Sağ ve Sol Kepez'de Buluştu - Son Dakika
Yerel

Sağ ve Sol Kepez'de Buluştu

Sağ ve Sol Kepez\'de Buluştu

Kepez Belediyesi, 12 Eylül 1980 darbesinde idam edilen Adalı ve Pehlivanoğlu isimlerini verdiği caddelere, tabelalarını darbenin 35. yılında dikti.

13.09.2015 14:45

Kepez Belediyesi, 12 Eylül 1980 darbesinde idam edilen Adalı ve Pehlivanoğlu isimlerini verdiği caddelere, tabelalarını darbenin 35. yılında dikti.

Kepez Belediye Meclisi, terörün tırmandığı, kardeş kavgasının çıkarılmak istendiği bir dönemde anlamlı bir çalışmaya imza attı. Eylül ayı olağan meclis toplantısında 12 Eylül askeri darbesinin acı hatıraları olan Adalı ve Pehlivanoğlu isimlerinin caddelere verilmesi oy birliği kabul edilmişti.

FARKLI GÖRÜŞLER SOKAKTA KESİŞTİ

12 Eylül askeri rejimi tarafından ilk idam edilen kişi olan ve Kurtuluş Hareketi mensubu Necdet Adalı'nın ismi Zafer Mahallesi'ndeki 2612 Sokak'a verilmişti. Kepez Belediye Meclisi, 12 Eylül darbesinin sonra idam edilen ilk ülkücü olan Mustafa Pehlivanoğlu'nun ismini de Zafer Mahallesi'nde 2617 Sokak'a verilmesi kararını almıştı. Böylece 12 Eylül'de idam edilen farklı siyasi görüşteki iki sembol isim, Kepez'de Zafer Mahallesi'nde kesişen iki sokakta buluştu. Adalı ve Pehlivanoğlu ile Akkabak'ın isimlerinin yazılı olduğu tabelalar da isimlerinin verildiği caddelere, 12 Eylül askeri darbenin 35. yılında konuldu.

ASKERİ DARBELER UNUTULMASIN, DİYE...

Daha önce de birçok önemli değerin isminin ilçede yaşatılmasına vesile olan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Eylül ayı meclis toplantısındaki konuşmasında şunları söylemişti: "12 Eylül 1980 darbesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin en karanlık günleridir. Demokrasinin askıya alındığı o dönemlerde insanların suçsuz yere öldürüldüklerini, sivil siyaset yerine askeri vesayetin tercih sebebi haline getirilmesini meşru getirecek nice oyunlar oynandığını görüyoruz. Kenan Evren'in 'Bir sağdan astık bir soldan' açıklaması hafızalarda utançla yer aldı. Necdet Adalı, 17 yaşındayken hapse atıldı. Yaşı büyütülerek idam kararı alındı. Aradan süre geçiyor ve suçu olmadığı anlaşılıyor. Ama zamansız gelen ölüm geri gelmiyor. O günlerin rejimi için, dengeyi kurmak için bir de sağ görüşlü birini idam etmek gerekiyordu. Pehlivanoğlu, suçsuz bir delikanlı. Ailesi idamından 3 gün sonra ziyarete geldiğinde yavrularını kaybettiklerini öğreniyor. Böylesi suçsuz idamların bir daha yaşanmaması ve sivil siyasetin egemen olması için 12 Eylül'ün sembol isimlerinin hatırlanmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda isimleri caddeler verdik." - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sağ ve Sol Kepez'de Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement