullanımının, kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilaca, uygun süre ve dozda, en düşük maliyette ve kolayca ulaşabilmeleri olarak tanımlanıyor. Vatandaşlarımızın yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı, halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur. Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına tedavi maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Kullanılan ilaçlar ne kadar bilinçli kullanırsa o kadar ülke ekonomisine faydalı olur" diye ifade etti. - MUĞLA
Son Dakika › Yerel › Milaslı Kadınlara Sağlık Semineri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?