Siirt'te Geleneksel "Melede" Ateşi Yakıldı - Son Dakika
Yerel

Siirt'te Geleneksel "Melede" Ateşi Yakıldı

Siirt\'te Geleneksel "Melede" Ateşi Yakıldı

Vali Tutulmaz: "Bugünler barışın, kardeşliğin, huzurun ve mutluluğun günleridir.

27.06.2014 21:29

Siirt'te yaklaşık bin yıllık geçmişi olduğu belirtilen ramazanın gelişini simgeleyen "Melede" ateşi yakıldı.

Siirt Belediyesince Kızlartepesi Parkı'ndaki itfaiye hizmet binasının bahçesinde düzenlenen törene katılan Vali Mustafa Tutulmaz, Siirt'te farklı bir kültürle karşı karşıya olduğunu söyledi.

"Ramazan'ın topluma duyurulmasıyla ilgili ülkemizin değişik yörelerinde değişik etkinlikler yapılmaktadır" diyen Tutulmaz, geçmişten bu yana kültürün bir şekilde süregeldiğini belirtti.

Vali Tutulmaz, ilk kez böyle bir gelenekle karşılaştığına işaret ederek, "Bugünler barışın, kardeşliğin, huzurun ve mutluluğun günleridir. Bu tür etkinliklerin her alanda yaşanması ümidiyle iyi ramazanlar diliyorum" dedi.

Tutulmaz, ramazanın tüm İslam alemine barış, kardeşlik, huzur ve mutluluk getirmesi dileğinde bulundu.

Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan ise ramazanın Türkiye ve tüm Ortadoğu'da barışa vesile olmasını ümit ettiklerini kaydetti.

Ramazanın gelişini simgeleyen Melede ateşini yakmak için toplandıklarını dile getiren Bakırhan, "Umarım Melede ateşimiz Ortadoğu'da, ülkemizde ve dünyanın dört bir yanında barışa ve kardeşliğe, insanların insanca yaşadığı bir geleceğe vesile olur" diye konuştu.

Onbir ayın sultanı ramazana kavuşmanın mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayan Bakırhan, şöyle konuştu:

"Ramazan kavgaların, kargaşaların, çatışma ve küskünlüklerin son bulması gerektiği, insanların paylaştığı, dayanıştığı en önemli aydır. Umarım ülkemizde de bu ayda halklar arasındaki barış ve kardeşlik daha da güçlenir. Ramazanın ülkemize barış ve kardeşlik getirmesini diliyorum."

Daha sona Siirt Üniversitesi önündeki boş bir arazide Vali Mustafa Tutulmaz, Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan ve Eşbaşkan Belkız Beştaş Epözdemir, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, İl Emniyet Müdürü Metin Özkan, Tillo Kaymakamı Ceyhun Dilşad Taşkın, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Nedim Kuzu ve davetliler ateşi birlikte yaktı. Melede ateşi etrafında ilahiler okundu. Etkinlik, İl Müftüsü Faruk Arvas'ın okuduğu dua ile son buldu.

"Melede" ateşi

Siirt'in Hazreti Ömer döneminde Müslümanlığa geçmesi ile oluştuğuna inanılan Melede ateşi, her yıl ramazan arifesinde, mahallelerin meydanlarında yakılırdı.

Melede'nin hazırlığı yaklaşık bir ay önceden başlar, mahalleli gençler ve çocuklar ev ev dolaşarak çalı çırpı toplardı. Maniler eşliğinde toplanan çalı çırpılar arife gününe saklanırdı. Ayrıca akşam esnafın eve dönüş saatlerinde, mahallelerin ana girişleri, çocuklar tarafından ince sırıklarla kapatılır ve bu amaçla para toplanırdı. Arife günü mezarlık ziyaretinin ardından her mahallede en büyük meydanda çalı çırpılar kule haline getirilir ve tutuşturulurdu. - Siirt

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Siirt'te Geleneksel 'Melede' Ateşi Yakıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement