Saü'de Mobbing Paneli - Son Dakika
Yerel

Saü'de Mobbing Paneli

Saü\'de Mobbing Paneli

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Çevirme çalışma hayatında üstten asta doğru mobbing uygulanabildiği gibi aynı kademede çalışanların da birbirlerine mobbing yapabileceğini söyledi.

16.12.2015 12:21

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Çevirme çalışma hayatında üstten asta doğru mobbing uygulanabildiği gibi aynı kademede çalışanların da birbirlerine mobbing yapabileceğini söyledi.

MOB BİNG PANELİ

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sağlık Yüksekokulu tarafından "Mobbing Paneli" düzenlendi. SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinliğe SAÜ Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Çevirme konuşmacı olarak katıldı.

PSİKOLOJİK ŞİDDET

Mobbingin psikolojik şiddet olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Çevirme, mobing kavramının çalışanların birbirlerini rahatsız edici davranışlarla taciz etmeleri, birbirlerine kötü davranmaları ve kişilerarası psikolojik şiddet uygulamaları anlamında kullanıldığını belirtti.

MOBBİNG TÜRLERİ

Mobbing türlerinin uygulayan kişinin statüsüne göre farklılık gösterdiğine dikkat çeken Çevirme, "İş yeri içinde üstten asta ve asttan üste doğru mobbing uygulanabilirken aynı kademdeki çalışanların da birbirlerine mobbing davranışı sergileyebilmektedir" diye konuştu. Mobbingin dikey ve yatay olarak ikiye ayrıldığını söyleyen Çevirme "Mobbing uygulayan kişiye tacizci, mobbinge maruz kalan kişiye de mağdur denmektedir" şeklinde konuştu.

MOBBİNG MAĞDURLARI

Mobbing mağdurlarının psikolojik gerilim durumu kişinin çocuklarının, eşinin veya anne babasının da ruhsal bunalıma girmesine sebep olduğunu dile getiren Çevirme, Mobbingin etkilerini "İntihar girişimleri, kazalar, gerginlik, öfke, kalp krizleri, aşırı kilo alma veya verme, panik ataklar, şiddetli depresyon, uyku bozuklukları, alkol bağımlılığı ile bunlara bağlı olarak oluşabilecek belirtiler" şeklinde sıraladı.

MOBBİNG HAKKINDA ÖNERİLER

Mobbing hakkında talep ve önerilerde bulunan Doç. Dr. Çevirme, "Toplu iş sözleşmelerine işyerinde psikolojik vakaların yaşanmaması için önleyici nitelikte hükümler konulmasına özen gösterilmelidir. Psikolojik taciz iddialarıyla yürütülen iş ve işlemlerde kişilerin özel yaşamlarının korunmasına azami özen gösterilecektir" dedi.

PSİKOLOJİK TACİZ

İş sağlığı ve güvenliğinin çalışma barışının geliştirilmesi açısından önemli olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ayşe Çevirme, "İşyerinde psikolojik tacizle mücadele öncelikle işverenin sorumluluğundadır. İşverenler çalışanların tacize maruz kalmamaları için gerekli bütün önemleri almalıdır. Bütün çalışanlar psikolojik taciz olarak değerlendirebilecek her türlü eylem ve davranışlardan uzak durmalıdır" ifadelerini kullandı.

Program sonunda Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sevin Altınkaynak, Doç. Dr. Ayşe Çevirme'ye teşekkür belgesi verdi. - SAKARYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Saü'de Mobbing Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement