Ramazanı Sağlıklı Yaşayın - Son Dakika
Yerel

Ramazanı Sağlıklı Yaşayın

Ramazanı Sağlıklı Yaşayın

Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesi, sağlık açısından dikkat edilmesi gereken hususları daha da ön plana çıkarıyor.

31.05.2016 22:15

Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesi, sağlık açısından dikkat edilmesi gereken hususları daha da ön plana çıkarıyor.

Medical Park Uşak Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Çayakar : "Ramazan artık sıcak mevsimlere denk geldiği için vücudumuz sıvı kaybına daha meyillidir. Bu durum sağlıklı kişide bir sorun oluşturmayabilir; ancak böbrek fonksiyonları sınırda seyreden bir kişinin böbrek sağlığı bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Özellikle diyabet, hipertansiyon veya kalp-damar hastalığı olanlar, böbrek taşı düşüren veya kum düşürmüş olanlar veya ailelerinde bu hastalıkları geçirmiş yakınları olanlar, gece sık tuvalete kalkanlar mutlaka ramazan öncesi kan ve idrar tahlilleri açısından hekimlerine danışmalı. Ayrıca ilaç kullanan hastaların ilaç alım saatlerinin, doktor kontrolünde iftar ve sahur zamanlarına göre düzenlenmesi gerekir" dedi.

RAMAZAN'DA HANGI HASTALIKLAR DAHA SIK GÖRÜLEBİLİR?

Hastalar Ramazan ayında oruç tutarken şikayet yaşamadıklarını söylese de iç organ hasarları oluşabileceğine dikkat çeken Çayakar, uzun süreli açlıklar nedeniyle, kan şekeri kontrolünde düzenin kaybolduğunu belirterek şöyle devam etti; "Bu da damarların endotel denen iç tabakasının fonksiyonlarını olumsuz yönde etkilemekte. Neticede ateroskleroz denen damar cidarının kalınlaşması kötü yönde etkilenmiş oluyor. Sinir uçlarında hasarlanma hızlanıyor. Bu durumda erken yaşlarda kalp hastalığı, sinir uçlarında his kayıpları, böbrek fonksiyonlarında azalma ve göz dibindeki hasar sonucu aniden körlük gibi problemler oluşma ihtimalini artıyor. Bu oluşan hasarı tam anlamıyla düzeltmek gibi bir şansımız yok. Bu nedenle organlarda hasar oluşmaması amacıyla diyabetlilere, ağızdan tablet yada insülin de kullansalar oruç tutmalarını önermiyoruz."

SAĞLIKLI ORUÇTA 10 ADIM

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Çayakar sağlıklı oruç tutmak için 10 adımı şu şekilde sıraladı;

1- Günlük su ve sıvı içeceklerden minimum 2-3 litre tüketilmeli.

2- Aşırı tuzlu ve şekerli gıdalardan uzak durulmalı.

3- İftar süresi uzatılmalı. Bölerek yenilmeli.

4- Şeker, tansiyon, böbrek, kalp hastaları oruç tutacaklar ise mutlaka hekim kontrolünde olmalı.

5- Aşırı egzersizden uzak durulmalı.

6- Ortalama 8 saat uyunmalı.

7- İlaç alma saatleri hekim kontrolünde, Ramazan'a uygun şekilde değiştirilmeli.

8- Kepekli ve lifli gıdalar tercih edilmeli.

9- Çok ağır iftar sofraları yerine sağlıklı, hafif ve daha az çeşitten oluşan sofralar tercih edilmeli.

10- İftar sonrası düşük tempolu, yorucu olmayan yürüyüşler yapılmalı. - UŞAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ramazanı Sağlıklı Yaşayın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement