Sesob Başkanı Alişan'dan Aa Sakarya Bölge Müdürlüğüne Ziyaret - Son Dakika
Yerel

Sesob Başkanı Alişan'dan Aa Sakarya Bölge Müdürlüğüne Ziyaret

(SESOB) Başkanı Hasan Alişan, küresel krizden en erken ve en hızlı çıkan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyledi.

03.01.2012 18:28

Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği

(SESOB) Başkanı Hasan Alişan, küresel krizden en erken ve en hızlı çıkan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı (AA) Sakarya Bölge Müdürü Atakan Çelik'i ziyaret eden Alişan, 2011 yılındaki ekonomik gelişmeleri ve yeni yıldaki ekonomik beklentileri değerlendirdi.

Türkiye ekonomisinin 2009 yılında yüzde 4,8 küçüldüğünü anımsatan Alişan, şunları kaydetti:

"2010 yılında ise ekonomimiz yüzde 9 büyüdü. Bu yılın ilk 9 ayındaki ortalama büyüme yüzde 9,5 olduysa da yılın tümünde yüzde 8 civarında bir büyümenin yakalanmış olması şaşırtıcı olmayacaktır. Küresel kriz öncesine göre, ekonomik büyüme istihdam dostuydu. 2009 yılında yüzde 15'i aşan işsizlik oranı Eylül ayı itibarıyla son bir yılda yüzde 10,3, son aylarda da tek haneli oldu. Eylül ayı itibarıyla yıllık işsizlik oranı ortalama yüzde 10,3'e geriledi."

Dolaylı vergi oranlarındaki artış ve ekonomik büyümenin 2009 yılında 52 milyar lirayı aşan bütçe açığını düşürdüğüne işaret eden Alişan, 2011 yılının son çeyreğinde ekonomik risklerde artış görüldüğünü savundu.

Ekonomik politikalar sonucunda enflasyonun artış eğilimi gösterdiğini öne süren Alişan, "Küresel ekonomik bozulma ve sermayenin Türkiye çıkışı döviz ve faiz artışı gelecekteki büyüme hedeflerini zayıflatmıştır. Dış açığın artması, Türk lirasının değer kaybı ve döviz kurlarının artması beklenilmez bir tabloydu" dedi.

İşsizlik oranlarının alt seviyelere çekilmesinin sevindirici olduğunu belirten Alişan, bu yıl daha sıkı para ve mali politikaların uygulanacağını öngördüklerini söyledi.

Avrupa Birliği'ndeki (AB) durgunluğun, borçların, tasarruf tedbirlerinin ve korumacı dış ticaretin çeşitli riskler oluşturduğuna dikkati çeken Alişan, şöyle devam etti:

"Küçük işletmelerin, özellikle esnaf ve sanatkarların ekonomik ve teknolojik destekleri arttırılarak devam etmelidir. Büyük sermayelere karşı küçük işletmeler için haksız rekabete koruma kalkanı oluşturulmalı, yatırım teşvikinden ve mali disiplinden geri adım atılmaması gerekir. Değişim, dönüşüm ve desteklerin artarak devam etmesi, hem idarecilerin, hem de uygulayıcı tarafların ortak eylemleri olmalıdır. Avrupa'daki ekonomik krizden etkilenmemek için işletmeler ve karar vericiler müştereken eylem içinde başarı sağlayabilir."

- SAKARYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sesob Başkanı Alişan'dan Aa Sakarya Bölge Müdürlüğüne Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement