Sağlık Sigortası Yasasının Genişletilmesi Talebi, - Son Dakika
Yerel

Sağlık Sigortası Yasasının Genişletilmesi Talebi,

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Ali Evren, 5510 sayılı sağlık sigortasının yeniden gözden geçirilerek, genişletilmesini istedi.

12.11.2015 18:05

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Ali Evren, 5510 sayılı sağlık sigortasının yeniden gözden geçirilerek, genişletilmesini istedi.

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Ali Evren, yazılı bir açıklama yaparak, 5510 sayılı sağlık sigortasının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Evren, "Mesleki Teknik okulların gelişmesi için 5510 sayılı sağlık sigortası yeniden gözden geçirilerek düzenlenme getirilmeli. Çırak, kalfa ve işletmelerde mesleki eğitim gören stajyer hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası; meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46'ncı maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerden aylık prime esas kazanç tutarı, belirlenen günlük prime esas kazanç alt sınırının otuz katından fazla olmayanlar hakkında ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanır. Ancak buradaki prim gün sayısı emekliliğe sayılmamaktadır" dedi. Sanayi sitelerine artık ara eleman, çırak ve kalfalar gelmeyen ve sanatın öğrenilmediği ilin gelişmesi mümkün olmadığını belirten Evren, "Bir zamanlar Malatya'da her meslek dalında imalatlar yapılırken, sanayi sitelerinde civar illere imalat yapılan mallar gönderilirken şimdi civar illerden mallar bizlere gelmekte. Mobilyacı, tornacı, ağaç doğramacısı, terzisi, ayakkabıcısı ve buna benzer birçok imalat yapan mesleklerimizin ustaları bitmek üzere çünkü iş yerlerinde yalnız çalışıyorsa, ilimizde 3 bine yakın imalatçı var mesleki çıraklık okulunda okuyan çırak sayısı 626'ya, kalfa sayısı 413'e düşmüşse bu mesleki okullara hükümetin acilen yeniden gözden geçirerek önem verilmelidir. Bu mesleki okulların yapılacak bir kanunla ve yönetmenlikle değişmesi gerekir yoksa imalatçılarımız bitme noktasına gelir" dedi. Sorunun aşılabilmesi için mesleki okullara cazibeli uygulamaların getirilmesini isteyen Evren, "Çırak ve kalfaların sigorta hakları devlet tarafından yatırılmalıdır. Kalfalar sürekli çalışması halinde asgari ücretin yarısını devletten yarısını bulunduğu iş yeri tarafından ödemesi yapılmalıdır. Ustalık belgesi alan kalfalar da iş yeri açıp imalat yapmak isterler ise 200 bin TL faizsiz kredi finansı sağlanmalı, 2 yıl vergi muafiyetleri getirmeli Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerine uygulanmalıdır. Mesleki okullarına esnaf ve sanatkarların sanayicilerin fatura kesilirken yüzde 18 KDV'nin yüzde 2'si mesleki okulların gelişmesi için buralara aktarılmalıdır. İmalat yapan çalışan ustalarımıza Bağ-kur sosyal primlerinin ve iş yerinin yanında 1 ila 10 kişi çalıştıranların sosyal sigortalarında yüzde 15 indirim yapılmalıdır. Büyük şehir belediyelerinde olan tabela ve çevre temizlik gibi vergilerin bazılarında esnaflarımıza muafiyetler getirilmelidir. Bir ilin imalat sanayisi çalışıyorsa orada bilim ve teknolojisi gelişiyorsa orada AŞ var iş var huzur vardır" diye konuştu. - MALATYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sağlık Sigortası Yasasının Genişletilmesi Talebi, - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement