Okullar Açılırken 'Anne Babalar Dikkat' Uyarısı - Son Dakika
Yerel

Okullar Açılırken 'Anne Babalar Dikkat' Uyarısı

Okullar Açılırken \'Anne Babalar Dikkat\' Uyarısı

Psikiyatrist, Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, okulların açılmasının çocuklar açısından oldukça önemli olduğunu ifade ederek, “Aileler doğal olarak bu durumdan etkilenirler” dedi.

27.09.2015 11:09

Psikiyatrist, Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, okulların açılmasının çocuklar açısından oldukça önemli olduğunu ifade ederek, "Aileler doğal olarak bu durumdan etkilenirler" dedi.

Okulların açılma döneminde okula yeni başlayacaklar için farklı, okul değiştirenler için farklı, bir üst sınıfa geçenler açısından farklı süreçler olacağını anlatan Üney, "Bu durumların hepsi kendine ait zorluklar içerebilir. Aileler için, okulun ilk dönemleri telaş ve kaygıları daha yoğun barındırır. Nereye kadar müdahale etmeliyim, ne zaman kimden yardım alabilirim, nelere izin vermeliyim sorularının cevapları önemlidir. Ancak bunların ötesinde çocuğunuzla ilgili olmak ve evde olabildiğince sorunsuz bir ortam oluşturmak önemlidir" diye konuştu.

Psikiyatrist, Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, okula yeni başlayanlar için ailelere şu önerilerde bulundu:

"Okula başlamak, çocuğun hayatında en önemli adımlardan bir tanesidir. Okul hayatının çocuk üzerinde sayısız alanlarda olan etkisi uzun yıllar devam eder. Anaokuluna başlayan çocuklar kendi bireyselliklerini fark etmeye başlar, sosyalleşir, zihinsel becerileri artar. İlkokula başladığında okuma-yazma öğrenmek, matematik becerisi kazanmak, öğretmenine dikkatini vererek dinlemek, sınıf kurallarına uymak gibi yeni durumlar çocuğun yaşantısına girer. Bu dönemde anne babaların yapması gerekenler şunlardır: Okullar açılmadan önce mutlaka çocuğunuzu okuluna götürün okulunu tanısın. Okul açılmadan önce aile çocuğuna ilk gün neler yaşanacağı hakkında bilgi vermelidir. Okul çantası hazırlanırken çocuğunuzla birlikte hazırlayın. Çocuğa oluşabilecek sorunlarla ilgili öğretmeninden yardım isteyebileceği söylenmelidir. Okulun açıldığı ilk gün, anne baba çocuğuna okula gitmesinde eşlik etmelidir. Çocuğunuzu sınıfına bırakırken vedalaşma kısa sürmelidir. Sabah okula gitmeden ailece birlikte kahvaltı yapmak uygundur. Okula giderken telaş ortamı olmamalı. Belki biraz daha erken çıkmak faydalı olur. Anne baba endişeli olabilir, ancak bunu çocuklarına yansıtmamalıdır. Anne baba olarak asla o gün tartışmayın. Bu konuda duyarlı ve dikkatli olun."

Çocuğun okuldaki ilk gün anısının çok değerli olduğunu anlatan Üney, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçen yıllarda Mekke'de hac esnasında ölümlü birçok kaza meydana gelmişti. Belki de bu onun okula uyumunu etkileyecektir. Dolayısıyla ilk gün olumlu duygular yaşaması sağlanmalıdır. Anne baba öğretmeniyle tanışmalı, çocuklarını mutlaka tanıştırmalıdır. Okul arkadaşlarıyla ve öğretmeniyle ilgili olumlu duygular yaşayacağı çocuğa anlatılmalı ve bu konuda güven verilmelidir. İlk gün çocuğunuz okulla ilgili fazla tepki verirse onu rahatlatmak için bugün boyunca okulun bahçesinde onu bekliyor olacağınızı söyleyebilirsiniz. Ancak bu durumun sadece bir gün olacağını söyleyin. Kesinlikle bütün gün sınıfın kapısında beklemeyin. İlk gün okul bitiminde anne baba olarak orada olmaya özen gösterin. Mutlaka çocuğunuz okuldan çıkmadan orada olun ki size güvensin ve böylece kendini güvende hissetsin. Çocuğunuzla ilgili meraklı olun, okulda ilk gün neler yaşadığını sorun ve dikkatle dinleyin ve önemseyin. Bunu her gün yaparsanız çocuğunuzun okula uyumu kolaylaşır. Eğer çocuğunuz okula servisle gidecekse, servise bindirme ve dönüşte servisten inerken orada olmaya özen gösterin. Çocuğunuza ders çalışabilmesi için uygun ortam hazırlayın."

Çocukların her dönem oyuna ihtiyaçları olduğunu belirten Üney, sözlerine şöyle devam etti: "Oyun zamanlarını değerlendirmesini sınırlamasını sağlayın. Anne baba boşanmışsa yine de ilk gün okula beraber uğurlayın ve çocuğunuzun yanında tartışmaya girmeyin. Bütün bunlara rağmen çocuğunuz uyum sorunu yaşıyorsa öncelikle öğretmeninden-rehber öğretmeninden yardım ve destek alın. Gerekirse psikiyatrist ve psikologdan yardım almaktan çekinmeyin. Okul Değişikliği Yapan Çocukların Ailelerine Öneriler: Biz yetişkinler için bile yeni bir iş yerine başlamak veya evimizi değiştirmek uyum sorunları söz konusu olabilir. Kaldı ki çocuklarımızın yeni durumlara uyum yeteneği bize göre daha az gelişmiştir."

Dolayısıyla onların bize göre daha fazla zorluk yaşayabileceğini belirten Üney, şunları söyledi: "Okul değişikliği yapan çocukların anne babaları okulun ilk günü çocuklarına eşlik etmelidir. Çocuklarının öğretmenleriyle mutlaka tanışmalıdır ve çocuklarını tanıştırmalıdır. Anne baba eski okuluyla ilgili karşılaştırma yapmamalıdır. Anne babalar okula uyum sürecinin zaman alabileceğini unutmamalıdır, bu dönemde çocuklarını dikkatli gözlemlemelidir. Anne babalar çocukları okula yeni başlamış gibi meraklı olmalıdır. Oluşan uyum sorunlarına öncelikle öğretmeninden-rehber öğretmeninden eğer gerekli görülürse psikiyatrist ya da psikologdan yardım alınmalıdır."

Bir Üst Sınıfa Geçen Çocukların Ailelerine Öneriler

Okul hayatının bir bütün olarak ele alınması gerektiğini anlatan Üney, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ancak okulun açıldığı dönemler her zaman dikkat edilmesi gereken dönemlerdir. Nasıl ki çalışan insanlar tatilden döndüğünde işlerine uyum sağlamaları zaman alır çocuklar için de bu böyledir. Bunu gözden kaçırmamak gerekir. Çocuğunuzun okulu ve gün içerisinde yaşadıklarını çocuğunuzla konuşun. Çocuğunuzun yardım arayışını karşılıksız bırakmayın. Çocuğunuzla ilgili onu sıkmadan meraklı olun. Okulun ilk günlerinde ondan aşırı ders temposu beklemeyin. Okul dönemini bir maraton olduğunu unutmayın. Okulda bile tempo yavaş yavaş artar. Okuldaki sorunlarda kimseyi suçlamadan anlamaya çalışın." - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Okullar Açılırken 'Anne Babalar Dikkat' Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement