NECİP KARATUNA - Balıkesir'in Sındırgı ilçesinin kırsal mahallelerinden Yüreğil'de kaynak suyunun 3,5 kilometre taşınarak ovaya getirilmesinin ardından geç turfanda kornişon üretimi 12 yılda 300 kat arttı.
Yüreğil'in belde olduğu 1999-2004 döneminde belediye başkanlığını yapan Mehmet Çabukel, AA muhabirine, asıl mesleğinin ziraat teknikeri olduğunu söyledi.
Yüksekte kurulu mahallelerinde sebze hasadının, Marmara'nın birçok noktasına göre geç yapıldığını dile getiren Çabukel, bu durumun üretici gelirlerine olumlu yansıdığını anlattı.
Çabukel, Yüreğil'in toprak yapısı ve ikliminin, kornişon salatalık için uygun olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Yöreye özel toprak yapısı sayesinde yarım metre altı çok sıkı ve suyu tutuyor. Biz bu üretimimizin artması için Alan mevkisinde çıkan kaynak suyunu ovaya getirmek için çalışma yaptık. 2003'te, açtığımız arklarla suyu, 3,5 kilometre taşıyarak ovaya getirdik. Sulu tarım artınca vatandaş kornişon salatalığa yöneldi. 18 bin dönüm tarım arazisinin 2 bin 500'ünde sulu tarım yapılabiliyor. Bunun da 2 bin dönümünde kornişon yetiştiriliyor. Bu su da yetmiyor. Sulama imkanı sağlansa en az 10 bin dönümde ekim yapılabilir."
Yüreğil'de halen kornişon hasadının sürdüğünü belirten Çabukel, sezonda 60 kuruş ile 1,5 liraya satılan bu ürünün, şimdi mahallelerinde üreticiden 2 ile 2,5 lira arasında alıcı bulduğunu ifade etti.
Çabukel, mahallelerinde 2003'te yıllık 50 ton civarında kornişon üretildiğini belirterek, "Bu rakam her yıl giderek artış gösterdi. Yıllık üretimimiz 15 bin tona ulaştı. 300 katlık bir artış var. 500 aile, bu üründen geçimini sağlıyor ortalama bin 500 işçi bu dönemde kornişondan ekmek yiyor. Hedefimiz organik tarımı geliştirmek" dedi.
Son Dakika › Yerel › Su Getirildi Kornişon Üretimi 300 Kat Arttı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?