Sivas Davasının Zaman Aşımına Ayvalık'tan Sert Tepki - Son Dakika
Yerel

Sivas Davasının Zaman Aşımına Ayvalık'tan Sert Tepki

Sivas Davasının Zaman Aşımına Ayvalık\'tan Sert Tepki

Ankara 11.Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Sivas Davası ile ilgili zamanaşımı kararı vermesinin ardından dernek binasında bir basın toplantısı yaparak, karara çok sert tepki gösterdi.

13.03.2012 17:49

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Vedat Tekten;

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Sivas Davası ile ilgili zamanaşımı kararı vermesinin ardından dernek binasında bir basın toplantısı yaparak, karara çok sert tepki gösterdi.

Tekten, bir gurup dernek üyesinin de hazır bulunduğu basın toplantısında yaptığı açıklamada, bundan 19 yıl önce, yaşanılan Sivas'taki olayları insanlık tarihinin şahit olduğu en alçakça katliamlardan biri olarak niteleyerek, Alevi toplumunda bu katliama maruz bırakıldığını belirtti. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ayvalık Şube Başkanı Vedat Tekten yaptığı açıklamada, "Geçen 19 yıl süresince mahkeme birçok ile taşınarak sürmesine rağmen adli bir takım hatalar ve yanlış adli takipler sonucunda açılan dava bilinçli olarak, bilhassa sürüncemede bırakıldı. Bugün gelinen noktada insanlığa karşı işlenmiş bir suçun üzerini örtmek için Sivas Katliamı davası bütün sonuçları itibariyle hayatımızdan çıkartılıp, tarihe gömülmek istenmektedir. Sivas davası bir simgedir. Nasıl ki Nazi suçlarıyla ilgili davaların arkası bırakılmadıysa, nasıl ki Bosna Hersek'te Boşnaklara karşı işlenilen insanlık dışı suçların arkası kesilmediyse, Sivas davasının da arkası biz ve bizden sonra gelecek demokratlar ortadan kaldırılmadığı sürece takip edilecek ve mutlaka bir sonuca ulaştırılacaktır" dedi.

Sivas davasının asla bir Alevi ve dindar çatışması olmadığını vurgulayan Tekten, "Tıpkı Gazi Mahallesi olaylarında olduğu gibi tıpkı 1 Mayıs'ta olduğu gibi hakim devlet gücünün, adil bir şekilde yönetmekle yükümlü olduğu halkına karşı işlediği bir suçtur ve bu suçun görünürde muhatabı olan Alevilerle birlikte, Sivas'ta Madımak Otelinde yakılan insanlıktır. Madımak Otelinde yakılan muhalif kimliklerdir. Madımak Otelinde yakılan paylaşımcı eşit insan haklarına saygılı demokrat devrimci kimliklerdir. Biz bu davayı sadece Alevilere karşı işlenmiş bir suç olarak görmüyoruz. Biz bunu topyekün aydınlık ve ileriye umutla bakmaya çalışan insanlara karşı emperyalist sistemin emrindeki kukla devletlerin işlediği bir suç olarak görüyoruz. Biz bu davanın sonuçları itibariyle sadece Aleviler tarafından sahiplenilmesini değil, tüm devrimci, demokrat yapılar tarafından sahiplenilerek kendilerine dersler çıkarılmasını ona göre geleceklerini planlamalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"BU GÜNDEN SONRA HİÇ BİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK"

Vedat Tekten açıklamasında, "İnsanlığa karşı işlenmiş bu suçta dizayn edilmiş, düzenlenmiş hukuk sisteminin vereceği karar asla kendine insanım diyen çok büyük bir kesimi mutlu eden bir sonuç değildir. Bu sonuçtan hiç kimse doğru bir yere çıkıldığına ilişkin bir yargıya varamaz. Bu sonuç; bugüne kadar tesis edilmeye çalışılan adalet duygusuna da, hukuk sistemine de, insanlık onuruna da yakışmayan bir sonuçtur. Kendisine insan diyen hiç kimsenin bu sonuca razı olacağını biz düşünmüyoruz. Bu konuda örgütlerimiz Ankara'da toplantı halindedir. Bu durum sadece Alevi örgütlerinin altından kalkacağı bir karşı duruş değildir. Bu konuda devrimci, demokrat, sosyal demokrat, kendisine insan diyen herkesin bir arada karşı durması gereken bir sonuçtur. Ne yapılacaksa hep birlikte yapılacaktır. Artık zaman herkesin kendisini ilgilendiren konularda taraf olma zamanıdır. Bildiğiniz gibi eğitim sistemi ile ilgili CHP'li ve MHP'li üyelere reva görülen zulüm, Sivas'ta halka karşı belli angajmanları olan zalimlerin bu alışkanlıklarını sürdürdüklerinin bir kanıtıdır. Önce kendisine göre yasamayı, yürütmeyi, yargıyı, basını, hukuk sistemini hatta askeriyeyi dizayn eden zihniyet AKP eliyle halka karşı zulüme varan uygulamalara girmekten geri durmayacağını her vesileyle göstermektedir. Halkın da, halkı temsil ettiğini iddia eden parti ve kuruluşların da karşı cephede yerlerini ve saflarını belirleme zamanıdır. Bugünden sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Bizi insanca yaşamak için dizayn etmek istediğini savunan hukuk sistemine inancımız bugün itibariyle sona ermiştir" dedi.

"KARAR; TÜRK İNSANININ VİCDANINI ULUSLAR ARASI ARENADA LEKELEMİŞTİR"

11 saat boyunca bir otelde kurtarılmayı beklerken, o kadar insan cayır cayır yanarken bir tek gaz müdahalesi, havaya bir tek kurşun sıkma erkinden yoksun olan devlet; bugün adalet isteyen şehit ailelerimizin üzerine gaz ve su ile hücum etmiştir, saldırmıştır. Yaşlı annelerimiz, analarımız ve dedelerimiz yerlerde sürüklendirilmiştir. Maalesef bir hak mücadelesi ve adalet isteğiyle zaman aşımı davasına karar verildiği yerde, AKP'nin silahlı gücü polisler tarafından insanlık dışı muameleye bir kez daha reva görülmüştür. Bu durum, toplumun içinde biriken intikam duygularını tetiklemekten başka bir sonuç doğurmaz. Her şeye rağmen soğukkanlılıkla mahkeme salonunu terk eden insanlarımızın üzerine adliye koridorlarına kadar gaz sıkılmıştır. Güvenlik güçleri bu kadar müdahale heveslisi ise, Sivas Katliamının yapıldığı gün Madımak Otelinde bu maharetlerini niçin göstermemişlerdir. Bunu da o güçleri yönetenlere sormak gerekmektedir. Bizleri zorla sokakta karşılarına bir güç olarak çıkarmak istiyorlar. Bizler devlet eliyle yönetilen bu türden provokasyonlara asla gelmeyeceğiz. Hakkımızı sonuna kadar adli mecralarda arayacağız. Hiç sanmamakla birlikte bu tür katliamların bir daha olmaması adına bu katliamları önlemek için örgütlü olarak mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Bu devletin ayıbıdır. Ben bu devletin bir vatandaşı olarak bu ayıba ortak olmak istemiyorum. Devletin ve güdümündeki hukukun verdiği bu karara asla saygı duymuyorum. Kendisine insan diyen hiç kimsenin de saygı duyacağına inanmıyorum. Bu davadan Türkiye halkıyla birlikte, buradaki hukuk sistemi de, adalet sistemi de, en önemlisi Türk insanının vicdanı uluslar arası arenada lekelenmiştir. Bu lekenin temizlenmesi ve bir an önce adaletin yerine getirilmesi bu ayıbın önünde en büyük sonuç olacaktır" diye konuştu. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sivas Davasının Zaman Aşımına Ayvalık'tan Sert Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement