Organik Tarım Eğitimi Sona Erdi - Son Dakika
Yerel

Organik Tarım Eğitimi Sona Erdi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin organik tarımın gelişmesi ve yaygınlaşması amacıyla düzenlediği eğitim, organik tarım yapmaya elverişli arazilere kiraz ve badem ağacı fidelerinin dikilmesiyle sona erdi.

18.03.2016 16:06

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin organik tarımın gelişmesi ve yaygınlaşması amacıyla düzenlediği eğitim, organik tarım yapmaya elverişli arazilere kiraz ve badem ağacı fidelerinin dikilmesiyle sona erdi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı'nın "Lice Organik Tarımın Geliştirilmesi Projesi" kapsamında düzenlediği eğitim sona erdi. Lice Belediyesi Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen eğitimin son gününde Doç. Dr. Muzaffer Denli, "Dünyada ve Türkiye'de Organik Hayvansal Üretim" ve "Organik Hayvancılık İşletmelerinin Kurulması" konularında sunum yaptı. Organik hayvancılığın amacının insanlara sağlıklı hayvansal besinleri ulaştırmak olduğunu belirten Doç. Dr. Denli, organik hayvan yetiştiriciliğinde organik yem, GDO'suz ürünler, barınak, doğal veterinerlik ilaçlarının iyi miktarda ürün alımı için önemli olduğunu söyledi. Organik hayvan yetiştiriciliğinin dört temel ilkesi bulunduğunu kaydeden Denli, bunların uygun damızlık ve ırk seçimi, organik yemle beslenme, sağlıklı hayvan yetiştiriciliği ve uygun barınma koşulları olduğunu dile getirdi. Denli, organik hayvancılığa, coğrafyaya uygun hayvan seçimi ve sürünün oluşması için organik çiftlikten alınmış hayvanlarla başlanabileceğinin altını çizdi.

KANATLI HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİNİN KRİTERLERİ

Bölgede kanatlı hayvan yetiştiriciliğinin yaygınlaştığına dikkat çeken Denli, bu sektörde organik hayvansal üretim için bazı kriterlerin uygulanması gerektiğini belirtti. Denli, "Bin 600 metrekare her barınakta 4 bin 800 etlik piliç bulunmalıdır. Yine bu alanda 3 bin adet yumurta tavuğu,2 bin 500 et horozu ve kaz veya hindi barınmalıdır. Kanatlı hayvan nakli stresiz bir şekilde yapılmalıdır. Yine nakliye esnasında ilaç kullanılmamalıdır. Kesim için tavuklar 81, horoz 150, kaz veya hindi 140 günlük olmalıdır" dedi.

ORGANİK SÜT ÜRETİMİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Organik süt üretimi için de belirli kriterlerin bulunduğuna işaret eden Denli, süt veren hayvanların doğal yollardan beslenmesi gerektiğini ifade etti. Denli, "Öncelikle yerli ırklar bulunmalıdır. Süt üreten hayvanların geçiş süresi 6 ay olmalıdır" diye konuştu.

Organik sütün vitamin değerinin oldukça yüksek olduğunu anlatan Denli, organik hayvan ve hayvan ürünlerinin üretiminin en fazla ABD, Kanada, Avusturya, Danimarka, Almanya, İngiltere, Fransa ve Arjantin'de olduğunu kaydetti.

"OLUMSUZLUKLARA KARŞI ORGANİK TARIM MÜMKÜN"

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Sessiz ise, "Organik Tarımda Tarım Makineleri Kullanımı" konulu sunumunda, tüm olumsuzluklara rağmen organik tarıma uygun ürün yetiştirmenin mümkün olduğuna dikkat çekti. Sessiz, bunun için organik tarım çiftçisinin kullanacağı belirli doğal materyalleri şöyle sıraladı: "Bitkisel atıklar ve hayvan gübreleri doğru kullanmak, doğru zamanda, doğru aletle toprağı işlemek, münavebe sistemini uygulamak, yeşil gübre ve baklagiller üretimini gerçekleştirmek, toprak yüzeyine malç bırakmak, hastalık ve zararlılara karşı dayanaklı ürün çeşitleri ve doğal pestisitler kullanmak."

Eğitimin ardından İstanbul Yeditepe Üniversitesi'nde yapılan toprak analizlerinin sonuçları arazi sahibi çiftçilere belge olarak verildi. Karşılıklı soru cevap bölümünden sonra eğitim, Duralan Mahallesi'nde demonstrasyon çalışmasıyla sona erdi. Uygulamalı çalışmaya, akademisyenler, kurum ve sektör temsilcileri ile Liceli çiftçiler katıldı. Organik tarım yapmaya uygun olan 60 dönümlük arazinin 15 dönümlük bölümüne kiraz ve badem fideleri dikildi, 45 dönümlük alana da ceviz ağacı dikilmesi planlandı. Eğitimciler, sembolik olarak kiraz fidesini araziye dikip, can suyunu verdi. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Organik Tarım Eğitimi Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement