RAMAZAN ERCAN - Yaşlı nüfusun artmasıyla toplumda görülme sıklığı artan Parkinson hastalığına beyine yerleştirilen elektrotla müdahale ediliyor. Hareket yavaşlığı, titreme gibi belirtilerle kendini gösteren ve yaşamı oldukça zorlaştıran Parkinson hastalığının etkileri, beyine yerleştirilen elektrot sayesinde yüzde 70 azaltılabiliyor.
Dokuz Eylül Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülagü Kaptan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 60 yaşın üstünde sıklığı artan Parkinson hastalığının duruş bozukluğu, hareket yavaşlığı, titremeler gibi çeşitli belirtilerle kendisini gösterdiğini, yaşam kalitesinin ciddi şekilde bozduğunu anlattı.
Bu tür rahatsızlığı olan birinin kendi kendine su dahi içemeyecek duruma geldiğine işaret eden Kaptan, bu hastalarda depresyon bulgularına rastlanıldığını, genetik geçişin de bu hastalıkta önemli olduğuna işaret etti.
Küçük adımlarla yürüyüş ve monoton konuşmanın Parkinson hastalarında dikkati çektiğini, tedavide ilaç kullanımının yaşamı zorlaştırıcı birtakım hareket bozuklukları ortaya çıkarabildiğini, bu durumda ya ilacın dozunun azaltılması ya da cerrahi yönteme başvurulması gerektiğine dikkati çeken Kaptan, "Derin Beyin Uyarımı" ile bu sorunun büyük oranda çözülebildiğini kaydetti.
Hasta uyutulmadan beyne elektrot yerleştiriliyor
Derin beyin uyarımı için hastanın cerrahi tedaviye uygun olup olmadığının nörologlar ve beyin cerrahlarının da aralarında bulunduğu uzman bir ekip tarafından belirlendiğini ve hastanın ameliyata hazırlandığını anlatan Kaptan, ameliyat öncesinde hastanın ilaçlarının kesildiğini, ameliyat sabahı beyin haritalaması için kullanılan bir başlığın (frame) hastaya lokal anesteziyle takıldığını belirtti.
Hastanın MR görüntüleri alındıktan sonra son hesaplamalar yapılarak hastanın ameliyata hazır hale getirildiğini ifade eden Kaptan, şöyle konuştu:
"Bu hesaplamaların milimetrik yapılması gerekiyor. Hasta uyanıkken beyine açılan küçük bir delikten genellikle 2 ayrı noktadan 7-8 santimetre derine inen ve ömür boyu kalacak elektrotları sorunlu bölgelere yerleştiriyoruz. Kafatasının içinde ancak beynin dış kısmında olan elektrotun göğüs kafesinde bir bağlantısı bulunuyor. Aynı anda göğüse özel bir pil yerleştiriyoruz ve cilt altında geçirilen uzatma bağlantılarıyla elektrotları pile bağlıyoruz. Daha sonra bilgisayar aracılığıyla hastaya iyi gelecek parametreleri ayarlıyoruz. Bu pil aslında enerji kaynağı. Beyne gidiyor ve beyindeki olumsuz harekete yola açan hücreleri disipline edebiliyor. Yani beyin içindeki hücrelerin boşalımını engellemiş oluyor. Dolayısıyla hastanın istemediği, beyin kökenli olduğunu bildiğimiz bu hastalığa bağlı şikayetleri de ortadan kaldırıyor. Neredeyse gün boyu süren bu ameliyat sonucunda hastanın titremeleri ve şikayetlerinde yüzde 70'e varan azalmalar gözlemliyoruz. Bu da hastanın yaşam kalitesini oldukça arttıran bir gelişmedir. Hastanın yaşam kalitesi üzerinde ciddi pozitif etki yaratmaktadır."
Son Dakika › Yerel › Parkinsona 'Elektrotlu Çözüm' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?