Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan yarım asırlık saatler teknolojiye direniyor.
Ahlat'ta saat tamir ve satışı yapan Emre Hakverdioğlu, iş yerinde bulunan 1960 yılından kalma gonglu ve değişik model saatlerin teknolojiye direndiğini söyledi. Hakverdioğlu; gonglu, köstekli ve kurmalı çalar saatlerin oldukça eski modellerini zamanla biriktirdiğini belirterek, "7 yıl saat tamir işini öğrenmek için çıraklık yaptım. Ardından da 17 yıldır bu mesleği icra ediyorum. İş yerimde hem eski zamandan kalma kurmalı çalar saatler, gonglu, köstekli, otomotik kol saatleri hem de yeni çıkan saatler bulunuyor. Saat tamir işiyle de uğraştığım için eski model saatler sık sık geliyor. Tabi bir kısmı bu saatleri yeni model saatlerle takas ediyor. Bende almış olduğum bu eski model saatleri biriktirmeye başladım. Bu saatler iş yerimde oldukça ilgi görüyor. Özellikle gençler yeni saat almaya geldiklerinde ilk olarak bu saatler dikkatlerini çekiyor ve inceliyorlar. Bunun yanı sıra halen daha bu eski model saatlerin tamir ve bakımını da yapıyoruz. Yaşlı vatandaşlarımızın günümüzde de kullanmış oldukları köstekli saatler var. Zaman zaman gelerek bakımlarını yaptırıyorlar. Yaşlı vatandaşlar bazen saatlere bakıp da eski günlerini dahi yad ediyorlar. Ama şu anda gençlerde gelip bu saatlere bakıyor. Birçok vatandaşımız asırlık gonglu, köstekli ve kurmalı masa saatlerini getirip bakım ve tamirlerini yaptırdıktan sonra nostalji olsun diye evlerinde güzel bir yere bırakıyorlar. Bu tür saatleri ilçemizde halen kullananlar var. Tabi eski model saatleri satın alan olmuyor. Gelişen teknolojiyle birlikte yeni model saatler tercih ediliyor. Fakat biriktirmiş olduğum bu saatlere zaman zaman ilçe dışından da gelip bakanlar oluyor. Bu tür saatleri biriktirmeye devam edeceğim" dedi.
SAAT TAMİRCİLİĞİDE TEKNOLOJİYE DİRENEN MESLEKLER ARASINDA
Hakverdioğlu, Çin yapımı dijital saatler ve cep telefonlarının yaygınlaşması nedeniyle saat tamirciliği mesleğinin de kaybolmaya yüz tuttuğunu söyledi. Hakverdioğlu, her geçen gün gelişen teknolojinin beraberinde getirdiği yenilikler ve teknolojik ürünler insanların hizmetine sunulurken, bir zamanların itibarlı meslekleri arasında yer alan saat tamirciliği yok olmaya yüz tutan meslekler arasında yerini aldığını kaydetti. Saat tamircilik mesleğinin önemini yitirerek, piyasadaki ucuz saatlerin mesleği sekteye uğrattığını belirten Hakverdioğlu, "Şimdilerde bu meslek eski önemini yitirdi. Piyasadaki dijital Çin malı saatler, cep telefonlarının yaygın hale gelmesi nedeniyle eskisi gibi iş yok, genelde müşterilerimiz sadece pil takmak ve pim değiştirmek için geliyor. Ucuz saatlerde tamir edilmek yerine atılarak yenileri alınıyor. Arada sırada da olsa müşterilerin getirdiği kaliteli saatlerin tamirlerini yapıyorum" diye konuştu.
Piyasada bulunan Çin malı saatlerin satışlarını kötü etkilediğini de vurgulayan Hakverdioğlu, eski model saatlerin tamir ve bakımını ise halen daha yaptıklarını sözlerine ekledi. - BİTLİS
Son Dakika › Yerel › Yarım Asırlık Saatler Teknolojiye Direniyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?