Yük taşımacılığında hayvan gücünden faylananların sayısı yok denecek kadar azalınca, yetiştirecek çırak bulamayan son semer ustaları da iş yerlerini kapatıyor.
Kastamonu'nun Devrekani ilçesinde yaşayan Süleyman Kadirustaoğlu, 55 yıldır yürüttüğü semercilik mesleğiyle ailesinin geçimini sağlıyor.
3 kız evladını bu meslekten elde ettiği gelirle büyüten Kadirustaoğlu, şimdilerde semerciliğin ilgi görmemesi nedeniyle işini bırakıyor.
Kadirustaoğlu, AA muhabirine, ailelerinin birkaç kuşaktır semercilikle geçimini sağladığını, kendisinin de 3 kız çocuğunu meslekten elde ettiği gelirle büyüttüğünü söyledi.
Babasından öğrendiği semerciliği yaklaşık 55 yıldır sürdürdüğünü anlatan Kadirustaoğlu, şunları kaydetti:
"Semerciliği ilçede benden başka devam ettiren kalmadı. Geçmişte ise 5 usta vardı. Ürettiğimiz semerlere talep kalmadı. Motorlu taşıtların yaygınlaşmasıyla hayvanların gücünden artık faylanılmıyor. Semeri satın alan olmadığından yetiştirecek çırak da bulamıyoruz. Ben de emekli olmama rağmen mesleği vakit geçirmek için devam ettiriyorum. Semerciliği 1 yıl daha sürdürdükten sonra bırakacağım. Ayda 1 semer dışında sipariş gelmiyor. Genellikle tamir işleriyle uğraşıyorum."
Kadirustaoğlu, çırak bulamadığı ve oğlu olmadığı için aile geleneği mesleği kimseye öğretemediğini ifade ederek, "Ürettiğim semerleri 400 liradan satıyorum. Bu yaşıma kadar binlerce ürün yaptım. Mesleği son ustalardan sonra ne yazık ki devam ettirecek kimse kalmadı" dedi.
- KASTAMONU
Son Dakika › Yerel › Semerciliğin Son Temsilcileri Mesleği Bırakıyor - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?