Revize Edilen Rekolteye İlk Tepki Kibar'dan - Son Dakika
Yerel

Revize Edilen Rekolteye İlk Tepki Kibar'dan

Revize Edilen Rekolteye İlk Tepki Kibar\'dan

Fatsa Ziraat Odası Başkanı Ziraat Mühendisi İbrahim Etem Kibar, Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığı tarafından daha önce 468 bin ton olarak açıklanan 2016 tahmini fındık rekoltesinin yoğun tepkiler ve baskılar sonucunda 420 bin ton olarak revize edilmesine tepki gösterdi.

01.11.2016 10:32

Fatsa Ziraat Odası Başkanı Ziraat Mühendisi İbrahim Etem Kibar, Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığı tarafından daha önce 468 bin ton olarak açıklanan 2016 tahmini fındık rekoltesinin yoğun tepkiler ve baskılar sonucunda 420 bin ton olarak revize edilmesine tepki gösterdi.

Başkan Kibar açıklamasında, "Revize edilen rekolte tahmini tatmin edici ve gerçekçi değildir, fındık fiyatlarına yukarı yönlü bir etkisi olmayacaktır. Karadeniz ekonomisinin can damarı olan fındık üzerinde oynanan oyunları bozabilecek tek bir makam devlet makamıdır" dedi.

"Fındık milli bir üründür ve sahip çıkılması gereklidir"

Başkan Kibar şöyle devam etti: "Dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini elimizde bulunduran bir ülke olarak fındık adına hiçbir milli çalışmamız yoktur. Fındık fiyatları serbest piyasa ekonomisine terke dildikten sonra tekelleşmenin önü açılmış oldu ve bugünkü düşük fiyatların tek bir sebebi var. O da tekelci firmadır. Devlet tarafından somut adımlar atılmadığı takdirde gelecekte tekelleşme daha da büyüyecektir. Dolaylı yoldan 10 milyon insana gelir sağlayan bir tarım ürününe mutlaka sahip çıkılmalıdır."

"Üreticilerimiz somut adımlar istiyor"

Devletin ilgili makamları tarafından yapılan her açıklama sonrası fındık fiyatlarının dalga geçercesine ya düşürüldüğünü ya da sabit kaldığını belirten Kibar, "Üreticilerimiz artık açıklama duymaktan sıkılmış durumda. Fındıktaki tekelleşmenin önüne geçmek için somut adımlar atılmalı ve hazine adına Fiskobirlik'e 50 ila 100 bin ton fındık aldırılması yeterli olacaktır. Devletimizin böyle bir hazırlık içerisinde olduğunun duyulması bile fiyatları tatmin olunacak seviyelere çıkarabilir. Bu hamle ihracat talebinin karşılanmasının mümkün olmadığı böyle bir sezonda üreticilerimizin zararına ürün satmasının önüne geçecektir. Bugün tüm üreticilerimizin ortak isteği tam olarak budur" diye konuştu.

"Üreticilerimiz her türlü fedakarlığa hazır"

Başkan Kibar açıklamasını şöyle tamamladı: "Üreticilerimiz artık fındık fiyatı düşünmekten bahçelerine bakım yapamıyorlar. Verim ve kaliteyi artırmaya yönelik çalışmalarımıza haklı olarak ilgi göstermiyorlar. Her yıl belirsiz fiyat düşüncesi üreticilerimizi üretim kanadından uzaklaştırmış durumda. Üreticilerimiz artık ürettiği ürünün taban ve tavan fiyatını bilmek istiyor. Devletimizin fındıkta müdahale alımı ve satımı yapabilecek kurumu devreye koyması halinde üreticilerimiz verim ve kaliteye artırmaya yönelecek ve çiftçilik mesleğini layıkıyla yerinde sürdürecektir. Böyle bir durumda üreticilerimiz Alan bazlı destekleme modelinden feragat etmeye hazırdır." - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Revize Edilen Rekolteye İlk Tepki Kibar'dan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement