Adana Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri Oanna Çorat, pamuk üreticilerinin son dönemlerde dalgalanan fiyatlar nedeniyle umutsuzluğa kapılmamasını isteyerek, "Pamuk her zaman Çukurova'nın gözdesidir. Fiyatlarda dalgalanmalar olsa da üreticimiz stratejik bir bitki olan bu ürünün ekiminden yeniden uzaklaşmamalı" dedi.
Çorat,
geçen yıl ekim döneminde lif pamuğun tüm dünyada yükseliş trendine girdiğini, 2,5 TL olan kilo fiyatının 7 TL sınırına kadar dayandığını anımsatarak, "Ardından fiyatlar inişe geçti. Bu da doğal olarak bu yıl pamuğa yönelen üreticimizi üzdü" diye konuştu.
Düşen fiyatların üreticide moral bozukluğuna neden olmamasını isteyen Oana Çorat, pamuğun her zaman Çukurova'nın ana ürünü ve stratejik bir bitki olduğunu vurgulayarak, "Pamuk üreticisi şu anda umudunu prim destekleme fiyatlarına bağlamış durumda. Çünkü bu fiyatlar ne kadar erken açıklanırsa o kadar üretici moral bulacak. Ama üretici birliği olarak bizim tavsiyemiz pamuk üreticisi umutsuzluğa kapılmasın" dedi.
Çorat, pamuğun Türkiye'nin en önemli ihraç kalemlerinden olan tekstilin ana hammaddesini oluşturmasının yanı sıra yağlı tohumlar açığının kapatılmasında da önemli bir unsur olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Pamuğun çiğidinden (tohum) bitkisel ham yağ elde ediliyor. Ülkemiz aynı zamanda bitkisel ham yağ açığı olan bir ülke. Bunun için milyonlarca dolar döviz ödüyoruz. Pamuk yağını aldığımız tohumun posası da hayvan yemi olarak kullanılıyor. Yani, pamuk
çok yönlü değerlendirilen bir bitki."
En büyük kaygılarının üreticinin üretim planlaması hatasına düşmeleri olduğunu vurgulayan Çorat, şöyle devam etti:
"Bu yıl mısır üreticisi oluşan fiyatlardan memnun. Bu yüzden gelecek yıl bu ürününün ekimine yöneliş olacağını tahmin ediyoruz. Ancak, bizim tavsiyemiz; üreticimiz arz-talep dengesini çok iyi tahlil etmeli. Biz çiftçilerin geleneksel hatası şu; o yıl hangi ürün daha iyi gelir getirdiyse, ertesi yıl tüm çiftçiler o ürüne yöneliyor. Ancak, bu kez bir yıl kazandıran ürün ertesi yıl arz fazlası nedeniyle fiyat düşüşü yaşıyor. Bu yüzden pamuk konusunda karamsarlığa kapılmak için çok erken. Üreticimiz bu yanlışa düşmesinler."
Buğdayda ise aşırı yağışların etkili olduğunu vurgulayan Oana Çorat, "Metrekareye düşen yağış yoğunluğu nedeniyle buğday tarlalarında üst gübre elle atılmak zorunda kaldı. Araçlar, tarlalara giremedi. Ancak, buğday ürününün çiftçisine bu yıl ne kazandıracağını konuşmak için çok erken. Tarlalar kuruduktan sonra durumu değerlendirmemiz gerekir" şeklinde konuştu. - ADANA
Son Dakika › Yerel › Pamuk Üreticisine 'Birlik' Morali - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?