Sakarya'da "Sosyal Güvenlik Reformu'nun Yansımaları Konferansı - Son Dakika
Yerel

Sakarya'da "Sosyal Güvenlik Reformu'nun Yansımaları Konferansı

Sakarya\'da "Sosyal Güvenlik Reformu\'nun Yansımaları Konferansı

Sakarya'da, "Sosyal Güvenlik Reformu'nun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları, İş Sağlığı ve Güvenliği" konulu konferans düzenlendi.

28.01.2013 18:27

Sakarya'da, "Sosyal Güvenlik Reformu'nun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları, İş Sağlığı ve Güvenliği" konulu konferans düzenlendi.

Sakarya Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Halil Kocacık Konferans Salonu'nda, serbest muhasebeci ve mali müşavirlere yönelik olarak gerçekleştirilen konferansa, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, SGK Yönetim Kurulu Üyesi Salih Kılıç, Sakarya Valisi Mustafa Büyük daire müdürleri ile meslek odası üyeleri katıldı.

Toplantının açılış Konuşmasını yapan SGL Sakarya İl Müdürü Nurten Canbasoğlu, 28 yıldır bu kurumun içinde olduğunu ve son yıllarda yaşanan değişimlerle bu kurumun bir üyesi olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Canbasoğlu'nun konuşmasının ardından kürsüye gelen TZOB Genel Başkanı ve SGK Yönetim Kurulu Üyesi Şemsi Bayraktar, "SGK kayıt dışılığın önlenmesi konusunda ciddi çalışmalar yapıyor. Kayıt dışılıkla mücadele çalışmalarına destek veriyoruz. Bu çalışmalarla kayıt dışı ekonomi yüzde 51'lerden yüzde 40'lara düştü. Prim gelirlerimiz artıyor, artık gelirlerimizle giderlerimizi karşılamaya başladık, en büyük hedefimiz kayıt dışılığı yüzde 15'e düşürmek. Yakaladığımız ivmeyi düşürmeden devam edeceğiz. En fazla kayıt dışılık yüzde 85 oranla tarımda. Bunun en önemli kesimini kadınlar oluşturuyor. Kadınlarımız için çeşitli yönetmelikler yaparak, bu sorunu çözmek istiyoruz. Bağ-Kur ile ilgili bazı kanunları geçirmeyi başardık ve bu kesimin durumunu iyileştirdik" dedi.

Bayraktar, kayıt dışı ile mücadelede denetim gücünün artırıldığını ifade ederek, mükelleflerin vergi yükünü azaltarak ve mücadeleyi sürdürerek kayıt dışılığın azaltılabileceğine dikkati çekerek, "Denetimler yapılırken küçük esnafı da dikkate almak gerekir. Eğer denetimlerde ipin ucu kaçarsa bu küçük esnafımızın bitmesi anlamına gelir" dedi.

Bu anlamda SGK'nın mükemmel çalışmalar yaptığına dikkat çeken Bayraktar, "Çocuklarımızla konuyla ilgili kitaplar dağıtıyor ve bilinçli bir nesil yetişiyor. Türkiye'nin her yerinde SGK merkezleri açılıyor. Bu, vatandaşların ayağına gidiyoruz demektir. Sağlıkta müthiş bir suistimal var. Bundan bahsetmek istemiyorum ama çok büyük bir suistimal var. Bunun için de avuç içi tarama sistemi geliyor. SGK'nın bu problemlerini aşmamız lazım. Aksi takdirde çiftçinin, emeklinin, çalışanın sorunlarını halletmemiz mümkün değil. Bunun için problemlerimizi mutlaka halletmemiz lazım" şeklinde konuştu.

Bayraktar'ın ardından kürsüye gelen SGK Başkanı Fatih Acar da bir zamanların en hantal kurumu olan SGK'nın 24 bin 500 çalışanı ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte şimdi örnek alınan çalışmaları gıptayla izlenen bir kurum haline geldiğini belirtti.

2008 yılında hayata geçirilen reform ile yüzlerce bürokrasinin önüne geçtiklerini kaydeden Acar, e-devlet uygulamasında yüzde 61 ile en çok kullanılan uygulamanın SGK'ya ait olduğunu söyleyerek vatandaş odaklı çalışmalarını aralıksız devam ettireceklerini söyledi.

2008 yılında en kötü devlet binalarının SGK binaları olduğunu hatırlatan Acar, "Bugün 423 yeni müdürlüğü hizmete soktuk. İl Müdürlüğü olarak ilk kez Çanakkale'de ikinci kez de Sakarya'da yeni İl binaları yaptık. Bugün bu sayı 40'a yükseldi. İnşallah 2013 yılı sonunda 81 ilimizde 567 SGK hizmet binası ile vatandaşlarımızın rahatça işlemlerini yapabilecekleri kurumlar hizmete girmiş olacak" dedi.

Kayıtdışı ekonominin adeta uykularını kaçırdığını belirten Acar şunları söyledi:

"Bu toplantı vesilesi ile 2023 olarak belirlediğimiz kayıtdışında yüzde 15'lik oranı 3 yıl öne çekerek, bu hedefimizi 2020 yılında gerçekleştireceğimizi söylüyorum. Son 3,5 yıl içinde 1 milyon 800 bin kişi istihdam edilerek kayıt altına alındı. Bu oranı önümüzdeki dönemde daha da arttırmak istiyoruz."

2013 yılında başlattıkları meslek kodu uygulaması ile artık bir iş yerinde sadece kaç kişinin çalıştığını değil hangi işleri yaptıklarını da tespit etmeye başladıklarını anlatan Acar, "İşverenlere buradan bir kez daha sesleniyorum. Biz sizin kime ne kadar ücret verdiğinizi biliyoruz. Biz size gelmeden siz bilgilerinizi düzeltin. Nisan ayından itibaren işletmeleri tek tek gezeceğiz. Asgari ücretten fazla ücret verdiğiniz çalışanı asgari ücretli olarak gösteremezsiniz. Bu tablo biran önce düzeltilmeli" dedi.

Önümüzdeki günlerde anlaşma sağladıkları 3 GSM operatörü aracılığıyla vatandaşların sorularına SMS yolu ile cevap vermeye başlayacaklarını anlatan Acar, "Vatandaşımız merak ettiği bilgiyi 5502'ye kısa mesaj atarak cevabını öğrenebilecek. Alo 170 hizmet hattında 300 personelimiz çalışıyor ve vatandaşı bilgilendiriyor. Nereden nereye geldik. Bir zamanların hantal kurumu şimdi vatandaşın ayağına hizmeti götürüyor. Bu 24.500 çalışanımızın özverisiyle oluyor" dedi.

Hedeflerinin 2013 yılı sonunda teknolojik altyapısını tamamlamış, hizmet binalarını bitirmiş ve vatandaş memnuniyetini yüzde yüze çıkarmış SGK olduğuna belirten Acar, SGK personeline de "Size nasıl muamele edilmesini istiyorsanız, vatandaşa öyle muamele edin" çağrısını yineledi.

Başkan Acar'ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Sakarya Valisi Mustafa Büyük ise, 900 bin nüfusa sahip Sakarya'da 125 kişinin SGK kapsamı dışında olduğunu anlatarak, "Bizi SGK'lılardan çok bu 125 bin kişi ilgilendiriyor. Bu rakamı incelediğimizde hepsinin de ihtiyaç sahibi kişiler olmadığını görüyoruz. Bunun çoğu kayıtdışı diye tabir ettiğimiz yollarla geçimlerini sağlayan kişiler. SGK'ya bu anlamda büyük iş düşüyor. Kayıt dışı azalırsa hem istihdama katkı sağlanmış olacak hem de insanlarımız güvence altına alınmış olacaklar" dedi.

Vali Büyük'ün konuşmasının ardından SGK İl Müdürü Nurten Canbasoğlu'nun moderatörlüğü'nde konferansa geçildi. Konferansa Sigorta Primleri Genel Müdür Vekili Cüneyt Olgaç ve İş Sağlığı Güvenlik Uzmanı Kenan Yavuz katılarak katılımcıları bilgilendirdiler. - SAKARYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sakarya'da 'Sosyal Güvenlik Reformu'nun Yansımaları Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement