Sanko Üniversitesi, Bilimsel Toplantıya Evsahipliği Yaptı - Son Dakika
Yerel

Sanko Üniversitesi, Bilimsel Toplantıya Evsahipliği Yaptı

Sanko Üniversitesi, Bilimsel Toplantıya Evsahipliği Yaptı

Sanko Üniversitesi, ‘Omuz Ekleminin Ultrasonografik Değerlendirilmesi ve Omuz Artroskopisi’ konulu eğitim toplantısına ev sahipliği yaptı.

19.03.2014 12:05

Sanko Üniversitesi, 'Omuz Ekleminin Ultrasonografik Değerlendirilmesi ve Omuz Artroskopisi' konulu eğitim toplantısına ev sahipliği yaptı.

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Konferans Salonu'nda, uluslararası düzeyde gerçekleşen eğitim toplantısında, konunun uzmanı pek çok akademisyen konuşmacı ve katılımcı bir araya geldi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Sanko Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nalan Akbayrak, kuruluş aşamasında olan Sanko Üniversitesi'nin 2014-2015 döneminde eğitime başlayacağını bildirdi.

Prof. Dr. Akbayrak, burada olan tüm katılımcılara teşekkür ederek, şunları söyledi:

"Sağlık Bilimleri alanında eğitim öğretime başlayacak olan üniversitemiz eğitimin yanında toplumsal sağlık alanında da şehrimize katkı sunacak. Hastanemiz bünyesinde bugüne kadar pek çok konuda konferans oldu. Bundan sonra da üniversite ve hastane işbirliğiyle konferanslarımız ve eğitim toplantılarımız devam edecek."

OMUZ ANATOMİSİ

Açılış konuşmasının ardından Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Sever, 'Omuz Anatomisi; Anatomik Nedir? Patolojik Nedir?' konulu bir sunum yaptı.

Katılımcılara omuz anatomisi hakkında bilgi veren Opr. Dr. Gökhan Sever, "Omuz eklemleri hareket genişliği en yüksek olan eklemlerdir. Dolayısıyla yumuşak doku stabilitesi ağırlıktadır ve bu durum yumuşak doku deformasyonuna sebep olmaktadır" dedi.

Toplantıda Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Levent Bostancı, "Artroskopik Portaller; Hangi Portal? Ne Zaman?" konulu sunumunda, omuz artroskopisinin uygulanış şekli hakkında bilgi verdi.

Yumuşak dokuların kolaylıkla zedelenebildiğine dikkati çeken Opr. Dr. Bostancı, "Omuz eklemleri geniş bir eklem açıklığı ve zayıf kemik desteği olan geniş yumuşak dokudan oluşan eklemlerdir. Bu eklemler çok kolay zedelenebilir" diye konuştu.

Omuz artroskopisinin iki pozisyonda uygulanabileceğini belirten Opr. Dr. Bostancı, "Tedavi hasta daha çok şezlong pozisyonundayken uygulanır. Hasta omuz eklemi dışarıda kalacak şekilde oturtulur. Omuz artroskopisi portalları hasar görecek dokudan uzak olmalı ve referans noktaları önceden belirlenmeli. Referans noktaları çizilmeden omuz artroskopisi uygulanmamalı. Aksi takdirde ne kadar tecrübeli olursak olalım dokular zarar görebilir" şeklinde konuştu.

Opr. Dr. Bostancı, 'Referans noktaları ve çizimler', 'Kanülün yerleştirilmesi', 'Lateral ve Superier giriş' gibi konularda katılımcıları bilgilendirdi.

AMELİYATIN EN KİLİT NOKTASI DÜĞÜM ATMAK

'Artroskopik Düğüm Teknikleri ve Anchor Seçimi' konulu sunumunda ameliyatın en kilit noktalarından birinin 'Düğüm atmak' olduğunu belirten Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Aydın Büdeyri, "Cerrahide çok fazla düğüm tekniği var. En güvenilir teknik hangisidir? Düğüm attıktan sonra nasıl ameliyathaneden emin bir şekilde çıkarız sorularına cevap bulmamız gerekiyor. Açık cerrahide kullanılan düğüm kapalı uygulama için uygun değildir. Düğüm kaliteli olmalı ve güven vermelidir" dedi.

Düğüm teknikleri hakkında bilgi veren Opr. Dr. Büdeyri, iyi düğüm atmak için neler yapılması gerektiğini anlattı.

"Amaç sağlam düğüm atmak" diyen Opr. Dr. Büdeyri, "Düğüm neden gevşer, doku neden iyileşmez…? ya doku yırtılmıştır ya yanlış ip ya da yanlış düğüm tercihi yapmışızdır veya ilmik kaymıştır. Bu seçenekler artabilir. Önemli olan düğümün gideceği yolu görmek ve bilmektir. Beklenmeyen durumda organize kalmak çok önemlidir. Daha güçlü ve dayanıklı düğüm atmak için dikkat şarttır" ifadelerini kullandı.

'Rotator Manşet Yırtıkları ve Omuz İnstabilitesi' konulu bir sunum gerçekleştiren Dokuz Eylül Üniversitesi Ortopedi Bölümü'nden Prof. Dr. Mustafa Özkan ise konuşmasında, adalelerin senkronize halde çalıştığını ifade ederek, "Herhangi bir adalede meydana gelebilecek problem diğer adaleleri de etkiler. Bu da omuz biyometrisinin bozulmasına sebep olur. O bölgede oluşan yırtık zamanla daha da büyür. Yırtık meydana geldikten sonra diğer tendonlara binen yük, yırtıkta büyüme oluşturur. Hasar 2-2.5 senede ortaya çıkar" dedi.

Bu vakaların görüldüğü hastaları tedavi ederken yağlı dejenerasyon olmadan müdahalenin büyük önem taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Özkan, "Yağlı dejenerasyon fazlalaştıkça yırtık dikilse bile sonra tekrarlama riski artar. Tendonun yapısında bozukluk meydana gelir. Fonksiyonel açıdan bir fayda sağlamaz" diye konuştu.

Tedavide yırtığın şeklinin iyi tespit edilmesi gerektiğinin önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özkan, yırtığın derecesine göre tamiri konfigüre etmek gerektiğini kaydetti.

YIRTIĞIN TEDAVİ AŞAMALARI

Cerrahi işlem dışındaki tedavi yöntemlerinin tedavinin faydası açısından tercih edilmediğini söyleyen ABD'li Dr. Joseph C. Tauro ise 'Omuz Ultrasonografik Değerlendirilmesi, İleri Retrakte Yırtıklar Artroskopik Retrakte Subscapularis Tamiri' konulu sunumunda, ameliyat görüntüleri ışığında, yırtığın tedavi aşamalarıyla ilgili bilgi verdi.

Tedavide cerrahi işlemlerin sağlıklı sonuç vereceğini belirten Dr. Joseph C. Tauro, "Tedaviye geç kalındığında iyi bir sonuç elde edemezsiniz. Hasta size gelene kadar yırtık büyüyebilir. Fizik tedavi de çözüm olmaz. Yırtık daha da kötüleşebilir" uyarısını dile getirdi.

Hastanın yaşı ve yırtığın derecesinin tedavide önemli yer tuttuğuna dikkat çeken Dr. Joseph C. Tauro, "Bütün yapıların konumunu iyi bilmek tedavide başarı şansını artırır. Yırtığın şekli tam olarak belirlenmeli ki tamiri de ona göre belirlenebilsin" diye konuştu.

Konuşmasının ardından Dr. Joseph C. Tauro'ya, Sanko Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav tarafından toplantıya katılımından ötürü teşekkür belgesi takdim edildi. Prof. Dr. Sınav tüm konuşmacı ve katılımcıları katkılarından dolayı teşekkür ederek, Sanko Üniversitesi'nin bu tür bilimsel organizasyona ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

GÜNÜMÜZDE AÇIK CERRAHİ ÇOK FAZLA TERCİH EDİLMİYOR'

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Demirtaş da toplantıda 'Masif Cuff Yırtıkları ve Artroplasti' konusunda bilgi verdi.

Günümüzde açık cerrahinin çok fazla tercih edilmediğini belirten Prof. Dr. Demirtaş, bilgi ve deneyimin önemine vurgu yaptı.

"MR değerlendirilirken klinik bulgulara hakim olmak gerekir" diyen Prof. Dr. Demirtaş, "Tedavide 'Cerrahi mi yoksa artroskopi mi?' tercihinden ziyade uygulanacak prensipler çok daha büyük önem taşıyor. Artroskopik uygulamada temel prensiplerin uygulanmaması durumunda faciaya yol açabilirsiniz. Doğru bilgi ve doğru prensiple hastaya faydalı olursunuz fakat yanlış bilgi ve yanlış prensiple hastaya zarar verirsiniz. Emek ve deneyimle başarı oranı da yükselir" diye konuştu.

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Cenk Cankuş da "Omuz Ekleminin Ultrasonografik Değerlendirilmesi ve Omuz Artroskopisi" konulu eğitim toplantısına katılan tüm katılımcılara teşekkür ederek, böyle bir organizasyonda yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Toplantının son bölümünde Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Radyoloji Uzmanlarından Dr. Zülküf Ekşi 'İnteraktif Omuz Ultrason Pratiği' konusunda bilgiler verdi. Toplantı ortopedide güncel teknikler ve son gelişmelerle ilgili 'vaka tartışması' ile son buldu. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sanko Üniversitesi, Bilimsel Toplantıya Evsahipliği Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement