Uludağ Üniversitesi (UÜ) Mediko Sosyal ve Gençlik Danışma Birimi'nde görevli Psikolog Gamze Yıldırım, öğrencileri panik atak konusunda bilgilendirdi.
UÜ Görükle Yerleşkesi'nde düzenlenen "Panik Atak Semineri"nde konuşan Yıldırım, panik atak geçirilmesi durumunda yapılması gerekenleri anlattı.
Panik bozukluğun genetik olmadığını, kontrol edilebilir olduğunu ifade eden Yıldırım, şunları söyledi:
"Başta panik bozukluk olmak üzere birçok psikiyatrik bozuklukta görülebilen aniden beklenmedik bir anda herhangi bir yerde ortaya çıkan yoğun kaygı, bunaltı ve korku karışımı bir nöbettir. Diğer bir ifadeyle panik atak, savaş-kaç mekanizmasının tüp tepkilerinin yoğun olarak yaşandığı bir ataktır. Kaçma-savaşma mekanizması devreye girdiğinde vücudumuzdaki kan akımı hızlanarak kişiyi harekete geçmeye hazır hale getirir. Hareket etmek için kişi daha fazla oksijene ihtiyaç duyar, solunumu hızlanır. İnsanda nefes darlığı, soluk kesilmesi, göğüs ağrısı, boğulma duyguları gelişir. El ve ayaklarda uyuşma olur. Kişi önemli olan bunları iyi değerlendirmeli, belirtileri anladığı anda panik atak geçirdiğini kabullenmeli ona göre davranmalı. Öncelikle derin nefes almalı, 3 saniyeye aldığı nefesi 5 saniyede vermeli. Bulduğu bir kağıt torba içine nefes alıp vermeli. Bu hareket, kan akışındaki karbondioksit seviyesini artıracak ve belirtileri ortadan kaldıracaktır."
Gevşeme hareketlerinin de panik atak nöbetinin giderilmesinde önemli olduğunu ifade eden Yıldırım, hastalığın tedavi süresinin 6-8 ay olduğunu, panik bozukluğun tedavisinde etkili ilaçlar bulunduğunu sözlerine ekledi.
Son Dakika › Yerel › Öğrenciler İçin 'Panik Atak Semineri' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?