Şehit Piyade Üsteğmen Halil Durmaz'ın kabri 37 yıl sonra ziyaret edildi - Son Dakika
Yerel

Şehit Piyade Üsteğmen Halil Durmaz'ın kabri 37 yıl sonra ziyaret edildi

Şehit Piyade Üsteğmen Halil Durmaz\'ın kabri 37 yıl sonra ziyaret edildi

28 Nisan 1987'de Hakkari'de teröristlerle girdiği çatışmada şehit düşen Piyade Üsteğmen Halil Durmaz'ın Eskişehir Hava Şehitliği'nde bulunan kabri, 37 yıl sonra silah arkadaşları tarafından ziyaret edildi. Şehit Durmaz'ın eşi Hülya Durmaz, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, vatanını ailesine tercih etmesinin gurur verici olduğunu söyledi.

26.05.2024 11:36

28 Nisan 1987'de Hakkari'de teröristlerle girdiği çatışma sonucunda şehit düşen Piyade Üsteğmen Halil Durmaz'ın Eskişehir Hava Şehitliği'nde bulunan kabri, 37 yıl sonra silah arkadaşları tarafından ziyaret edildi.

Afyon ilinin Emirdağ ilçesi Dağılgan köyünde doğan ve Kara Harp Okulu'ndaki eğitiminin ardından 1982 yılında teğmen olarak orduya katılan Halil Durmaz, 28 Nisan 1987 yılında Hakkari Dağ ve Komanda Tugayı 1'nci Komando Taburu'nda şark hizmeti yaparken teröristlerle girilen çatışmada şehit düştü. Evli ve bir erkek çocuğu babası Durmaz'ın vefatı o dönemlerde hem ailesine hem de komutanları olarak başlarında bulunduğu askerlere büyük üzüntü yaşattı.

Şehadete erişinin ardından Eskişehir Hava Şehitliği'ne defnedilen Şehit Piyade Üsteğmen Halil Durmaz'ın kabri, şehit olduğu dönemde komutanlığını yaptığı askerleri tarafından ziyaret edildi. Farklı illerden Eskişehir'e gelen ve 37 yıl sonra komutanlarının mezarı başında anan silah arkadaşları, duygu dolu anların yaşanmasına sebep oldu. Halil Durmaz'ın şehit olduğu yıllarda gerek vatani görevini yapmak için er ve erbaş olarak orada bulunan gerekse Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde astsubay ve subay olarak görev yapan silah arkadaşları, gösterdikleri vefa örneği ile şehidin eşi Hülya Durmaz'a da duygu dolu anlar yaşattı. Aradan geçen 37 yılın ardından aralarında emekli subayların ve emekli generallerin de bulunduğu silah arkadaşları tarafından şehit eşinin kabrinin ziyaret edilmesinden büyük memnuniyet duyduğunu belirten Hülya Durmaz, kocasının bayrağını seven birisi olarak vatanını ailesine tercih etmesinin gurur verici olduğunu söyledi.

"O zamanın askerleriyle Şehit Üsteğmen Halil Durmaz'ı anmak maksadıyla buradayız"

1987 yılında üsteğmen olarak görev yapan emekli Albay Halit Olgun, "O zamanın askerleriyle beraber Şehit Üsteğmen Halil Durmaz'ı anmak maksadıyla buradayız. Türkiye'nin çok değişik coğrafyalarından gelenler var. 81 vilayetimiz var, inanıyorum ki bunun yüzde 30'undan gelenler oldu. Hatta Almanya'dan gelen arkadaşımız var. Biz 37 yıl sonra şimdi, bu topraklarda can vermiş kardeşimizi anmak maksadıyla bir araya gelmiş o zamanki yirmili yaşlarının gençleriyle şimdiki dede olmuş insanlar bir güzelliği yaşatmaya, değer yargılarının değersizleştiği günümüz dünyasında bir değeri ortaya koymaya çalışıyoruz. İnanıyorum ki bundan da burada bulunan herkes ziyadesiyle memnuniyet duyuyordur" dedi.

"Terör ve teröristlerle mücadelenin ilk büyük çatışmasında 12 şehit vermiştik"

Halil Durmaz'ın nasıl şehit düştüğünü anlatan Olgun, "28 Nisan 1987 yılında Ramazan'ın ilk günü. 1980'lerde başlayan terör ve teröristlerle mücadelenin ilk büyük çatışmasıydı. Şemdinli, Tütünlü bölgesinde cereyan etmişti. Çatışmada 1 binbaşı, 2 üsteğmen ve yaklaşık 9 erbaşı şehit vermiştik. O çatışmada Ömer Aktuğ binbaşımız, İzzettin Polat ve Halil Durmaz üsteğmenimiz ile ismini şu an ifade edemeyeceğim vatan evlatları şehit oldular. Bu ülkenin bekası için canlarını feda ettiler. Bu ülke varsa bu bayrakların altında yatan şehitlerin yüzü suyu hürmetine var. Biz askerler olarak vatan, millet, cumhuriyet ve vazife uğrunda seve seve hayatını feda etmeye yemin etmiş insanlar olarak bundan onur ve hep gurur duyuyoruz. Bizim hayatımız vatan, şeref ve vazife. Başka da bir şey yok" şeklinde konuştu.

"Birileri bu vatan için şehit olacaktı, bu şehitlerin arasında benim sevgili eşim de vardı"

Şehit Piyade Üsteğmen Halil Durmaz'ın eşi Hülya Durmaz ise eşinin silah arkadaşlarının gerçekleştirdiği ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirirken şu ifadeleri kullandı:

"82 devreler her yıl 28 Nisan'da anma programlarını gerçekleştiriyorlar. Ancak ben şuna inanıyorum, bu vatanı ve toprağı her bir bireyimiz çok sevmekte. Yakın olmasak da onların gönüllerinde şehitlerimizin yaşadığına ben inanıyorum. Değerli komutanımız, devre arkadaşı ve nefer olan askerleri başta olmak üzere gelen bütün misafirlerimizin hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Çok mutlu olduğumu söyleyebilirim. Karışık duygular yaşadım. Eşimin aralarında olmasını çok isterdim ama vatanını ve bayrağını seven bir asker olarak da bizleri vatanına tercih etmesi gurur veriyor. Bu vatan hepimizin vatanı. Birileri bu vatan için şehit olacak, bu şehitlerin arasında benim sevgili eşim de vardı. Eşim başta olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum." - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Şehit Piyade Üsteğmen Halil Durmaz'ın kabri 37 yıl sonra ziyaret edildi - Son Dakika


Advertisement