Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nde diyetisyen Ceren Aktaş, yeteri kadar su içilmediği takdirde insan yaşamının tehlikeye girebileceğini, bir saatte bir bardak su tüketilmesi gerektiğini belirtti.
Aktaş, yaptığı açıklamada, hayatın devamı için gerekli olan suyun birçok hastalığa karşı da koruyucu önemi olan yaşam kaynağı olduğunu kaydederek, hastalıklara neden olan toksinlerin vücuttan atılması, tansiyonun kontrol altında tutulması, böbrek fonksiyonlarının korunması ve kilo kontrolünün sağlanması gibi yararlarının yanı sıra yeterli su tüketiminin kalp krizi ve felci de önleyici özellik taşıdığını bildirdi.
İnsan vücudunun yüzde 75'ini suyun oluşturduğunu, beynin yüzde 85'i, kanın yüzde 90'ı, kasların yüzde 75'i, böbreklerin yüzde 82'si ve kemiklerin yüzde 22'sinin su olduğunu aktaran Aktaş, hücrelerin yaşamsal faaliyetlerinin ve vücut fonksiyonlarının sürmesinin vücuttaki su dengesinin korunmasıyla mümkün olduğunu vurguladı.
Vücutta biriken toksinlerin atılması ve vücudun ısı dengesinin sağlanması için idrarla bin 500, deri yoluyla 500, dışkı ve solunum ile de 300'er mililitre su kaybedildiğini anlatan Aktaş, şöyle devam etti:
"Yeteri kadar su içilmediği takdirde insan yaşamı tehlikeye girebilir. Bu yüzden bir insanın günde içeceği su miktarı en az 2,5 litre olmalı ve su tüketimi tüm güne yayılmalıdır. En doğrusu ise saatte bir bardak su tüketilmesidir. Su içme metabolizmayı da hızlandırıyor."
Çay, kahve, kola, meşrubat gibi içeceklerin su yerine geçmediğini, günlük su tüketimi miktarından sayılmayacağına dikkati çeken Aktaş, yemeklerden önce su tüketmenin açlık hissini azaltacağını, bunun da yemek sırasında gereğinden fazla besin tüketimini engelleyeceğini belirtti.
Günlük hayatta yeteri kadar su içmek vücuttaki yağların çözülmesini sağlayarak yağ yakımını hızlandırdığını bildiren Aktaş, şöyle dedi:
"Fazla su tüketimi de zararlı. Böbreklerin belirli bir oranda su atma kapasitesi vardır. Fazla su tüketildiğinde böbreklerin bunu vücuttan atması zorlaşır. Bu durumda fazla su kanda birikerek elektrolit dengesizliğine, sodyum kaybına, halsizliğe, bulantıya ve koma haline neden olabilir. Yeteri kadar su içilmediğinde insan yaşamı tehlikeye girebilir. Eğer idrar rengi koyulaşmışsa, cilt pul pul dökülüyorsa, yemek yenilmesine rağmen sürekli açlık hissi varsa, yorgunlukla artan eklem ve kas ağrıları vücudun su ihtiyacı olduğunu gösterir. Yüzde 20'lik su kaybı yaşamı tehdit edebilir." - Diyarbakır
Son Dakika › Yerel › Saat Başı Bir Bardak Su İçilmesi Öneriliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?