Antalya Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu, hazırladığı raporda, sokaklardaki başıboş hayvanların neden olduğu bulaşıcı hastalıklara dikkati çekti.
Konseyden yapılan açıklamaya göre, Sağlık Çalışma Grubu, 2015 yılının son toplantısında sokaklardaki başıboş hayvanların neden olduğu bulaşıcı hastalıklar konusunu ele aldı.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Kepez Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Akdeniz Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan temsilcilerin katıldığı toplantıda, kuduz riskine de dikkat çekildi.
Toplantı sonunda tarafların ortak mutabakatıyla hazırlanan ve çeşitli önerilerin yer aldığı raporda, yıl içerisinde Serik ve Kepez ilçelerinde kuduz vakaları yaşandığı belirtildi.
Kentte yılda 27 bin hayvanın aşılandığı bildirilen raporda, "Buna rağmen hayvanlarda kuduz saptandığı, bu hastalığın ev hayvanlarına ve insanlara geçme olasılığının olduğu belirtilmiştir. Birkaç yıl önce kentimize Dağbeli ve Döşemealtı'ndan giriş yaptığı tespit edilen tilkilerde kuduz vakası görüldüğü ve kuduzlu tilkinin bir keçiye saldırarak hastalığın bulaşmasına neden olduğu anlaşılmıştır" denildi.
"Sadece Antalya'da değil, tüm Türkiye'de aşılama yapılmalı"
Kuduzla mücadele kapsamında 2013 yılında 105 bin kilometrelik alanda Gündoğmuş, Beldibi-Antalya, Nevşehir- Kayseri hattı ile Yozgat- Kocaeli koridorunda yaban hayvanlarına yönelik uçaklarla aşılı yem atılarak aşılama yapıldığı anımsatılan raporda, şu ifadelere yer verildi:
"Önlemler kapsamında çiftlik hayvanlarına yönelik de aşılama çalışmaları yapılmıştır. Kuduz hastalığının ısırma yoluyla geçtiği, zamanında müdahale edilmediğinde telafisi olmadığı ve bu anlamıyla insanları ürküttüğü, ancak önlenebilir bir hastalık olduğu bilinmektedir. Birçok memeli hayvanda da kuduz hastalığı görülmektedir. Bu nedenle sadece Antalya'da değil, tüm Türkiye'de aşılama yapılması ve sorununun bu şekilde çözülmesi gerekmektedir."
Raporda, yaban hayvanlarında yüzde 5 oranında kuduz riski bulunduğuna işaret edildi.
Bir başka önemli hastalık: Kist hidatik
"Uçaktan atılan kuduz aşısını kuduz hayvanın yememe riski var" değerlendirmesinde bulunulan raporda, şunlar kaydedildi:
"Bu nedenle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yönetimiyle İçişleri Bakanlığı ve belediyelerin de katkılarıyla gerekli önlemler alınmalı, çalışmalar yapılmalıdır. Sokak hayvanlarından bulaşan bir başka önemli hastalık da kist hidatiktir. Bu hastalık, sokak hayvanlarının dışkıları ile bıraktıkları tenyanın akciğer ve karaciğere yerleşerek, organ hasarına sebep olması ile açığa çıkmaktadır. Gezi alanları, parklar ve bahçeler, kaldırımlar risk alanı olarak görülmektedir. Sokak hayvanlarının ve hayvan besleyen vatandaşların, beslediği hayvanlarını aşılanması önemlidir. Kepez Belediyesi tarafından önlem olarak aşılama çalışmaları yapılmıştır. Barınakta gerekli önlemler alınmıştır. Henüz bu güne kadar köpeklerde kuduz görülmemiştir. Hayvandan insana bulaşan 200 civarında hastalık vardır. Ülkemizde bunun 40'ı görülmektedir."
Rapordaki öneriler
İlgili kurum ve kuruluşlara gönderilecek raporda yer alan öneriler ise şöyle:
"Kedi ve köpek tırmalama veya ısırma olayı olduğunda hemen sabunlu suyla yıkanılması, hemen aşıya gidilmesi halka öğretilmeli ve halk bilinçlendirilmelidir. Evcil hayvanlar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından ücretsiz aşılanmalı ve bu konuda hayvan sahipleri bilgilendirilmelidir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve belediye işbirliğiyle sokak hayvanları kısırlaştırılmalı, aşılanmalı ve kayıt altına alınmalıdır. İnsanların hayvanları bulundukları ortamdan uzaklaştırarak barınakların bulundukları yerlere çuvallarla bırakmaları doğru bir önlem değildir. Hayvan besleyenlerin kısırlaştırma yapması mecburi kılınmalıdır. Mobil kısırlaştırma aracı devreye sokulmalıdır. Her mahallede, Antalya'da en az 10 bakımevi yapılmalı. Sahipli hayvan, barınağa kabul edilmemelidir. Barınaklar, sahipsiz hayvanlara hizmet vermelidir. Hayvan dışkılarının sokağa yaptırılması önlenmeli, yaptıran hayvan sahiplerine ise cezai işlem uygulanmalıdır."
Son Dakika › Yerel › Sokak Hayvanlarının Neden Olduğu Bulaşıcı Hastalıklar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?