Birlik Vakfı Malatya Şubesi Öğretmenler Kulübu tarafından, Prof. Dr İbrahim Gezer'in konuşmacı olarak katıldığı, "İslam'da Medeniyet Tasavvuru" temalı konferans gerçekleştirildi.
Malatya İnönü Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Gezer, batıda dinin, medeniyetin bir unsuru iken bizde medeniyetin dinimizin bir unsuru ve yansıması olduğunu ifade etti. Gezer, "İslam bu topraklar için her şeydir. İslam bu toprakların kanıdır, canıdır. Bu topraklarda İslam'ı çekip almaya kalkarsanız geriye pek bir şey kalmayacaktır. Bu yüzden bu topraklarda İslam'ı sadece dindarların bir meselesi olarak görmek bu ülkeye yapılacak en büyük kötülüktür. İslam bu coğrafyada hepimizin en önemli değeri ve dinamiğidir" ifadelerini kullandı.
Konuşmacı Prof. Dr. İbrahim Gezer, İslam Medeniyetinin temel ilke ve prensiplerinin ilahi kaynaklı olduğunu ve iman amel bütünlüğünü esas aldığını söyledi. A. İ. Begoviç'in "İslam bir düşünüş biçimi olmaktan ziyade bir yaşayış biçimidir" sözünü aktaran Gezer, Hz. Muhammed' in Mekke ve Medine'deki hayat tarzının ve ortaya koyduğu mücadelenin İslam medeniyetinin şekillenmesinde büyük etkisi olduğunu belirtti. Medeniyetimizin vahiy kaynaklı olmasının başka medeniyetlerin yüzlerce yıl boğuşmak zorunda kaldığı ırkçılık gibi sorunlardan bizi koruduğunu belirten Gezer, vahyin kesilmesinden ve asrı saadetten sonra Müslümanların Allah ve Resulünün gösterdiği istikamette yürüme konusunda yeterli performansı gösteremediğini söyledi.
İslam medeniyetinin model merkezli değil değer merkezli olduğunu ifade eden Gezer, "Ekonomide siyasette, eğitimde, dış politikada vs esas olanın hangi model ve sistemlerin uygulandığı değil hangi değerlerin esas alındığıdır. Örneğin ekonomide adalet esas alınıyor mu, gelir dengeli dağıtılıyor mu, faizin bir zulüm aracına dönüşmesi engelleniyor mu, rüşvet ve yolsuzluk gibi illetlerle mücadele ediliyor mu, yoksullar korunuyor mu? Esas olan budur, yoksa ekonomi sisteminin şu ya da bu olması değildir. Yine siyasette adalet, ehliyet, liyakat ve meşveret gibi İslam'ın temel ilkelerine riayet ediliyor mu, yoksa bu işler ahbap çavuş ilişkileri etrafında mı şekilleniyor, İslam buna bakar yoksa hangi siyasi modelin uygulandığına değil.
İslam'ın temel amacının yeryüzünü bir selam yurduna, bir barış adasına, bir esenlik vadisine çevirmek ve insanların birbirinin boğazına sarılmadan dünyada insanca bir yaşam sürmesine zemin hazırlamak olduğunu ifade eden Gezer, medeniyetlerin steril bir ortama doğmadığını, önceki medeniyetlerin birikimlerini esas aldığını bildirdi. Gezer, "Nasıl ki İslam medeniyeti Yunan, Mısır ve Hint Medeniyetinin birikiminden istifade etmişse Batı medeniyeti de İslam'ın birikimlerinden istifade etmiştir. Bu yönüyle, medeniyet dediğimiz şey insanoğlunun sahih birikimidir" diyerek, medeniyetin hem Arapça hem de Latince anlamının şehir ve şehirli olmakla ilintili olduğunu söyledi. Gezer, medeniyetlerin başarısının kurduğu şehirlerle de değerlendirildiğini ifade etti.
Derdi olmayan insanın dünyaya yük olduğunu ifade eden Gezer, gençleri bir ideal ve dava sahibi olmaya, daha anlamlı ve adaletli bir dünya kurulması için mücadele etmeye de çağırdı.
Birlik Vakfı Başkanı Sadi Ergül'ün konuşmacı Prof. Dr. İbrahim Gezer'e plaket sunumuyla konferans programı tamamlandı. - MALATYA
Son Dakika › Yerel › Prof.dr. İbrahim Gezer: 'Bizim Medeniyetimiz Dinimizin Bir Yansımasıdır' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?