Güney Ege Kalkınma Ajansının (GEKA) Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında desteklediği "Muğla İli Arı Konaklama Noktalarının Sayısallaştırılması" projesiyle kentteki arıcı konaklama noktaları belirlendi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği ve Orman İşletme Müdürlüğünün ortak yürüttüğü proje ile Türkiye'de ilk kez Muğla'da, 260 köy ve 365 mevkide bulunan 3 bin 506 arıcı konaklama noktasının coğrafi koordinatları ve afetlerde kolonilerin zarar görebileceği riskli konaklama alanları tespit edilip, işaretlemesi yapıldı.
Projenin tanıtım toplantısında konuşan Vali Mustafa Hakan Güvençer, Muğla'nın çam balı üretiminde önemli yere sahip olduğunu söyledi.
Çam balının Muğla'nın tanıtımında esas unsurların başında geldiğini vurgulayan Güvençer, projenin de bölge ve dışarıdan gelen arıcılar için önem taşıdığını dile getirdi.
Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin ise ilde çam balı üretimi ortalamasının yıllık 20-25 bin ton olduğunu kaydetti.
"Bal üretilen ağacın ekonomik ömrü 160 yıla çıktı"
Muğla'da bal rekoltesi düştüğü zamanlarda Türkiye'deki bal ihracatının durma seviyesine geldiğine dikkati çeken Şahin, şöyle konuştu:
"Birlik olarak çam balı üretiminin arttırılmasına yönelik çalışma içine girdik. Çam balının sürdürülebilirliği projesini hazırladık. Projemiz ile çam balı üretilen bir ağacın ekonomik ömrü 50 yıldan 160 yıla çıktı. Muğla'da 1 milyon 334 bin 645 hektar ormanlık alan var. Basralı orman alanı ise 61 bin 403 hektar. Yani biz balı 61 bin hektardan üretebiliyoruz. Artırılabilecek yüzde 10'luk bir kapasite var."
Şahin, bölgede sektörden geçimini sağlayan arıcıların korunması gerektiğine işaret ederek, "Muğla arıcısını köylere hapsetmememiz gerekiyor. Bunun için yol haritası belirlemeliyiz. Yerleşim müsadesi 1 Eylül'den itibaren verilmelidir. Dışarıdan arıcılarımız da petek balını alarak eylül sonunda geliyor. Bizler de başka illere gittiğimizde önce yerli arıcılar sonra bizler oturuyoruz" diye konuştu.
- 3 bin 506 konaklama noktası belirlendi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici de 2013 yılında Muğla'da 3 bin 568 arıcıya, 702 bin 565 koloni için bakanlık tarafından 5 milyon 620 bin lira destek ödemesi yapıldığını ifade etti.
Proje ile Muğla'daki 260 köy ve 365 mevkide 3 bin 506 konaklama noktasının coğrafi koordinatlarının işaretleme işleminin başarı ile uygulandığını bildiren Ekici, şunları kaydetti:
"Proje sayesinde afetlerden kolonilerin zarar görebileceği riskli konaklama alanları tespit edilerek, gezginci arıcının sosyal ve ekonomik potansiyelinin net olarak ortaya çıkarılması sağlanacak. Arıcılıkta konaklama sorununun çözümlenmesi için alt yapı oluşturulacak, turizm sektörünün konaklama faaliyetlerinden olumsuz etkilenmesi önlenecek. Ayrıca kurak ve yağışlı geçen yıllarda riskli konaklama alanlarını, üretim sezonunda bal üretim değerini raporlayarak veri tabanı sayesinde arıcıları uygun alanlara yönlendireceğiz."
Toplantıya Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata ve arıcılar da katıldı. - Muğla
Son Dakika › Yerel › Muğla'da Gezginci Arıcıların Konaklama Noktaları Belirlendi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?