Muş'ta Lale Festivali - Son Dakika
Yerel

Muş'ta Lale Festivali

Muş\'ta Lale Festivali

Muş'un Korkut ilçesinin, ilçe oluşunun 24'üncü yıl dönümü dolayısıyla 1'inci Lale Festivali düzenlendi.

08.05.2014 11:35  Güncelleme: 11:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muş'un Korkut ilçesinin, ilçe oluşunun 24'üncü yıldönümü dolayısıyla 1'inci Lale Festivali düzenlendi.

Korkut'un ilçe oluşunun 24'üncü yıldönümü ve 1'inci Lale Festivali; halkoyunları, öğrencilerin düzenlediği gösteriler, mahalli at yarışları, fotoğraf sergisi, lale bahçesi gezisi gibi etkinliklerle kutlandı. İlçe girişinde bulunan mera alanında düzenlenen festivale Vali Vekili Haluk Çakmak, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, Korkut İlçe Kaymakamı Bekir Abacı, Varto Kaymakamı Tahir Şahin, Korkut Belediye Başkanı Haşim Arık, kurum müdürleri, davetliler ve vatandaşlar katıldı. Çadırların ve çeşitli stantların kurulduğu festivalin açılış konuşmasını yapan İlçe Belediye Başkanı Haşim Arık, Muş'ta ilk defa Korkut ilçesinde böyle bir etkinliğin yapılmasının gurur verici olduğunu belirterek, festivali geleneksel hale getireceklerini söyledi.

Festivalin anlam ve önemine değinen İlçe Kaymakamı Bekir Abacı ise, tüm katılımcılara teşekkür etti. Asıl amaçlarının ilçenin tarihini, doğa güzelliklerini ve Muş lalesini tanıtma olduğunu belirten Abacı, lalenin tarihsel yolcuğuna değindi. Abacı, "Bir devre ismini vermiş bu nadide çiçek, bir takım tedaileri de beraberinde getiriyor. Lalenin bir devre ismini veriş sebebi araştırıldığında, altında Osmanlı'nın öteden beri çiçeğe duyduğu hayranlık ve tabiata olan sevgisini görürüz. Kanuni zamanında İstanbul'a gelen ve Türkiye'den dönerken lale soğanını, Avrupa'ya götürüp tanıtan elçi Busbek, Türklerin çiçeğe aşırı düşkün olduklarını, ceplerindeki bütün parayı çiçek için vermekten çekinmediklerini, nergis, sümbül ve lalenin her yerde ekildiğini yazar. Nereden kaynaklanıyordu bu sevgi? Bu düşkünlüğe yol açan sebepleri araştırdığımızda, III. Ahmet'in fermanındaki şu cümle çok dikkat çekicidir; 'Kudret-i İlahiye'yi nazar-ı ibret ile temaşa için' böylece anlıyoruz ki, Osmanlı'nın dünya görüşünde olduğu gibi, çiçek sevgisi de dini bir karakter arz etmektedir" ifadelerini kullandı.

Konuşmasının sonunda festivalin düzenlenmesinde katkı sunan herkese teşekkür eden Abacı, festivalin bundan sonra geleneksel hale getirileceğini dile getirdi.

Yapılan konuşmaların ardından at yarışları düzenlendi. Yerli atlarla yapılan yarışmada ilk ikiye giren yarışmacılar altın ve kupa ile ödüllendirildi. İlçede okullarının hazırladığı skeç, halkoyunları gösterileri, çuval yarışı, ip çekme yarışı etkinliklerinden sonra Muş Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ekibi halkoyunları gösterisi düzenlendi.

İlçenin tarihi ve doğa güzelliklerinin yansıtıldığı fotoğraf sergisi, lale bahçesi gezintisi ile devam etti. Yapılan gösterilerden sonra canlı müzik eşliğinde katılımcılar halaylar çekerek doyasıya eğlenirken, dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi ve yemek ikramıyla festival son buldu. - MUŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Muş'ta Lale Festivali - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement