Muş'ta 34 yıl önce başladığı güvercin yetiştiriciliğine tutkuyla devam eden Kemal Subaşı (62), 15 yıldır güvercin yetiştiriciliğinde artışın olduğunu söyledi.
Muş'ta şehirlerarası yolcu taşımacılığı firmasında otobüs şoförü olarak görev yapan Kemal Subaşı (62), 34 yıldır güvercin yetiştiriyor. İşten kalan zamanının neredeyse tamamını güvercinlerinin bakımı ile geçirdiğini belirten Subaşı, güvercin yetiştiriciliğine 34 yıl önce başladığını söyledi. Muş'ta bu işin adeta gelenek haline geldiğini söyleyen Subaşı, 70 güvercininin bakımını hiç aksatmadan sürdürdüğünü kaydetti. Muş'ta güvercin yetiştiriciliğinin çok uzun bir geçmişe sahip olduğunu ifade eden Subaşı, "Muş'ta güvercin yetiştiriciliğinin tarihi 70 yıl evveline dayanıyor. Daha önce babalarımız, dedelerimiz zamanında güvercin yetiştiriciliği pek yokken, daha sonra Muş'ta bir iki kişi ile güvercin yetiştirenler olmuş. Yıllar geçtikçe bu sayı artmaya başladı. Son 15 yıl içinde güvercin yetiştiricisi sayısında önemli bir miktarda artış oldu. Her güvercin yetiştiren en az 100 güvercini 3 kümeste yetiştirebiliyor. Ben güvercinlerimin bakımını hiç aksatmam" dedi.
Güvercin yetiştiriciliğine başladıktan sonra akrabalarının da bu işe başladığını kaydeden Subaşı, "Ben 62 yaşındayım. Güvercin yetiştirmeye 34 yıl önce amcamın oğlunun teşviki ile başladım. Benden sonra kardeşlerim, amca çocukları, akrabalarımda güvercin yetiştirmeye başladılar. Yeşilce köyünde 15 güvercin yetiştiricisi var. Güvercin yetiştirmeye bir merakla başladım. Hiçbir ticari gelirim ve beklentim olmadı. Güvercinleri çok seviyorum, otobüs şoförü olduğum için gittiğim yerlerden güvercin alıp kümesime getiriyorum. 70 güvercin besliyorum. Her seferden geldiğimde zamanımın tamamına yakınını güvercinlerin bakımı, yemlenmesi, suyu vermesi, kuluçkaya yatanların bakımı ile geçiriyorum" ifadelerini kullandı.
Bir dişi güvercinin yılda 5 veya 6 defa yumurtladığını da vurgulayan Subaşı, "Her bir çift güvercin bir yuvada yaşıyor. Dişi güvercinler iki yumurta yaparak kuluçkaya yatıyor. Sürekli yavru alıyorum. 19 gün kuluçka döneminden sonra her dişi güvercinden 2 yavru alıyorum. Bir dişi güvercinin bir aylık yavru büyütme dönemi var. Bir aydan sonra yavru güvercini yuvasından ayırarak tekrar yumurta yapıp kuluçkaya oturtuyorum. Bir dişi güvercin yılda 5-6 defa yumurtluyor. Kahveye gitmem, boş zamanımı güvercinlere yem ve su vererek, bakımı ve hastalıklara karşı ilaçlarını vererek geçiriyorum" şeklinde konuştu. - MUŞ
Son Dakika › Yerel › Muş'ta 34 Yıldır Güvercin Besliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?