Pazarcı Esnafı Yasa ve Cezaya Rağmen Bağırarak Satış Yapmayı Sürdürüyor - Son Dakika
Yerel

Pazarcı Esnafı Yasa ve Cezaya Rağmen Bağırarak Satış Yapmayı Sürdürüyor

Salih Baran - Kamuoyunda "Hal Yasası" olarak bilinen ve yeni yılda yürürlüğe giren Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticareti'nin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda yer alan yasaklara rağmen, pazarcı esnafından bazıları bağırarak satış yapmayı sürdürüyor.

10.01.2012 11:40

Salih Baran - Kamuoyunda "Hal Yasası" olarak bilinen ve yeni yılda yürürlüğe giren Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticareti'nin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda yer alan yasaklara rağmen, pazarcı esnafından bazıları bağırarak satış yapmayı sürdürüyor.

Piyasada darlık yaratmaktan, fiyatların yükselmesine sebebiyet vermeye, malların gıda güvenliğine, kalite ve standardına, teknik ve hijyenik şartlara aykırı olarak satışa sunulmasından, malın miktarının, satış değerinin, komisyon oranı veya ücretinin ya da kanuni kesintilerin üreticiye gerçeğe uygun olmayarak intikal ettirilmesine kadar pek çok yasaklamanın getirildiği Hal Yasası'nda en çok pazarlarda bağırarak satış yapmanın yasaklandığı madde ilgi çekmişti.

Yasayla birlikte semt pazarı ve hallerde artık, "batan geminin malları bunlar, sulu limona gel" şeklinde satışların tarihe karışacağı umulurken, bazı pazarcılar yasadan haberdar olmalarına rağmen uygulamadaki boşluktan yararlanarak geleneksel alışkanlıklarını terk etmiyor. Yasaya göre, geçiş yollarında mal teşhir edenlere ve satanlara, çevreyi rahatsız edecek şekilde satış yapanlara, alıcı veya tüketiciye karşı sözlü veya fiili muamelede bulunanlara ve atık malzemelerini belirlenen alanlarda toplamayanlara ya da satış yerini temiz tutmayanlara, 50 lira idari para cezası uygulanıyor.

"Aşırı ve rahatsız edici bağırmanın" yasak olduğu şeklinde, yasayı yorumlayan pazarcılar, sessiz bir pazar yerinin tat vermeyeceği yönünde hem fikirler.

-Pazarcılar, "aşırılığı" baz alıyor

Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Başkanı Mehmet Çakman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pazarcının "aşırıya kaçmadan" malını pazarlayıp, müşterisine sunabileceğini söyledi.

Ürününü satarken, bağırmada aşırıya kaçanlara cezanın uygulanacağını ifade eden Çakman, "Yasa 'rahatsız eder şekilde bağırırsa' diyor. (Taze pırasa) diyorsa (taze domates, kaya gibi domates) diyorsa sorun yok. Yasadaki ceza laf atarcasına, çevreyi rahatsız edercesine, alakasız sözler sarf edenleri kapsıyor, bu zaten normalde de bir insanlık ayıbıdır. O tür kişileri memurlar ikaz ediyor, ceza kesiyor. Ürününü satmak için, çevreyi rahatsız etmeden ticaret yapanlara ceza kesilmesi söz konusu değil, yasada aşırı rahatsız edenler diye madde var" diye konuştu.

Çakman, yasayla ilgili yönetmelik çalışmalarının devam ettiğine dikkati çekerek, "Yasa çıktı, ama yasa yönetmeliklerle geçerlilik kazanıyor, yönetmelik çalışmaları devam ediyor. 1 aya kadar yönetmelikler çıkar, cezaların çıkarılması konusunda bizim de önerimiz oldu, onunla ilgili çalışmalar devam ediyor" dedi.

- EDİRNE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Pazarcı Esnafı Yasa ve Cezaya Rağmen Bağırarak Satış Yapmayı Sürdürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement