Öğrencilere Motivasyon Semineri - Son Dakika
Yerel

Öğrencilere Motivasyon Semineri

Öğrencilere Motivasyon Semineri

Psikolog Enise Öziç, “Sınavınız ister çok kötü geçsin ister çok iyi geçsin bu sizin değerinizden hiçbir şey değiştirmeyecektir.

28.12.2015 16:09

Psikolog Enise Öziç, "Sınavınız ister çok kötü geçsin ister çok iyi geçsin bu sizin değerinizden hiçbir şey değiştirmeyecektir. Gerçek olan hayat başarısıdır yani hayata şöyle bir baktığınızda mutluyum diyebilmek ve ya çalıştığınız iş ne olursa olsun haz alıyor olmanız ve çevrenizdekilerle olumlu ilişkileriniz asıl önemli olan unsurdur" dedi.

Medical Park Samsun Tıp Merkezi'nden Psikolog Enise Öziç, bir özel kolejde 5. ve 6.sınıflara "Sınavlara daha iyi hazırlanabilmek için motivasyonumuzu nasıl arttırabiliriz" konulu seminer verdi. Seminere öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Soru-cevap şeklinde devam edilen seminerde keyifli anlar yaşandı. Seminerin sonunda öğrenciler Psikolog Enise Öziç'e teşekkür ederek çiçek verdiler.

Psikolog Enise Öziç "Motivasyonumu korumamız ve arttırabilmemiz için öncelikle kendimizi tanımamız gerekiyor; hazırlanırken motivasyonum düşüyorsa o esnada neler düşünüyorum nasıl düşünüyorum; neler hissediyorum; vücudum nasıl tepki veriyor ve neden bu tepkileri veriyor? Örneğin sınavlara girecekken kendimi kaygılı veya endişeli hissediyorum diyorsak o halde bu kaygının sebepleri neler diye düşünmemiz gerekiyor. Cevap 'sınava gireceğim için' şeklinde olabilir ama asıl kaygıyı oluşturan etken aslında sınav değildir. Çünkü sınavdan herhangi bir beklenti olmadığında düşünün bakalım bu kaygıyı hisseder misiniz bu kadar? Buradaki asıl etken 'ya yetiştiremezsem', 'ya başaramazsam', 'ya çok heyecanlanır ve yapamazsam', 'herkese rezil olurum', 'ailemin yüzüne nasıl bakarım' gibi sorulardır. Bu sorular genel olarak hiç sorgulanmadan kabul edilir ve cevapları da genellikle olumsuz olur. Bu durum kişide yüksek anksiyeteye neden olur ve motivasyonunu düşürerek gerçek başarısını gösterebilmesine engel olur" diye konuştu.

Düşüncelerimizi kontrol altına alarak ve onlara karşı alternatifler üreterek bu durumun üstesinden gelinebileceğini söyleyen Öziç "Örneğin eleştirin o olumsuz düşünceyi neden yapamayayım, elimden geleni yapsam dahi ailem benim yanımda olur, heyecanlanabilirim bu doğal çünkü orta derece kaygı ve heyecan aslında faydalı ben bunu kontrol edebilirim, rezil olmak diye bir şey yok bu benim zihnimde oluşturduğum bir şey, ben bu sınavdan ibaret değilim gibi olumsuz düşüncelere karşı alternatif düşünceler üretmeye kendimizi alıştırmalıyız" ifadelerini kullandı.

Enise Öziç sözlerine şöyle devam etti: "Bu tür düşüncelere çoğu zaman eşlik eden vücut belirtileri vardır, örneğin ellerin terlemesi, ateş basması, titreme, kalp çarpıntısı gibi belirtiler de bu kez daha çok kaygılanmaya sebep olabilmektedir. Ancak bilinmesi gereken bunların kötülük habercisi olmadığıdır; bu tür belirtiler beynin olumsuzluk algıladığında vücutta oluşturduğu otonom sinir sistemin meydana getirdiği ama bizi korumak için oluşturduğu tepkilerdir ve tamamen zararsızdır. Bu tepkilerle eğer olursa lütfen onlarla barışalım 'olabilir ama ben yinede sınavıma devam edebilirim' diyebilelim çünkü siz eğer bunu söyleyebilirseniz beyin de bunu algılayacak ve bir süre sonra bu vücutta oluşturduğu bu tepkileri yavaşlatacaktır."

Psikolog Enise Öziç şu bilgileri verdi: "Motivasyonu korumak ve arttırmak için zihnimizden geçen düşünceleri kontrol etmek ve onların yerine alternatif üretmek ile birlikte doğru nefes tekniğine de dikkat etmek gerekiyor. Doğru nefes diyaframdan alınan nefese verilen isimdir. Sakinleşmek istediğimizde ya da motivasyonumuzu korumak istediğimizde diyafram nefesi kullanmak bize yardımcı olabilir. Diyafram nefesi karın kasları yardımıyla alınan nefestir. Ortalama olarak 3 sn burnumuzdan alıp 3 sn tutup 6 sn'de ağzımızdan bir mumu üfler gibi verilmesi ile gerçekleşmektedir. Bu enfesi alırken ve verirken aynı zamanda kendimize olumlu telkinde de bulunmalıyız. Böylelikle otokontrolümüzü daha iyi sağlayabilir ve dolayısıyla da motivasyon gücümüzü daha çok arttırabiliriz."

Hayatın sadece sınavdan ibaret olmadığını söyleyen Öziç açıklamasını şöyle tamamladı: "Sınavınız ister çok kötü geçsin ister çok iyi geçsin bu sizin değerinizden hiçbir şey değiştirmeyecektir. Gerçek olan hayat başarısıdır; yani hayata şöyle bir baktığınızda mutluyum diyebilmek ve ya çalıştığınız iş ne olursa olsun haz alıyor olmanız ve çevrenizdekilerle olumlu ilişkileriniz asıl önemli olan unsurdur. Bunları sağladığınızda gerekli başarı arkasından gelecektir." - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Öğrencilere Motivasyon Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement